Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - VIOHALCO: Majorare de 18% a cifrei de afaceri la nivel de grup
VIOHALCO: Majorare de 18% a cifrei de afaceri la nivel de grup
Producatori & Furnizori Publicat de Cosmin Dincu 04 Apr 2019 07:03
Potrivit unui comunicat, dat recent publicitatii de managerii Viohalco, in anul 2018 societatile din cadrul grupului au raportat un trend de crestere sustenabila a afacerilor. Astfel, cifra de afaceri (sau veniturile consolidate) la nivel de grup a sporit cu +18%, in timp ce EBITDA consolidat a urcat cu +12%, iar profitul net s-a majorat usor, pe fondul sporirii unor taxe si impunerii anumitor reguli referitoare la capitalizare. Dezvoltarea activitatii a dus, inevitabil, la o sporire a datoriei nete, pe fondul contractarii unor imprumuturi prin care sa se finanteze proiectele de investitii pentru diviziile de cabluri si tubulatura din otel, precum si in vederea acoperirii cerintelor superioare la nivelul capitalului de lucru.
Astfel, conform raportului, managerii Viohalco (grup listat atat la Euronext – Bruxelles, cat si la Athens Stock Exchange) au subliniat ca, in intervalul de referinta, veniturile consolidate s-au cifrat la 4,406 miliarde euro (+18%), indicatorul EBITDA consolidat si ajustat a urcat la 317 milioane de euro, profitul net consolidat a fost pozitiv, marcand pragul de 85,9 milioane de euro, iar datoria neta s-a plasat la 1,636 miliarde euro, fata de 1,528 miliarde euro, cat s-a inregistrat la 31 decembrie 2017.
In ceea ce priveste dinamica afacerilor, vanzarile cantitative si valorice au fost mai mari pentru diviziile de aluminiu (+16%) si cupru (+13%), fiind sustinute de majorarea cererii si de pretul optim al metalelor de baza. Aceeasi situatie pozitiva s-a remarcat si la sectia de otel (+20%), cu imbunatatiri vizibile ale volumului vanzarilor si cresteri ale pretului de comercializare, concomitent cu o rata mai mare de utilizare a liniilor de productie,  desi tarifele impuse de SUA au afectat cererea si oferta din Turcia, Europa de Sud-Est si regiunea Orientului Mijlociu si Africii de Nord (MENA). Pe segmentul tubulaturii din otel, veniturile au sporit la un nivel record (+59%), ca urmare a participarii la proiecte semnificative, onshore si offshore, in SUA si Europa. Divizia de cabluri a consemnat aceeasi performanta ca si in anul anterior, desi in semestrul al doilea din 2018 expansiunea internationala si diversificarea pietelor au avut rezultatele scontate, determinand in final o crestere anuala de +16% a vanzarilor pe segmentul respectiv. Anul 2018 a fost, de asemenea, o perioada optima pentru afacerile imobiliare, toate proiectele majore fiind dezvoltate conform planului, iar dintre acestea au fost citate River West/IKEA, Mare West Retail Par, Wyndham Grand Athens si K29.
Previziunile pe termen scurt continua insa, dupa cum se mai arata in comunicat, sa fie marcate de incertitudine in ceea ce priveste politicile comerciale externe si alte probleme politico-economice, care reprezinta riscuri in ceea ce priveste performanta societatilor ce formeaza grupul Viohalco. Astfel, firmele din grup se concentreaza in continuare pe consolidarea pozitiei pe piata, prin intermediul programelor de investitii aflate in curs de implementare si prin dezvoltarea profesionala a angajatilor, masuri care au dat rezultate pozitive semnificative pana in prezent si au imbunatatit rezistenta firmelor respective la presiuni externe. Pe toate segmentele de activitate, companiile din cadrul Viohalco raman dedicate optimizarii operationale si inovarii tehnologice. Astfel, grupul continua sa se pozitioneze in mod optim, pentru a profita de orice imbunatatire a contextului pietei in anul 2019.
***
Infiintat in anul 1937, holdingul Viohalco detine controlul asupra activitatii mai multor societati (sau grupuri de firme), avand participatii in cadrul a 90 de companii, o parte dintre acestea fiind listate la Bursa din Atena. Dintre companiile integrate, se remarca, printre multe altele, ElvalHalcor (listata din februarie 2018 la Bursa din Atena), Hellenic Cables, Corinth Pipeworks si Etem. Pe piata romaneasca, Viohalco este activa prin intermediul Steelmet si Elvial (o subsidiara a Elval SA), coordonand direct compania Icme Ecab SA (implicata in productia de cabluri). De asemenea, are peste 30 de fabrici in opt tari (Grecia, Bulgaria, Romania, Rusia, Australia, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei – FYROM, Turcia si Marea Britanie), o retea comerciala dezvoltata in 21 de state, iar produsele sale sunt distribuite direct sau indirect in 100 de tari din intreaga lume. Pentru anul 2015, corporatia a anuntat  o cifra de afaceri consolidata ce s-a apreciat cu +11,3%, pana la 3,275 miliarde euro (comparativ cu 2,943 miliarde euro din 2014), in timp ce pierderea neta s-a diminuat vizibil, prin consemnarea unei sume de -63,4 milioane de euro, comparativ cu pierderea evaluata la -90 milioane de euro din precedentele 12 luni. In raportul aferent anului 2016, cifra de afaceri consolidata a ajuns la 3,119 miliarde euro (-4,76%), iar pierderea neta s-a cifrat la -6,93 milioane de euro (-89,1%), ceea ce a reprezentat, totusi, o performanta deosebita in acel context al pietei produselor extrudate din aluminiu. Insa, in 2017, situatia din sectorul aluminiului s-a imbunatatit vizibil si, dupa ce au accesat Euronext, prin listare, intr-o noua structura de tip holding, managerii Viohalco au fost in masura sa raporteze o cifra de afaceri de 3,721 miliarde euro (+19,3%) si, ceea ce este mai important, un profit net de circa 83,8 milioane de euro. Ulterior, in 2018, acesti indicatori au fost de 4,406 miliarde euro si 85,9 milioane de euro, marcand nu numai o redresare completa, ci si niveluri-record si o dezvoltare sustenabila a activitatii.
Fondata in decembrie 2017 prin fuziune, ElvalHalcor Hellenic Copper and Aluminium Industry SA (ElvalHalcor), cu o cifra de afaceri de 1,86 miliarde euro in 2017 (din care 959 milioane de euro a fost contributia diviziei de aluminiu), in crestere cu +21,5%, respectiv cu aproape 2,12 miliarde euro (+13,7%) in 2018, din care 1,08 miliarde euro pe segmentul aluminiului, ramane o companie controlata de Viohalco (grup ce detine 89,62% din actiuni) si capitalizeaza sinergiile rezultate din inovare, cercetare si dezvoltare, achizitii, marketing, infrastructura de afaceri si mediu, pentru a realiza produse cu valoare adaugata mare si solutii de inalta calitate, adresate clientilor din intreaga lume. Pentru informatii suplimentare, www.viohalco.com
 
ALLBIMABONARE REVISTESISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
rigips
quadratum
viarom
MAKITA
strabag nivel 1
theda mar
SSAB
noark
SIGM
ness project
siniat
concelex
BogArt
Ubitech
EDIT-Structural
konsent
Arduro
CDS
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
leviatan

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander