Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Sustenabilitate - UE: Reducere importanta a obiectivelor de eficienta energetica stabilite pana in 2030
UE: Reducere importanta a obiectivelor de eficienta energetica stabilite pana in 2030
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 04 Iul 2017 09:40
Ministrii europeni ai energiei au redus, la finele lunii iunie 2017, obiectivele privind eficienta energetica a statelor membre, prin revizuirea Directivei europene privind eficienta energetica (EED). Acesta reprezinta un pas inapoi in ceea ce priveste tranzitia catre un climat si o economie verzi si mai sanatoase. Astfel, oficialii UE au diminuat tinta de reducere a consumului de energie de la 40% pana in 2030, cat se propunea prin pachetul de masuri prezentat la finele lunii noiembrie 2016, la 30% pana in 2030, fara a indica, insa, daca obiectivul va fi obligatoriu sau orientativ. Noile tinte au un impact negativ asupra regulii actuale potrivit careia statele membre ar trebui sa economiseasca 1,5% din energie in fiecare an, noul obiectiv vizand economii anuale de 1% in perioada 2026-2030. De asemenea, ministrii au convenit asupra unei revizuiri amiabile a Directivei privind performanta energetica a cladirilor (EPBD), care nu a avut niciun efect vizibil asupra imbunatatirii eficientei energetice a cladirilor. Conform datelor disponibile, in prezent, numai 1% din cladirile din UE sunt renovate, anual, in scopul cresterii performantelor energetice.
Comitetul pentru energie al Parlamentului European (ITRE) ar trebui sa adopte cele doua directive revizuite (EED si EPBD) in luna octombrie 2017.
"Cladirile consuma, inca, peste 40% din energia necesara Uniunii Europene, iar acest nou acord nu este unul incurajator. Energia risipita, facturile de utilitati ridicate, poluarea aerului si incalzirea globala vor fi pretul pe care il vom plati pentru aceasta lipsa de ambitie, cu exceptia cazului in care deputatii europeni sunt mult mai progresisti", a declarat Arianna Vitali, reprezentant al organizatiei mondiale pentru mediu WWF.
***
Discutiile din cadrul Consiliului Energetic privind revizuirea Directivei privind eficienta energetica au fost lungi si dificile, pe masura ce propunerile si opiniile reprezentantilor statelor membre au fost divergente si impartite, iar compromisul a fost atins doar dupa negocieri indelungi. Tarile mai progresiste in discutiile privind eficienta energetica au fost Germania, Danemarca, Franta, Suedia, Luxemburg si Irlanda. Marea Britanie, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Slovacia si Romania nu au sustinut nici macar ultima varianta, cea mai putin ambitioasa. Problemele care separa statele membre au inclus obiectivul privind eficienta energetica din 2030, in special daca ar trebui sa fie obligatoriu sau orientativ si "obligatia de economisire a energiei", care impune tarilor sa economiseasca 1,5% energie pe an. 
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
viarom
Acvatot 2019
noark
MAKITA
theda mar
concelex
leviatan
rigips
CDS
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
Ubitech
ness project
strabag nivel 1
FRONTALE

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander