Agenda Constructiilor
Sambata, 04 Februarie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Actualitatea interna - BCE ar putea sa restrictioneze activitatea economica pentru a contracara inflatia
BCE ar putea sa restrictioneze activitatea economica pentru a contracara inflatia
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 21 Nov 2022 13:18
Banca Centrala Europeana va continua sa majoreze dobanzile si ar putea fi nevoita chiar sa restrictioneze activitatea economica, pentru a contracara inflatia, a declarat vineri presedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters.
Lagarde a mai spus ca "riscul de recesiune" a crescut dar a adaugat ca incetinirea economiei, de una singura, nu va fi suficienta pentru a contracara explozia preturilor.
"Ne asteptam ca vom continua sa majoram dobanzile - iar renuntarea la orientarea acomodativa a politicii monetare ar putea sa nu fie suficienta", a spus Christine Lagarde la o conferinta bancara organizata la Frankfurt.
"Dobanzile de referinta sunt, si vor ramane, principalul instrument pentru ajutarea politicii monetare. Dar, in acelasi timp, trebuie sa normalizam celelalte instrumente din arsenalul nostru pentru a intari impulsul venit din partea dobanzii noastre de politica monetara", a precizat Christine Lagarde.
Incepand din luna iulie si pana in prezent, BCE a adoptat o majorare fara precedent a dobanzii de referinta cu 200 de puncte de baza, pentru a contracara inflatia, iar o noua inasprire a politicii monetare va fi realizata via majorari de dobanda si reduceri ale portofoliului de obligatiuni guvernamentale.
Inflatia in zona euro a atins un nivel record de 10,6% in luna octombrie si probabil va ramane la un nivel "ridicat" timp de mai multe luni, a declarat recent vicepresedintele BCE, Luis de Guindos.
"Inflatia in zona euro este la un nivel mult prea mare. Experienta istorica sugereaza ca o recesiune este putin probabil sa conduca la o reducere semnificativa a inflatiei, cel putin pe termen scurt", a spus Lagarde.
Investitorii au opinii impartite cu privire la amploarea majorarii de dobanda ce va fi decisa de gardienii euro la sedinta de politica monetara din 15 decembrie, jumatate mizand pe o majorare de 50 de puncte de baza iar restul pe una de 75 de puncte de baza, si de asemenea se asteapta ca reducerea portofoliului de obligatiuni, acumulat pe parcursul operatiunilor de relaxare cantitativa, sa inceapa in prima jumatate a lui 2023.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TERAPLASTALLBIMMESENBURGVideoConfAC-iulman and machine
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A ap─ârut editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2022!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 171 (Noiembrie-Decembrie 2022)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
BALTIC
leviatan
FRONTALE
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
viarom
rigips
Ubitech
CELCO 2020
hilti
Acvatot 2019
MAKITA
BMI_Icopal

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023