Agenda Constructiilor
Miercuri, 06 Decembrie 2023
Liebher
Home - Stiri - Actualitatea interna - Economia Romaniei ar trebui sa se recalibreze catre o valoare adaugata mai mare
Economia Romaniei ar trebui sa se recalibreze catre o valoare adaugata mai mare
Actualitatea interna Publicat de AG&F 20 Nov 2023 12:13
Economia Romaniei ar trebui sa se recalibreze catre o valoare adaugata mai mare, cu adoptarea de noi tehnologii, un consum mai redus de resurse primare si mai putine emisii, arata o analiza a Confederatiei Patronale Concordia, potrivit Agerpres.
Concordia a lansat, in aceasta saptamana, analiza introductiva despre Cresterea valorii adaugate in economia romaneasca.
"Documentul marcheaza lansarea unei ample initiative a Confederatiei Patronale Concordia de a identifica solutii pentru cresterea productivitatii, complexitatii si competitivitatii economiei romanesti, in contextul provocator al dublei tranzitii verzi si digitale", precizeaza reprezentantii Confederatiei.
Totodata, analiza exploreaza principalele tendinte economice si identifica o serie de caracteristici structurale ale economiei romanesti.
Potrivit sursei citate, desi PIB-ul Romaniei a crescut in ultimii 10 ani de aproape 8 ori si se apropie de 300 de miliarde de euro anual, o serie de factori prezentati in analiza pun in pericol competitivitatea Romaniei pe termen mediu si lung.
Unul dintre factori se refera la economia tarii noastre care se bazeaza in continuare, intr-o prea mare masura, pe consum generat de cererea domestica ridicata pentru bunuri si servicii provenite din import, cheltuielile pentru consumul final reprezentand in 2022 80,1% din PIB fata de media europeana de 73,5% din PIB.
Totodata, deficitul comercial contribuie negativ la formarea PIB-ului in fiecare an cu peste un procent. Astfel, deficitul comercial a crescut in 10 ani de 3,5 ori, ajungand in 2023 la 34 miliarde de euro.
"Avantajul competitiv bazat pe forta de munca ieftina se estompeaza rapid, costul fortei de munca pentru ultimii 4 ani inregistrand a doua cea mai mare crestere din UE", se precizeaza in analiza.
Cercetarea mai arata ca productivitatea creste, dar decalajul fata de economii competitoare ramane. "Valoarea adaugata pe angajat in sectorul industrial in Romania este la doar 26% din media UE", sustin reprezentantii Concordia.
Totodata, "Romania este in continuare un inovator modest."
"Toate aceste constrangeri structurale se manifesta intr-un context in care economia trebuie sa se adapteze si schimbarilor climatice, respectiv tintelor de reducere a emisiilor de carbon, in timp ce noile tehnologii avanseaza intr-un ritm accelerat", se mentioneaza in material.
Astfel, economia ar trebui sa se recalibreze catre o valoare adaugata mai mare, cu adoptarea de noi tehnologii, un consum mai redus de resurse primare si mai putine emisii.
"Anul viitor, marcat de patru randuri de alegeri, reprezinta punctul de cotitura in conturarea unei viziuni clare pentru dezvoltarea economica a Romaniei. Pentru a veni in sprijinul acestei viziuni, Concordia va continua in perioada urmatoare realizarea mai multor analize sectoriale, complementare raportului recent lansat, din care sa reiasa propuneri concrete si actionabile de politici publice si masuri pentru cresterea valorii adaugate a economiei romanesti.", mai arata analiza.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMALLBIMhiltiVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
MAKITA
rigips
viarom
leviatan
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
Ubitech
leviatan
noark
FRONTALE
ERBASU CONSTRUCT
BALTIC
Acvatot 2019
CDS
grundfos

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
BA 2023
ROGBC 2016
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu