Agenda Constructiilor
Sambata, 02 Decembrie 2023
Liebher
Home - Stiri - Actualitatea interna - BCG: Deficit de finantare de 18 trilioane USD pentru asigurarea tranzitiei verzi
BCG: Deficit de finantare de 18 trilioane USD pentru asigurarea tranzitiei verzi
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 11 Sep 2023 10:59
Sursele regenerabile si alte solutii cu emisii scazute de carbon trebuie sa creasca de la 12% din aprovizionarea cu energie in 2021 la 50% sau chiar 70% pana in 2050, conform modelelor standard din industrie, pentru a limita incalzirea globala la 1,5°C peste nivelurile preindustriale. Cresterea este de aproximativ trei ori mai rapida decat tranzitiile anterioare, de exemplu la carbune si la hidrocarburi. Acestea sunt concluziile raportului The Energy Transition Blueprint, lansat de curand de Centrul pentru Impactul Energetic al Boston Consulting Group (BCG).
In timp ce consumul total de energie electrica la nivel mondial este estimat sa se dubleze pana in 2050, in timp ce peste 775 de milioane de oameni la nivel global nu au inca acces la electricitate. De asemenea, societatile au nevoie de mai mult de 20 MWh de energie primara pe cap de locuitor pentru a atinge niveluri ridicate de prosperitate. Pentru a raspunde acestor provocari, inlocuirea si reducerea utilizarii combustibililor fosili trebuie sa fie accelerata semnificativ. Cinci parghii tehnologice ne pot permite sa ne atingem obiectivele de tranzitie: cresterea eficientei energetice; electrificarea utilizarilor finale, de exemplu prin utilizarea vehicule electrice sau pompelor de caldura; decarbonizarea sursei de alimentare; utilizarea combustibililor cu emisii mai reduse de carbon acolo unde nu poate fi inlocuiti imediat; si captarea carbonului.
„Majoritatea instrumentelor de care avem nevoie pentru a aduce sistemul nostru energetic la zero net sunt deja disponibile”, a spus Zsofia Beck, Managing Director si Partner BCG. „Ceea ce avem nevoie, urgent, sunt politici publice, cazuri de bune practici si capacitatile pentru a realiza cea mai mare si mai critica transformare pe timp de pace din istoria noastra economica.”
 
Un decalaj semnificativ de investitii
Pentru a finaliza tranzitia energetica sunt necesare investitii de 37 de trilioane de dolari pana in 2030. Dintre acestea, cel mult 19 trilioane de dolari sunt reprezinta fonduri deja angajate, rezultand un decalaj de investitii de 18 trilioane de dolari. Este nevoie de investitii atat in reteaua electrica, cat si in noi capacitati solare si eoliane, pentru a evita generarea de energie cu emisii scazute de carbon. Petrolul si gazele trebuie eliminate rapid, dar investitiile selective vor fi in continuare necesare pentru a asigura securitatea aprovizionarii cu energie pentru societatile noastre.
 
O schimbare tectonica in sistemul energetic
Economia sistemelor noastre energetice se va schimba fundamental ca urmare a tranzitiei. Energia va trece de la o resursa extrasa la o resursa fabricata, necesitand investitii initiale mult mai mari, dar costuri de operare mai mici. Se asteapta o crestere semnificativa a volatilitatii preturilor, iar stocarea energiei ramane o provocare, deoarece mixul energetic se schimba de la combustibili fosili la electricitate si hidrogen. Astazi, in Europa, dar si in SUA, exista capacitatea de a stoca una pana la doua ore de consum mediu de energie electrica. Noua piata de energie electrica va necesita o revizuire semnificativa si va trebui sa adreseze provocari precum ciclicitatea, cresterea volatilitatii si incertitudinea de pe pietele de energie. De asemenea, costurile de transport al energiei vor creste semnificativ din cauza schimbarii mixului energetic, care este probabil sa conduca la relocarea centrelor de productie ale industriei globale in locurile unde energia este mai putin costisitoare.
„O accelerare semnificativa a tranzitiei la energia verde este esentiala pentru mentinerea unei planete viabile pentru astazi si pentru generatiile viitoare”, a adaugat Zsofia Beck „Provocarile si perturbarile care vin cu aceasta transformare vine nu trebuie subestimate. Cu toate acestea, vor fi si oportunitati extraordinare. Pe termen lung, un sistem energetic in mare parte verde poate rezolva trilema energetica de astazi in jurul durabilitatii energetice, accesibilitatii si securitatii.”
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulhiltiALLBIMALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
theda mar
FRONTALE
grundfos
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
Acvatot 2019
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
BALTIC
CDS
strabag nivel 1
leviatan
viarom
rigips
noark

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
BA 2023
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu