Agenda Constructiilor
Marti, 08 Octombrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Sustenabilitate - ROGBC: Locuinte verzi in valoare de peste 1,5 miliarde euro, certificate in Romania
ROGBC: Locuinte verzi in valoare de peste 1,5 miliarde euro, certificate in Romania
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 27 Iul 2020 14:02
Pana in prezent, in Romania au fost pre-certificate/ certificate peste 10.000 de locuinte, in valoare de peste 1,5 miliarde euro, potrivit datelor Romania Green Building Council (RoGBC). Organizatia lanseaza versiunea a treia a sistemului de certificare Green Homes - cel mai robust sistem international de certificare, conceput special pentru imbunatatirea sectorului rezidential.
Elaborarea noii variante a sistemului de certificare a implicat consultarea unor numerosi specialisti cu expertiza in eficienta energetica, biodiversitate, acustica, managementul deseurilor, gestionarea poluarii cu radon, design bioclimatic si arhitectura, commissioning, dirigentie de santier. Noua versiune are la baza criteriile existente care presupun o eficienta energetica superioara si promoveaza accesul la transport alternativ, optimizarea consumului de apa, regenerarea urbana, solutiile de design interior care includ vegetatie si materiale naturale, incurajarea productiei proprii de hrana - permacultura urbana.
"Milioane de oameni din intreaga lume petrec peste 90% din timp in spatii inchise in timpul pandemiei Covid-19. Limitarea timpului petrecut in spatiile publice reprezinta contextul propice pentru a reflecta asupra calitatii si a aspectelor fundamentale ale locuintei. Cerintele stabilite prin programul de certificare Green Homes sunt, prin urmare, axate atat pe reducerea impactului asupra mediului in timpul constructiei si functionarii locuintelor, cat si asupra sanatatii, bunastarii si sigurantei familiilor care le ocupa", explica reprezentantii RoGBC.
 
Sistemul de certificare vizeaza toate etapele proiectului
Sistemul de certificare Green Homes vizeaza toate etapele, de la concept pana la executie, la perioada ulterioara predarii locuintei catre utilizatorul final. Pe langa criteriile existente, cum ar fi testarea obligatorie a unitatilor locative inainte de ocupare, pentru a asigura calitatea si siguranta aerului in interior, noua versiune adauga criterii pentru monitorizarea, controlul si reducerea expunerii la radon in toate zonele ocupate ale locuintei. Materialele durabile si alte cerinte de proiectare reduc sau elimina multe substante chimice daunatoare gasite in unele materiale de constructie, cum ar fi formaldehida si compusii organici volatili (COV), precum si expunerea la poluarea cu particule in locuinte.
Programul Green Homes abordeaza, de asemenea, provocarile sociale, economice si de mediu cu care se confrunta Romania, precum defrisarea ilegala, utilizarea excesiva a resurselor naturale finite, utilizarea materialelor toxice si practicile deficitare de gestionare a deseurilor in sectorul constructiilor. Masurile promovate de sistemul de certificare includ punerea in aplicare a unui plan de prevenire a poluarii in constructii, impreuna cu cerintele de reciclare a minimum 30% din deseurile produse pe santier in faza de constructie. Exista obligatia de a stabili pe locul constructiei un sistem de colectare a deseurilor pe cinci tipuri de deseuri, in conformitate cu cerintele „zero waste”.
De asemenea, dezvoltatorii sunt obligati sa furnizeze un sistem de colectare separata a biodeseurilor si posibilitatea de a le trata la fata locului sau de a contracta un operator de de salubritate pentru compostare sau digestie anaeroba.
 
Beneficii financiare pentru ocupanti
Programul de certificare Green Homes ofera si beneficii financiare pentru ocupanti, precum reducerea costurilor lunare totale cu intretinerea proprietatii. Prin parteneriatul cu Raiffeisen Bank si Alpha Bank Romania, in cadrul programului Ipoteca Verde (Green Mortgage) s-au oferit produse financiare avantajoase pentru proiectele eligibile, cu o abordare integrata a criteriilor „verzi”, dincolo de eficienta energetica.
Potrivit RoGBC, investitorii si dezvoltatorii dedicati proiectarii si construirii de cladiri verzi sunt: AFI Europe, AIR Residence 2, Alesonor, Belvedere Residence, CNO Techno Construct, Dalghias Development, Ecovillas, Forte Partners, Forty Management, Global Invest, ONE United Properties, Millstone Developments, Mason-Jar, Nakatomi Development, Nidus MNH, Nordis Group, Rahmaninov Residence, Rock Development, Studium Green, All Hemp, Soimeni Parc si Tiriac Imobiliare.
Programul Green Homes, initiat de RoGBC, este recunoscut international si sustinut de catre Directia Generala Energie a Comisiei Europene (DG Energy). RoGBC a primit un grant in cadrul programului de cercetare si inovare al CE Horizon 2020, pentru replicarea programului in alte 11 tari, de la Irlanda pana la Georgia. SMARTER Finance for Families include 17 organizatii internationale si experti din elita academica. 
***
RoGBC este o asociatie non-profit, apolitica, formata din organizatii active in intreaga tara. Este cea mai importanta organizatie care promoveaza responsabilitatea fata de mediu si eficienta energetica in proiectarea, constructia, exploatarea si deconstructia cladirilor din Romania. Organizatia sustine imbunatatirea legislatiei in domeniul constructiilor ecologice, ofera educatie pentru profesionisti, organizeaza o selectie extinsa de evenimente de sensibilizare a publicului larg pe tema cladirilor sustenabile.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
Ubitech
Arduro
CDS
concelex
quadratum
Acvatot 2019
DRS
noark
EDIT-Structural
ness project
viarom
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
BogArt
SIGM
ELECTROGRUP
theda mar
leviatan
strabag nivel 1
konsent
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
econet
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander