Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Sustenabilitate - Skanska si Holcim colaboreaza pentru accelerarea sustenabilitatii in constructii
Skanska si Holcim colaboreaza pentru accelerarea sustenabilitatii in constructii
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 09 Nov 2021 15:53
Skanska, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de cladiri de birouri sustenabile si Grupul Holcim Romania, unul dintre cei mai importanti producatori de materiale de constructii, anunta o colaborare strategica prin intermediul careia sa accelereze tranzitia catre un mediu construit mai verde.
Parteneriatul are la baza directia catre sustenabilitate a celor doua companii, asumata la nivel international, fiecare companie pe domeniul sau de activitate. Grupul Skanska si-a propus atingerea neutralitatii din punct de vedere al emisiilor de carbon pana in 2045, iar Grupul Holcim are ca obiectiv atingerea neutralitatii emisiilor de CO2 pana in 2050.
Un exemplu al acestei colaborari este proiectul Equilibrium 2, unde Grupul Holcim Romania furnizeaza beton. Solutiile oferite de Holcim au contribuit semnificativ la reducerea amprentei de CO2 incorporat in constructie, proiectul beneficiind astfel de o amprenta scazuta de carbon in ceea ce priveste structura si, implicit, valori optimizate in evaluarea ciclului de viata.
“Sustenabilitatea este o parte integranta a business-ului nostru si se traduce printr-o serie de actiuni si solutii implementate in mod sistematic. Suntem atenti nu doar la modul in care vor putea fi utilizate cladirile intr-un mod cat mai prietenos cu mediul inconjurator, ci si la modul in care le construim si la materialele folosite in acest proces. Suntem incantati de acest parteneriat cu Holcim si il vedem ca pe inca un pas pentru a ne atinge obiectivele cu privire la reducerea amprentei de carbon, dar si de a promova aceste practici si de a incuraja si alte companii sa implementeze in proiectele lor solutii inovatoare, care aduc doar beneficii societatii, mediului si economiei. Alaturi de Holcim, ne straduim sa minimizam din ce in ce mai mult impactul asupra mediului. Vrem sa ne asiguram ca materialele folosite sunt obtinute in mod responsabil si folosite in cea mai adecvata maniera bazata pe sustenabilitate si, implicit, pe principiile unei economii circulare” – spune Andrei Ivan, Projects Director in cadrul diviziei de dezvoltare comerciala a Skanska din CEE.
Potrivit World Green Building Council, sectorul constructiilor este in prezent responsabil pentru 39% din emisiile globale de CO2, carbonul incorporat reprezentand 11% din amprenta globala de carbon. Mai mult, carbonul incorporat ar putea insemna chiar jumatate din intreaga amprenta de CO2 a constructiilor noi pana in 2050. Astfel, decarbonizarea sectorului constructiilor este una dintre modalitatile cele mai eficiente de a reduce semnificativ aceste emisii.
„Consideram ca este de datoria noastra, a tuturor, sa construim o lume mai buna pentru generatiile viitoare, iar Holcim Romania se preocupa de acest aspect de mai bine de 20 de ani. Suntem bucurosi sa colaboram cu Skanska pentru un mediu construit sustenabil, cu amprenta de carbon cat mai redusa. In contextul implementarii Pactului Ecologic European, oferirea de produse si solutii verzi, care asigura o utilizare eficienta si respectiv circularitatea resurselor, va deveni o tendinta pentru intregul sector de constructii la nivel global. Ne dorim ca aceasta colaborare sa reprezinte un pas in plus pentru industrie in directia sustenabilitatii, tranzitia catre un mediu construit mai verde fiind o necesitate si singura cale viabila pentru a limita impactul crizei climatice, a declarat Anca Alexandru, Director Divizia de Betoane, in cadrul Grupului Holcim Romania.
Holcim Romania a sprijinit inca de la venirea sa in Romania constructiile durabile si tranzitia catre un mediu construit sustenabil. Datorita investitiilor constante in modernizarea procesului de productie, compania a reusit sa reduca cu 25% emisiile de CO2 fata de anul 1990.
 
Dezvoltarea durabila, parte din identitatea Skanska
Skanska este un pionier in ceea ce priveste furnizarea de spatii de birouri sustenabile in Europa Centrala si de Est. Preocuparea Skanska pentru mediul inconjurator si eforturile de a construi cladiri future proof sunt recunoscute si prin certificarile WELL si LEED. Cladirile Campus 6.2 si 6.3 sunt primele cladiri din Romania care au obtinut pre-certificarea WELL, la nivel Silver. Cladirea Equilibrium detine certificatul LEED Core & Shell la nivel Platinum si functioneaza, in prezent, in proportie de 100% pe baza de energie provenita din surse regenerabile.
O alta initiativa Skanska prin care se urmareste reducerea impactului asupra mediului se regaseste in parteneriatul recent initiat cu Romanian Green Building Council pentru implementarea certificarii Net Zero Carbon Emissions. Certificarea urmareste abordarea unei serii de strategii sistematice care sa ofere solutii in combaterea schimbarilor climatice, imbunatatirea sanatatii, starii de bine a oamenilor si indreptarea catre un tip de economie circulara, regenerativa.
Colaborarea dintre Skanska si Holcim reprezinta un pas suplimentar in directia sustenabilitatii facut de Skanska pentru indeplinirea obiectivului de reducere a emisiilor de CO2 cu 70% pana in anul 2035 si de a atinge neutralitatea din punct de vedere al emisiilor pana in 2045. Cu toate ca obiectivul initial viza reducerea cu 50% a emisiilor de CO2 pana in 2035, prin eforturile curente Skanska a reusit in acest an scaderea emisiilor cu aproximativ 40% la nivel global, fapt care a motivat compania sa actualizeze la 70% obiectivul pentru 2035.
 
Grupul Holcim Romania, un nou model de business, bazat pe produse si solutii ECO
Grupul Holcim Romania a lansat, in prima parte a acestui an un nou model de business, numit ECONCEPT. Asumat la toate nivelurile companiei, noul model de colaborare are la baza o oferta integrata de produse si solutii ECO, prin intermediul careia se urmareste accelerarea tranzitiei catre un mediu construit mai verde.
Printre ECO solutiile lansate de Holcim pe piata se numara gama de betoane verzi ECOPact (cu emisii de CO2 reduse cu 30% fata de un beton standard), introdusa in premiera pe piata locala de constructii si ECOPlanet, cimentul verde, cu emisii de CO2 reduse cu 40% si peste 30% continut de material reciclat.
In plus, Holcim Romania este prima companie din domeniul materialelor de constructii care a dezvoltat un sistem de evaluare a impactului climatic al produselor sale. Denumit “Eticheta Verde”, ajuta beneficiarii sa faca pasi importanti pentru a construi sustenabil.
Noul model de colaborare propus de catre Grupul Holcim Romania este realizat in linie cu angajamentul Net-Zero, asumat de Holcim la nivel international, prin care prin care se urmareste accelerarea, cu cel putin 20% (fata de angajamentul asumat anterior, in 2018), a reducerii amprentei de carbon pana in anul 2030 si respectiv neutralizarea acesteia pana in 2050. De asemenea, compania a aderat, alaturi de peste 300 de mari companii cu peste 10 milioane de angajati, la dezideratul limitarii incalzirii globale la 1,5 grade Celsius.
Cele doua companii au impreuna un istoric de colaborare, Holcim furnizand produse si solutii inca de la primele proiecte Skanska in Romania, incepand cu anul 2014.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
noark
viarom
FRONTALE
rigips
CDS
quadratum
MAKITA
ness project
concelex
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
leviatan
strabag nivel 1
theda mar

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander