Agenda Constructiilor
Joi, 25 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Actualitatea interna - Economia Romaniei ar trebui sa se recalibreze catre o valoare adaugata mai mare
Economia Romaniei ar trebui sa se recalibreze catre o valoare adaugata mai mare
Actualitatea interna Publicat de AG&F 20 Nov 2023 12:13
Economia Romaniei ar trebui sa se recalibreze catre o valoare adaugata mai mare, cu adoptarea de noi tehnologii, un consum mai redus de resurse primare si mai putine emisii, arata o analiza a Confederatiei Patronale Concordia, potrivit Agerpres.
Concordia a lansat, in aceasta saptamana, analiza introductiva despre Cresterea valorii adaugate in economia romaneasca.
"Documentul marcheaza lansarea unei ample initiative a Confederatiei Patronale Concordia de a identifica solutii pentru cresterea productivitatii, complexitatii si competitivitatii economiei romanesti, in contextul provocator al dublei tranzitii verzi si digitale", precizeaza reprezentantii Confederatiei.
Totodata, analiza exploreaza principalele tendinte economice si identifica o serie de caracteristici structurale ale economiei romanesti.
Potrivit sursei citate, desi PIB-ul Romaniei a crescut in ultimii 10 ani de aproape 8 ori si se apropie de 300 de miliarde de euro anual, o serie de factori prezentati in analiza pun in pericol competitivitatea Romaniei pe termen mediu si lung.
Unul dintre factori se refera la economia tarii noastre care se bazeaza in continuare, intr-o prea mare masura, pe consum generat de cererea domestica ridicata pentru bunuri si servicii provenite din import, cheltuielile pentru consumul final reprezentand in 2022 80,1% din PIB fata de media europeana de 73,5% din PIB.
Totodata, deficitul comercial contribuie negativ la formarea PIB-ului in fiecare an cu peste un procent. Astfel, deficitul comercial a crescut in 10 ani de 3,5 ori, ajungand in 2023 la 34 miliarde de euro.
"Avantajul competitiv bazat pe forta de munca ieftina se estompeaza rapid, costul fortei de munca pentru ultimii 4 ani inregistrand a doua cea mai mare crestere din UE", se precizeaza in analiza.
Cercetarea mai arata ca productivitatea creste, dar decalajul fata de economii competitoare ramane. "Valoarea adaugata pe angajat in sectorul industrial in Romania este la doar 26% din media UE", sustin reprezentantii Concordia.
Totodata, "Romania este in continuare un inovator modest."
"Toate aceste constrangeri structurale se manifesta intr-un context in care economia trebuie sa se adapteze si schimbarilor climatice, respectiv tintelor de reducere a emisiilor de carbon, in timp ce noile tehnologii avanseaza intr-un ritm accelerat", se mentioneaza in material.
Astfel, economia ar trebui sa se recalibreze catre o valoare adaugata mai mare, cu adoptarea de noi tehnologii, un consum mai redus de resurse primare si mai putine emisii.
"Anul viitor, marcat de patru randuri de alegeri, reprezinta punctul de cotitura in conturarea unei viziuni clare pentru dezvoltarea economica a Romaniei. Pentru a veni in sprijinul acestei viziuni, Concordia va continua in perioada urmatoare realizarea mai multor analize sectoriale, complementare raportului recent lansat, din care sa reiasa propuneri concrete si actionabile de politici publice si masuri pentru cresterea valorii adaugate a economiei romanesti.", mai arata analiza.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
CDS
concelex
viarom
siniat
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
MAKITA
ness project
SIGM
EDIT-Structural
Ubitech
leviatan
rigips
SSAB
theda mar
konsent
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
Acvatot 2019
strabag nivel 1
Arduro

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
top 500
AICPS_30
econet
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander