Agenda Constructiilor
Miercuri, 12 August 2020
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - TERAPLAST: Afaceri de aproape 720 milioane de lei, in primele noua luni
TERAPLAST: Afaceri de aproape 720 milioane de lei, in primele noua luni
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 29 Oct 2019 12:59
Grupul TeraPlast, cel mai mare producator roman de materiale de constructii, a inregistrat o EBITDA de 68,3 milioane de lei, in crestere cu 29% in primele noua luni din 2019. Cele mai bune rezultate operationale au fost inregistrate de TeraPlast si TeraPlast Recycling, cu un avans de aproape 50% fata de nivelul din intervalul ianuarie - septembrie 2019. In aceeasi perioada, grupul a consemnat o crestere de 22% a cifrei de afaceri, pana la 719,14 milioane de lei, in linie cu bugetul. 
"Datorita dinamicii pietei de constructii si a masurilor de eficientizare operationala, primele noua luni ale anului sunt cele mai bune din istoria grupului TeraPlast, atat din punct de vedere al profitabilitatii, cat si al vanzarilor. Ne-am consolidat cotele de piata si suntem pregatiti sa ne implicam cu aceeasi determinare in dezvoltarea proiectelor viitoare astfel incat sa ne continuam cresterea", a declarat Ioana Birta, director financiar al TeraPlast.
Cea mai buna performanta in intervalul analizat a fost inregistrata de TeraPlast si TeraPlast Recycling, cu un avans al afacerilor de 28%, la 278,5 milioane de lei. Utilizarea eficienta a facilitatilor de productie s-a reflectat in EBITDA companiei, care a inregistrat o crestere a profitabilitatii (EBITDA) de 49% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 27,88 milioane de lei.
Potrivit datelor companiei, cresterea inregistrata de TeraPlast vine preponderent din vanzarea de sisteme de canalizare, apa si gaz pentru proiecte de infrastructura. Pentru sistemele din PVC pentru canalizare s-au inregistrat evolutii de peste 40% ale vanzarilor, iar pentru cele din polietilena, de peste 80%. Astfel, Grupul si-a consolidat pozitia de lider detasat al pietei de canalizare exterioara. 
 
Rezultate record si pentru Divizia Steel
TeraSteel Romania si Serbia, lider pe piata de panouri PUR si PIR din Romania si Serbia dupa volumele vandute, a inregistrat in primele noua luni o crestere de 18% a cifrei de afaceri, pana la 217 milioane de lei si un avans de 30% a EBITDA, pana la 25,18 miloane de lei. Marja EBITDA a TeraSteel, de 11,6%, este peste media industriei si reflecta maturizarea business-ului din Serbia, economiile de scara si adaptarea foarte buna la piata din punct de vedere al aprovizionarii. TeraSteel deserveste un portofoliu stabil de distribuitori in regiune, fiind unul dintre cei mai importanti cinci jucatori din Ungaria, Bulgaria si Moldova. Totodata, compania acceseaza noi piete prin dezvoltarea de solutii premium, precum panourile sandwich cu vata minerala si halele la cheie Lead by TeraSteel.
Cifra de afaceri a Wetterbest a avut o crestere de 22%, la 202 milioane de lei, in timp ce EBITDA a avansat cu 10%, depasind 13,5 milioane de lei. EBITDA Wetterbest reflecta cheltuielile operationale facute pentru a sprijini dezvoltarea viitoare: cresterea salariilor, promovarea brandului si dezvoltarea vanzarilor in centrul si nordul tarii.
In perioada urmatoare, Wetterbest se va concentra pe consolidarea pozitiei pe piata interna, dezvoltarea de noi parteneriate, precum si pe eficientizarea logisticii interne si a fluxurilor de productie ca urmare a relocarii in noua unitate de productie, finantata partial cu ajutor de stat. 

Investitie noua, la TeraGlass
Rezultatele TeraGlass reflecta temporizarea unor proiecte rezidentiale la care compania este furnizor, astfel incat vanzarile companiei au fost directionate in special pe retelele de DIY, lucru care a impactat si marja. In perioada urmatoare, compania continua investitia in noua unitate de productie (finantata partial cu ajutor de stat), in urma careia se asteapta la o imbunatatire a vanzarilor si a profitabilitatii incepand cu 2020.

Prognoze
Pentru 2019, Grupul TeraPlast isi propune o cifra de afaceri de peste 900 milioane de lei si o EBITDA de peste 88 milioane de lei. In primele noua luni, Grupul TeraPlast a realizat investitii de 64 milioane de lei. De asemenea, compania a inregistrat o imbunatatire semnificativa a pozitiei de cash, generand 38,5 milioane de lei din activitatea operationala. Grupul TeraPlast va continua sa urmareasca o dezvoltare echilibrata a afacerilor, in conditii de disciplina financiara.
***
Cu o traditie de peste 120 de ani, TeraPlast este in prezent cel mai mare producator roman de materiale de constructii. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraSteel Romania si Serbia, Wetterbest, TeraGlass, TeraPlast Ungaria. Din aprilie 2019, activitatea de reciclare a Grupului se desfasoara in compania independenta TeraPlast Recycling. Incepand cu 2 iulie 2008, cea mai mare companie din Grup - TeraPlast SA - este listata la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul TRP. Actiunile TeraPlast sunt incluse in indicii BET-BK, BET-XT, BET-XT-TR si BET-Plus.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulallbimCOVID-19AUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
AUGUST 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
hilti
strabag nivel 1
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
rigips

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
econet
AHK 2018
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere