Agenda Constructiilor
Luni, 02 Octombrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Actualitatea interna - BIHOR: Circa 72% din bugetul judetean pentru anul 2023 este alocat investitiilor
BIHOR: Circa 72% din bugetul judetean pentru anul 2023 este alocat investitiilor
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 26 Ian 2023 12:43
Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, si vicepresedintele Calin Gal, au prezentat astazi, intr-o conferinta de presa, proiectul de buget pentru anul 2023.
„In acesti ani, o componenta importanta pe care Consiliul Judetean Bihor a avut-o in vedere a fost orientarea bugetului judetului Bihor spre investitii. Un element important a fost ca an de an cheltuielile de functionare sa scada din punct de vedere al ponderii acestora din totalul bugetului. In felul acesta, banii pe care ii colectam direct de la cetatenii judetului sub forma de taxe si impozite, banii din repartitiile guvernamentale sau din fonduri europene, se vor indrepta catre proiecte de care cetatenii judetului Bihor se pot folosi”, a precizat Ilie Bolojan, presedintele Consiliului Judetean Bihor.
Bugetul consolidat pentru anul 2023, compus din cheltuieli de functionare si alocari pentru investitii, este de 1,32 miliarde lei. Peste 70% din totalul veniturilor vor fi atrase din fonduri europene. Cheltuielile de functionare prevazute sunt de 368,6 milioane lei si reprezinta 27,9% din buget, in timp ce sectiunea de dezvoltare reprezinta 72,1%, adica 953,8 milioane lei.
„Acest buget a fost creat avand o analiza serioasa, incepand din noiembrie si decembrie anul trecut, asupra tuturor veniturilor si cheltuielilor avute in 2022. Aproximativ 75% din ce ne-am propus anul trecut am realizat. Fata de bugetul consolidat al anului trecut, anul acesta, datorita cresterii numarului de proiecte, vom avea un buget cu aproximativ 35% mai mare. In ceea ce priveste cheltuielile de functionare, in 2023 este o crestere de aproximativ 19%, care se datoreaza, in primul rand, majorarii salariului minim pe economie. De asemenea, la DGASPC am avut o crestere de 25% a costului standard per beneficiar”, a explicat Calin Gal, vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor.
Cheltuielile de personal vor fi in anul 2023 de 179,8 milioane lei. In cazul altor cheltuileli s-au facut economii in ultimii ani, cum este consumul de carburant pentru masinile de serviciu, unde se constata o scadere cu 67% fata de 2020.
Analiza comparativa a cheltuilelilor de functionare in raport cu bugetul de dezvoltare demonstreaza ca dinamica s-a schimbat considerabil intre anii 2019 si 2023. Daca in 2019, cheltuielile de functionare reprezentau 74% din bugetul total al Consiliului Judetean Bihor, iar dezvoltarea doar 26%, in 2022 acestea au fost aproximativ egale, iar in 2023 bugetul propus prevede scaderea ponderii cheltuielor de functionare la 28%. Mentinerea acestui procent depinde de masura in care vor fi atrase fondurile pentru investitii.
Cele mai mari investitii in 2023 sunt in infrastructura, domeniu care are prevazut un buget de 757,3 milioane lei din totalul de 953,8 milioane lei.
Presedintele Consiliului Judetean Bihor a prezentat o lista cu cele mai mari proiecte care vor fi derulate in acest an.
„Cea mai importanta investitie pe care o derulam in parteneriat cu Primaria Oradea, Consiliul Judetean Arad si Primaria Arad este Drumul Expres Arad – Oradea, unde Consiliul Judetean Bihor este lider de proiect. Daca totul decurge bine, ne propunem ca in cursul lunii aprilie sa fie pe masa Guvernului hotararile pentru aprobarea Studiului de fezabilitate si a exproprierilor. In luna mai ne propunem sa demaram procedura de licitatie pentru selectarea constructorilor. Proiectul are o valoare estimata de 10,7 miliarde lei”, a adaugat presedintele Consiliului Judetean Bihor.
Lista cuprinde si alte investitii majore precum realizarea centurilor Alesd si Beius, a centurilor din zona metropolitana a Municipiului Oradea, respectiv Osorhei, Nojorid, Santandrei si Biharia, extinderea terminalului de pasageri si prelungirea pistei la Aeroportul Oradea, construirea Centrului Cultural Multifunctional, reabilitarea fostei Policlinici Mari din Oradea, realizarea parcurilor industriale din Alesd, Beius, Marghita si Stei, etc. Sunt prevazute si proiecte care vor fi finalizate in acest an, precum Drumul Apusenilor sau reabilitarea unor drumuri judetene.
Primele cele mai mari 20 de proiecte derulate de Consiliul Judetean Bihor au o valoare de aproximatv 13,5 miliarde de lei.
„O parte din aceste proiecte vor fi finalizate anul acesta, o parte incep anul acesta si e posibil sa fie si finalizate in 2023, pentru ca avem finantari conditionate de acest termen, iar o parte vor fi finantate in anii urmatori”, a conchis Ilie Bolojan.
Proiectul de buget a fost aprobat in sedinta ordinara a Consiliului Judetean de ieri, 25 ianuarie.
 
 
ALLBIMhiltiVideoConfAC-iulALLBIMman and machine
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
Ubitech
Acvatot 2019
CDS
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
BALTIC
FRONTALE
noark
rigips
strabag nivel 1
viarom
MAKITA
leviatan
grundfos

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ef-de-n
BA 2023
ROGBC 2016
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica