Agenda Constructiilor
Marti, 30 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - BNR mentine rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 7% pe an
BNR mentine rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 7% pe an
Actualitatea interna Publicat de AG&F 15 Ian 2024 13:26
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, in sedinta de vineri, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 7% pe an, informeaza banca centrala printr-un comunicat, informeaza Agerpres.
De asemenea, CA al BNR a hotarat pastrarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6% pe an si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Dobanda cheie este nemodificata din luna ianuarie a anului trecut, cand BNR a crescut rata dobanzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.
"Deciziile CA al BNR vizeaza readucerea durabila a ratei anuale a inflatiei in linie cu tinta stationara de 2,5 la suta a1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipatiilor inflationiste pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile. In contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice si implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor evolutii adverse. BNR monitorizeaza atent evolutiile mediului intern si international si va continua sa utilizeze instrumentele de care dispune in vederea indeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu", precizeaza institutia.
Conform BNR, rata anuala a inflatiei si-a accelerat peste asteptari scaderea in primele doua luni ale trimestrului IV 2023, coborand la 6,72% in noiembrie, de la 8,83% in septembrie, in conditiile continuarii incetinirii cresterii preturilor alimentelor si energiei, precum si ca urmare a ieftinirii combustibililor, sub impactul diminuarii cotatiei titeiului.
In acelasi timp, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat si-a accentuat trendul descendent mai mult decat s-a anticipat, reducandu-se la 9,1% in noiembrie, de la 11,3% in septembrie, pe fondul efectelor de baza dezinflationiste mai extinse, al descresterii cotatiilor marfurilor agroalimentare si al masurii de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de baza, dar si in contextul scaderii dinamicii preturilor importurilor.
Rata anuala a inflatiei calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC - indicator al inflatiei pentru statele membre UE) a scazut la 6,9% in luna noiembrie, de la 9,2% in septembrie. Totodata, rata medie anuala a inflatiei IPC si cea calculata pe baza IAPC s au redus in noiembrie la 11,2% si la 10,3%, de la 12,6% respectiv 11,4% in septembrie.
Activitatea economica si-a incetinit semnificativ cresterea in trimestrul III 2023, la 0,9%, de la 1,6% in precedentele trei luni (variatie trimestriala), dar mai putin decat s-a previzionat, evolutie ce face probabila o restrangere mai temperata a excedentului de cerere agregata in acest interval fata de cea anticipata.
In raport cu aceeasi perioada a anului trecut, avansul PIB s-a marit marginal in trimestrul III, la 1,1%, de la 1% in trimestrul II, ramanand astfel modest din perspectiva istorica, in conditiile in care variatia stocurilor si-a majorat impactul contractionist deja foarte mare, iar aportul consumului administratiei publice a devenit usor negativ. Formarea bruta de capital fix si-a reamplificat insa dinamica anuala la un nivel de doua cifre in trimestrul III 2023, iar consumul gospodariilor populatiei a inregistrat o crestere in termeni anuali dupa stagnarea din intervalul precedent.
Totodata, exportul net a continuat sa-si majoreze influenta expansionista, data fiind continuarea cresterii ecartului pozitiv dintre dinamica volumului exporturilor de bunuri si servicii si cea a volumului importurilor, pe fondul adancirii mai pronuntate in teritoriul negativ a celei din urma. Drept urmare, deficitul balantei comerciale si-a reaccentuat usor declinul fata de perioada similara a anului trecut, iar deficitul de cont curent a continuat sa scada semnificativ in termeni anuali, dar ceva mai modest decat in trimestrul II, in contextul incetinirii ritmului ameliorarii soldului balantei veniturilor primare in trimestrul III, pe seama evolutiei profiturilor reinvestite.
Potrivit BNR, cele mai recente date si analize indica o incetinire usoara a ritmului trimestrial al PIB in trimestrul IV 2023, implicand totusi o crestere economica mai solida in termeni anuali in acest interval decat cea previzionata anterior.
Astfel, comparativ cu ritmul mediu aferent trimestrului III, in luna octombrie 2023, vanzarile cu amanuntul si serviciile prestate populatiei si-au reaccelerat cresterea fata de perioada similara a anului anterior, iar dinamica anuala inca inalta a vanzarilor auto-moto si-a temperat vizibil scaderea. In acelasi timp, productia industriala si-a atenuat semnificativ contractia in termeni anuali, iar volumul lucrarilor de constructii a continuat sa creasca intr-un ritm anual de doua cifre, in decelerare totusi fata de trimestrul III. Totodata, variatia nominala anuala a exporturilor de bunuri si servicii a continuat sa o devanseze pe cea a importurilor, dar intr-o masura sensibil mai mica decat in trimestrele precedente. Pe acest fond, deficitul comercial si-a temperat semnificativ scaderea in termeni anuali in luna octombrie, iar deficitul de cont curent a inregistrat o crestere substantiala - ca urmare a inrautatirii abrupte a soldului balantei veniturilor primare - continuand totusi sa se reduca pe ansamblul primelor 10 luni ale anului.
Pe piata muncii, datele recente arata o stopare a cresterii in termeni lunari a efectivului salariatilor din economie in septembrie-octombrie si mentinerea relativ stabila a ratei somajului BIM inclusiv in noiembrie, alaturi de prelungirea in prima luna din trimestrul IV a trendului usor descendent al dinamicii anuale a costului unitar cu forta de munca din industrie, care ramane insa la un nivel de doua cifre deosebit de inalt. Potrivit sondajelor de specialitate, intentiile de angajare pe orizontul foarte scurt de timp si-au accentuat scaderea in trimestrul IV 2023, iar deficitul de forta de munca raportat de companii s-a redus semnificativ, corectandu-si in mare parte cresterea din intervalul precedent, pe seama evolutiilor din industrie si servicii.
Principalele cotatii ale pietei monetare interbancare au inregistrat noi mici scaderi in prima parte a lunii noiembrie 2023, pentru ca apoi sa ramana relativ stabile, in timp ce randamentele titlurilor de stat s-au marit abrupt la mijlocul trimestrului IV 2023, dar si-au reluat si si-au accentuat ulterior descresterea - in linie cu evolutiile din economiile avansate si din regiune -, in contextul revizuirii asteptarilor investitorilor privind momentul initierii de catre Fed a ciclului de scadere a ratei dobanzii, cu impact si asupra apetitului global pentru risc.
In aceasta conjunctura, dar si pe fondul atractivitatii relative inca ridicate a plasamentelor in moneda nationala, cursul de schimb leu/euro s-a mentinut relativ stabil si in lunile noiembrie si decembrie. In raport cu dolarul SUA, leul a consemnat aprecieri in ambele luni, ca urmare a slabirii graduale a monedei americane pe pietele financiare internationale in acest interval.
Dinamica anuala a creditului acordat sectorului privat si-a stopat in debutul trimestrului IV 2023 trendul descendent, inregistrand mici cresteri in octombrie si noiembrie, pana la 5,4%, de la 4,5% in septembrie, in conditiile in care noile scaderi pronuntate de ritm consemnate de componenta in valuta au fost mai mult decat contrabalansate de reaccelerarea cresterii imprumuturilor in lei. Pe acest fond, ponderea componentei in lei in creditul acordat sectorului privat si-a reluat ascensiunea, ajungand la 68,5% in noiembrie, de la 68,1% in septembrie.
 
Rata anuala a inflatiei se va mari in ianuarie, apoi va descreste gradual
Rata anuala a inflatiei se va mari in prima luna a anului curent si isi va relua apoi descresterea graduala, pe o traiectorie mai joasa decat cea evidentiata in prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023, potrivit Bancii Nationale a Romaniei.
"Potrivit actualelor evaluari, rata anuala a inflatiei se va mari in prima luna a anului curent si isi va relua apoi descresterea graduala, pe o traiectorie mai joasa decat cea evidentiata in prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023. Cresterea va fi antrenata de majorarea si introducerea in luna ianuarie a unor taxe si impozite indirecte in scopul continuarii consolidarii bugetare, in timp ce scaderea ulterioara a ratei inflatiei va avea, pe mai departe, ca resorturi majore factori pe partea ofertei - prioritar efecte de baza dezinflationiste si corectii descendente ale cotatiilor materiilor prime agroalimentare si ale cotatiei titeiului -, precum si dinamica in descrestere a preturilor importurilor", se spune in comunicatul BNR privind decizia de politica monetara.
Conform sursei citate, incertitudini si riscuri la adresa perspectivei inflatiei decurg totusi din pachetul integral de masuri fiscal-bugetare implementat recent in vederea sustinerii procesului de consolidare bugetara, precum si din masura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de baza ce urmeaza sa expire in luna februarie 2024. Incertitudini si riscuri semnificative sunt asociate conduitei viitoare a politicii fiscale si de venituri, avand in vedere executia bugetara din 2023 si coordonatele programului bugetar aprobat pentru 2024, precum si implicatiile noii legislatii privind pensiile si dinamica salariilor in sectorul public, ce ar putea reclama suplimentarea in perspectiva a pachetului de masuri fiscal-bugetare corective, inclusiv in contextul procedurii de deficit excesiv si al conditionalitatilor atasate altor acorduri incheiate cu CE.
De asemenea, incertitudini si riscuri la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, continua sa genereze razboiul din Ucraina si conflictul din Orientul Mijlociu, precum si evolutiile economice sub asteptari din Europa, indeosebi din Germania. Totodata, absorbtia fondurilor europene, in principal a celor aferente programului Next Generation EU, este conditionata de indeplinirea unor tinte si jaloane stricte. Ea este insa esentiala pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranzitiei energetice, dar si pentru contrabalansarea, cel putin partiala, a efectelor contractioniste ale conflictelor geopolitice si ale inaspririi conditiilor economice si financiare pe plan international.
Potrivit BNR, relevante sunt, de asemenea, perspectiva conduitei politicilor monetare ale BCE si Fed, precum si atitudinea bancilor centrale din regiune.
In sedinta de vineri, 12 ianuarie 2024, pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, precum si in conditiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00 % pe an. Totodata, s-a decis mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 % pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 % pe an. De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Deciziile CA al BNR vizeaza readucerea durabila a ratei anuale a inflatiei in linie cu tinta stationara de 2,5 % a1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipatiilor inflationiste pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile. In contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice si implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor evolutii adverse.
BNR precizeaza ca monitorizeaza atent evolutiile mediului intern si international si va continua sa utilizeze instrumentele de care dispune in vederea indeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu.
Minuta deliberarilor privind adoptarea deciziei de politica monetara in cadrul sedintei de astazi va fi publicata pe website-ul BNR in data de 25 ianuarie 2024, la ora 15:00. Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 13 februarie 2024.
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
Acvatot 2019
siniat
leviatan
concelex
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
ness project
viarom
strabag nivel 1
noark
quadratum
Ubitech
CDS
rigips
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
econet
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander