Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - RE: Decarbonizare sector de incalzire prin eficienta energetica /surse regenerabile
RE: Decarbonizare sector de incalzire prin eficienta energetica /surse regenerabile
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 01 Oct 2021 10:18
Atingerea obiectivelor climatice ambitioase ale Europei nu este posibila fara decarbonizarea sectorului de incalzire si racire. Acesta contribuie la circa jumatate din consumul de energie al UE, iar peste trei sferturi din incalzire este asigurata prin arderea combustibililor fosili, dupa cum arata datele Comisiei Europene.
Totusi, lucrurile se vor schimba, gratie inovatiei tehnologice, cladirilor tot mai eficiente energetic si noiilor generatii de sisteme centralizate de incalzire, care permit utilizarea mai larga a surselor regenerabile de energie. In plus, ponderea surselor regenerabile de energie in sectorul de incalzire si racire va creste prin politicile si reglementarile europene.
Conform datelor Comisiei Europene, incluse in draftul noii variante a Directivei privind energia din surse regenerabile (EU 2018/2001), in prezent, situatia la nivelul UE arata asa:
- Cladirile au cea mai mare pondere in consumul de energie pentru incalzire si racire. Mai exact, circa 60% din energia termica este consumata in cladiri si aproximativ 40% in procesele industriale.
- Aproximativ 88% din energia termica este asigurata prin boilere individuale, intr-un mod foarte descentralizat, astfel ca milioane de centrale individuale care ard combustibili fosili (gaze naturale, carbune, pacura) sunt instalate in cladiri.
- Doar 12% din cladiri au asigurata energia termica prin sisteme de incalzire centralizata, care se bazeaza, de asemenea, pe combustibili fosili. Procentul surselor regenerabile este de 29%, din care 27% este biomasa, in timp ce alte surse regenerabile (pompe de caldura, solara, geotermala) sunt folosite doar in cateva sisteme mai inovative, reprezentand cumulat 2%, conform graficului urmator:
- 80% din cererea de energie in cladirile rezidentiale este determinata de incalzire si racire, in cazul cladirilor din sectorul serviciilor procentul fiind de circa 60%.
- Multe sisteme de incalzire sunt vechi si ineficiente.
- La modul general, in sectorul de incalzire si racire din UE, cota de regenerabile in 2019 a fost de 22,1%, cu o crestere de doar 5,3% inregistrata in ultimii 10 ani.
Noi reglementari europene pentru adoptarea surselor regenerabile in incalzire
In aceste conditii, Comisia Europeana isi propune o crestere semnificativa a ponderii regenerabilelor in sectorul de incalzire si racire. Noutati in acest sens sunt prevazute in modificarile propuse atat la Directiva privind energia din surse regenerabile (EU 2018/2001), cat si la Directiva privind eficienta energetica (EU 2018/2002), incluse in pachetul Fit for 55. Principala obligatie este ca statele membre sa creasca utilizarea energiei regenerabile in incalzire si racire cu 1,1 puncte procentuale in fiecare an, pana in 2030, pornind de la nivelul din 2020.
„Fara un cadru legislativ clar pentru extinderea tehnologiilor regenerabile pentru incalzire in cladiri si incalzirea centralizata ca pilon central al decarbonizarii, inlocuirea sistemelor de incalzire va fi sporadica si, in multe cazuri, bazata pe decizii neinformate luate sub presiune iarna, ce vor conduce la inlocuirea sistemelor curente pe combustibili fosili cu aceleasi tehnologii. Acest lucru va determina o blocare in combustibili fosili pentru urmatorii 20-30 de ani”, arata Comisia Europeana, in textul variantei revizuite a Directivei privind energia din surse regenerabile.
Totodata, in documentul mentionat se mai precizeaza ca „sinergiile cu masurile de eficienta energetica si, in special, cu renovarile cladirilor sunt deosebit de importante, iar cladirile bine izolate sunt o pre-conditie pentru a inlocui sistemele vechi de incalzire cu unele eficiente energetic si care folosesc surse de energie regenerabile, ori pentru a face conectarea cu retele moderne de incalzire centralizata la temperaturi mici, daca e posibil”
Cum 75% dintre cladirile existente din UE sunt ineficiente, ele devin o bariera in dezvoltarea regenerabilelor pentru acoperirea necesarului de incalzire.
„Rezolvarea acestei bariere necesita un cadru legislativ flexibil pentru cresterea ratei anuale de inlocuire a sistemelor de incalzire cu cel putin 4%, ca parte a renovarii cladirii”, mai arata CE.
Totodata, in textul Directivei privind energia regenerabila, CE recomanda pentru cresterea surselor de energie regenerabila in incalzire masuri ca „promovarea acordurilor de achizitie a energiei termice (heat purchase agreements – engl.) pentru consumatorii corporate si cei colectivi, ori scheme de inlocuire sau de scoatere din uz a sistemelor de incalzire ce utilizeaza combustibilii fosili, pe etape”. De asemenea, pot fi implementate politici de sprijin, inclusiv masuri fiscale, scheme suport sau subventii. Totusi, atrage atentia CE, „atunci cand adopta si implementeaza astfel de masuri, statele membre vor asigura accesibilitatea lor pentru toti consumatorii, in special cei cu venituri mici sau vulnerabili, care altfel nu ar avea capital initial suficient (pentru investitie – n.r.)”.
- La nivelul autoritatilor publice, acestea pot permite ca acoperisul cladirilor publice sau al celor detinute in parteneriat public-privat sa fie utilizat de parti terte pentru instalatii ce produc energie din surse regenerabile.
De asemenea, statele membre ar trebui sa faca pasii necesari pentru dezvoltarea unor sisteme eficiente de incalzire si racire centralizata, pentru a promova incalzirea si racirea din surse regenerabile de energie, inclusiv energie solara, ambientala, geotermala, biomasa, biogaz, biolichide, caldura si frig reziduale, in combinatie cu stocarea de energie termica.
In plus, „statele membre se vor asigura ca operatorii sistemelor de incalzire sau racire centralizata cu o capacitate de peste 25 MWth sunt obligati sa conecteze furnizori terti de energie din surse regenerabile si caldura si frig reziduale, ori sunt obligati sa conecteze si sa achizitioneze energie termica / racire din surse regenerabile sau reziduale de la furnizori terti, pe criterii nediscriminatorii stabilite de autoritatea competenta din statul membru, atunci cand operatorii trebuie sa realizeze una din situatiile: (a) acoperirea cererii venite de la noi consumatori; (b) inlocuirea capacitatii existente de generare a caldurii / racirii; (c) extinderea capacitatii existente de productie a caldurii / racirii”, propune CE in amendamentele la Directiva privind energia regenerabila.
De asemenea, in modificarile prevazute la Directiva privind eficienta energetica, incluse in pachetul Fit for 55, CE noteaza ca „statele membre ar trebui sa promoveze modernizarea sistemelor de incalzire ca parte a renovarilor aprofundate, in linie cu obiectivele pe termen lung privind neutralitatea emisiilor de carbon, astfel incat sa conduca la reducerea cererii de energie termica si acoperirea necesarului cu o sursa lipsita de emisii”. Totodata, „cerintele minime pentru incalzirea centralizata vor fi crescute gradual, pentru a asigura surse de aprovizionare complet decarbonizate in sistemele centralizate de incalzire sau racire pana in 2050”.
IRENA: Vestea buna este ca acest sector poate fi decarbonizat
Agentia Internationala pentru Energie Regenerabila (IRENA) explica in studiul „Integrarea regenerabilelor cu temperatura redusa in sistemele de incalzire centralizata”, publicat in acest an, ca „in mod traditional, sistemele de incalzire centralizata au fost construite pentru a functiona la temperaturi ridicate pentru a satisface cererea ridicata de energie termica a cladirilor slab izolate. Totusi, inovatia tehnologica, digitalizarea si tendintele curente spre cladiri tot mai eficiente energetic pot sustine dezvoltarea tehnologiilor bazate pe surse curate de energie precum energia geotermala, solara, ori caldura reziduala cu temperatura joasa, in sistemele centralizate de noua generatie. Aceste surse sunt disponibile pe scara larga la nivel local in multe regiuni. Ele raman insa neutilizate pentru ca nu sunt compatibile imediat cu infrastructura curenta de incalzire centralizata si stocul de cladiri existent”.
Pe de alta parte, „vestea buna este ca acest sector poate fi decarbonizat”, arata IRENA, care completeaza ca „potentialul pentru eficienta energetica sporita in cladiri si trecerea la surse regenerabile si sustenabile de energie este ridicat. Sistemele energetice centralizate pot creste utilizarea regenerabilelor, spori eficienta energetica, evita saracia energetica, reduce cantitatea de combustibili fosili utilizata si reduce emisii de CO2 din sectorul de incalzire si racire”.
Lipsa personalului specializat, o bariera majora
Punerea in practica a ambitiilor UE de a transforma sectorul de incalzire intr-unul tot mai „verde” va avea nevoie de resursa umana specializata. In prezent, „numarul insuficient de muncitori calificati, in special instalatori si proiectanti de sisteme regenerabile de incalzire si racire, incetineste inlocuirea sistemelor bazate pe combustibili fosili si este o bariera majora in integrarea regenerabilelor in cladiri”, noteaza Comisia Europeana. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
strabag nivel 1
Acvatot 2019
rigips
CONCEPT STRUCTURE
viarom
siniat
noark
concelex
ERBASU CONSTRUCT
ness project
CDS
leviatan
Ubitech
quadratum
theda mar
EDIT-Structural

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
top 500
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander