Agenda Constructiilor
Marti, 22 Septembrie 2020
Home - Stiri - Sustenabilitate - CCE: Finantarea tranzitiei la economia verde trebui bazata pe nevoi si performanta
CCE: Finantarea tranzitiei la economia verde trebui bazata pe nevoi si performanta
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 23 Iul 2020 10:36
Potrivit unui aviz publicat de Curtea de Conturi Europeana, propunerea recent modificata privind Fondul pentru o tranzitie justa trebuie sa stabileasca o legatura mai clara cu obiectivele UE in materie de clima si de mediu. Desi sunt preconizate resurse suplimentare considerabile pentru a sprijini tranzitia catre o economie neutra din punct de vedere climatic pana in 2050, finantarea ar trebui sa se bazeze intr-o masura mai mare pe nevoi si sa se axeze mai mult pe performanta. In caz contrar, avertizeaza Curtea, exista riscul ca schimbarile structurale necesare sa nu aiba loc si ca tranzitia catre o economie verde sa trebuiasca sa fie finantata din nou.
Propunerile legislative de instituire a Fondului pentru o tranzitie justa urmaresc sa sprijine tranzitia UE catre o economie neutra din punct de vedere climatic pana in 2050, abordand efectele sociale, economice si de mediu in regiunile si in sectoarele afectate. Initial, s-au alocat credite bugetare in valoare de 7,5 miliarde de euro (la preturile din 2018). In urma pandemiei de COVID-19, Comisia Europeana si-a modificat propunerea majorand in mod semnificativ finantarea cu 32,5 miliarde de euro, in principal din Instrumentul de redresare al Uniunii Europene. In noul plan bugetar stabilit ieri, s-a convenit insa reducerea Fondului pentru o tranzitie justa cu 20 de miliarde de euro.
Curtea atrage atentia ca Comisia nu a efectuat o evaluare prealabila a impactului pentru a veni in sprijinul sumei modificate. O analiza riguroasa a nevoilor este esentiala atat pentru a asigura o mai buna alocare a resurselor financiare ale UE, cat si pentru a le directiona catre obiectivele care trebuie atinse si pentru a cuantifica aceste obiective. Acest lucru este cu atat mai important cu cat propunerea pune la dispozitie finantare suplimentara pentru regiuni care au primit deja bani pentru modernizarea energetica din alte fonduri speciale.
„Fondul pentru o tranzitie justa este un instrument esential al Pactului verde european, menit sa asigure faptul ca tranzitia catre o economie neutra din punct de vedere climatic se desfasoara intr-o maniera echitabila si nu lasa pe nimeni in urma”, a declarat domnul Nikolaos Milionis, membrul Curtii de Conturi Europene responsabil de aviz. „Cu toate acestea, Comisia ar trebui sa se asigure ca noua propunere legislativa, precum si planurile teritoriale pentru o tranzitie justa pe care le va aproba, dispune de un cadru de performanta solid, care sa ii permita sa atinga obiectivele ambitioase ale UE.”
Curtea observa, de asemenea, ca legatura dintre performanta si finantare este relativ slaba. Stimulentele pe care le ofera metoda de alocare propusa nu sunt suficiente pentru a determina schimbarile structurale profunde si semnificative care sunt necesare pentru indeplinirea obiectivelor UE in materie de clima. Mai mult, desi se propun indicatori comuni de realizare si de rezultat, acestia nu reflecta in mod clar obiectivul de abandonare progresiva a sectoarelor cu emisii ridicate de dioxid de carbon. Potrivit Curtii, exista, asadar, un risc semnificativ ca Fondul pentru o tranzitie justa sa nu ajute sa se puna capat dependentei puternice a anumitor regiuni de activitati cu emisii ridicate de dioxid de carbon.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulALLBIMElmas 375AUTODESKallbim
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
hilti
rigips
CELCO 2020

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AICPS_30
ef-de-n
AHK 2018
econet
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere