Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - Bankwatch: Proiecte de gaze, 3.000 MW de centrale noi si 450 km de conducte
Bankwatch: Proiecte de gaze, 3.000 MW de centrale noi si 450 km de conducte
Actualitatea interna Publicat de AG&F 28 Mar 2024 12:23
Un nou raport publicat de Bankwatch Romania si CEE Bankwatch Network atrage atentia asupra investitiilor masive in gazul fosil realizate de Romania prin Fondul pentru Modernizare. Peste 500 de milioane de euro aprobate pana acum vor inlesni cele mai mari proiecte de gaze fosile, 3000 MW de centrale noi si peste 450 de km de conducte, totul cu girul autoritatilor europene.  
Avand in vedere fondurile consistente, Bankwatch Romania face apel la Banca Europeana de Investitii, care analizeaza proiectele, sa fie mai transparenta si sa faca verificari mai ample cu privire la alinierea proiectelor la obiectivele climatice pentru 2030 si 2050. In prezent, BEI nu este obligata sa publice documentele sau concluziile acestor verificari. Astfel, a ajuns sa aprobe proiecte care pun in pericol obiectivele climatice, al caror impact asupra mediului nu a fost corect evaluat. 
Teoretic, Fondul pentru Modernizare a fost conceput pentru tranzitia energetica a tarilor din Europa Centrala si de Est, insa regulile fondului permit in continuare finantarea combustibililor fosili. Sumele provin din comercializarea certificatelor de carbon la nivel european, iar o parte dintre ele merg in acest fond. Se estimeaza un total de 57 miliarde euro pana in 2030, din care Romania poate accesa 15 miliarde euro. 
 
De ce gazele fosile nu trebuie sa fie sustinute prin fonduri publice 
Schimbarile climatice se resimt tot mai mult si in Romania. Oamenii de stiinta din cadrul Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) au atras deja atentia ca vom depasi limita de 1,5ºC cu infrastructura existenta de combustibili fosili, iar Agentia Internationala pentru Energie a subliniat ca nu mai putem deschide exploatari noi pentru a putea atinge neutralitatea climatica.  
In Romania, Fondul pentru Modernizare finanteaza direct doua centrale pe gaze din planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia si trei conducte ale Transgaz, una dintre ele fiind Tuzla-Podisor, care permite de fapt exploatarea rezervelor de gaze din perimetrul Neptun Deep (Marea Neagra). 
"Prin aprobarea acestor proiecte, Comisia Europeana si BEI dau unda verde celei mai mari exploatari de gaze din Romania si cresterii substantiale a consumului de gaz. Este un semnal ca autoritatile europene nu-si asuma in realitate renuntarea la combustibilii fosili. Pentru o reducere eficienta a emisiilor de gaze cu efect de sera este nevoie ca fondurile publice sa finanteze numai proiecte care sustin direct tranzitia energetica si adaptarea la schimbarile climatice”, a spus Raluca Petcu, coordonatoarea campaniei gaz fosil la Bankwatch Romania. 
 
Recomandari de investitii sustenabile si necesare prin Fondul pentru Modernizare 
Bankwatch ofera o serie de recomandari pentru directionarea fondurilor catre investitii mai degraba sustenabile si necesare sistemului energetic: 
  • Alocari mai mari de fonduri pentru retelele de transport si distributie si digitalizare; 
  • Stocarea energiei nu are inca surse de finantare din Fondul pentru Modernizare si nu exista resurse publice consistente; 
  • Eficienta energetica a cladirilor – doar 6% din cladirile din Romania au fost renovate pana in 2020 si este nevoie de mai multe resurse pentru accelerarea renovarii;  
  • Finantarea incalzirii centralizate regenerabile precum utilizarea pompelor de caldura industriale, a energiei geotermale, a caldurii reziduale industriale. 
  • Sprijinirea gospodariilor pentru a decarboniza productia de energie termica si a reduce cererea de gaze. In prezent, in Romania nu exista niciun program care sa sprijine instalarea pompelor de caldura, de exemplu.  
  • Crearea de comunitati de energie si productia descentralizata.  
  • Proiecte pentru productia de hidrogen regenerabil in sectoare greu de decarbonizat, cum ar fi industria chimica, otelul, cimentul, transportul de marfuri grele.  
  • Electrificarea in sectoarele industriale – proiecte-pilot demonstrative.   
  • Combaterea saraciei energetice prin solutii dedicate cu regenerabile si eficienta energetica.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
noark
strabag nivel 1
MAKITA
concelex
EDIT-Structural
Acvatot 2019
rigips
leviatan
quadratum
viarom
theda mar
ness project
CDS

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
econet
top 500
AICPS_30
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander