Agenda Constructiilor
Vineri, 10 Aprilie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERNUL a adoptat masuri de sprijin pentru mediul de afaceri, in situatia de criza
GUVERNUL a adoptat masuri de sprijin pentru mediul de afaceri, in situatia de criza
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 19 Mar 2020 12:07
Majorarea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu dobanda subventionata, rambursarea TVA, cresterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale si asigurarea somajului tehnic pentru angajati reprezinta princilalele masuri adoptate de Cabinetul Orban, in sedinta de Guvern de ieri, pentru a sprijini angajatii si angajatorii afectati de pandemia de coronavirus.
 
Guvernul a decis, prin OUG, majorarea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri, prin intermediul FMGCIMM, intr-o prima etapa cu suma de 5 miliarde lei, plafon ce ar putea fi majorat in functie de evolutia situatiei.
"Majorarea am putut sa o facem, intr-o prima faza, cu suma de 5 miliarde lei; suntem pregatiti sa majoram acest plafon cu inca 5 miliarde lei daca este necesar si, daca situatia o va impune, suntem pregatiti sa ne ducem la o majorare cu pana la 15 miliarde lei a plafonului de garantare. Practic, garantam credite pentru investitii si pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobanda pentru ambele situatii este subventionata in proportie de 100%", a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.
 
Garantia va fi in cuantum de 90% pentru creditele de pana la un milion de lei si de 80% pentru cele ce depasesc valoarea de un milion de lei.
 
O alta masura anuntata vizeaza asigurarea rambursarii TVA pana in limita sumei de 9 miliarde lei, pentru a asigura fluxuri de capital si injectii de capital catre companii, pentru a permite societatilor care isi desfasoara activitatea in continuare sa beneficieze de capitalul de lucru necesar pentru functionare.
 
Guvernul a mai stabilit ca, la rectificarea bugetara, sa asigure cresterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale.
"Se stie ca, inca de la preluarea guvernarii, am gasit o situatie in care decontarile concediilor platite de angajatori erau in urma cu un an, si trebuie sa asiguram angajatorilor rambursarea sumelor pe care le-au cheltuit pentru plata concediilor medicale, astfel incat companiile sa beneficieze de acest influx de capital de care aui nevoie in aceasta perioada", a mai spus Ludovic Orban.
 
Va fi asigurata plata somajului tehnic, din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM, pentru plata a 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.
"Am luat aceasta decizie pentru ca este clar ca foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie si multe nu au capacitatea, pentru ca li s-au redus veniturile, cifra de afaceri, sa asigure plata salariilor angajatilor, si exista riscul ca angajatii sa fie trimisi in somaj, sa fie dati afara utilizandu-se cazul de forta majora, sau sa li se suspende contractele de munca. Decizia este de a plati din bugetul fondului de somaj 75% din salariul brut, cat este indemnizatia lunara pentru perioada lunara de somaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut", a precizat primul ministru.
 
De aceste masuri va beneficia categoria de angajatori afectati direct de masurile restrictive dispuse de autoritati in situatia de urgenta, cum sunt hotelurile, restaurantele, cafenelele sau institutiile de spectacol, care si-au intrerupt temporar activitatea.
 
In cazul companiilor care nu au fost afectate direct de madurile restrictive luate de autoritati, dar au fost afectate de diferite consecinte ale epidemiei de coronavirus, pentru a beneficia de plata pentru salariatii pe care nu mai pot sa-i plateasca, companiile trebuie sa depuna o declaratie pe propria raspundere, iar conditia de acordare este sa li se fi redus veniturile/ cifra de afaceri cu un procent de minimum 25%.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TeraSteelACADALLBIMCOVID-19
COVID-19
A aparut editia
MARTIE-APRILIE!

Autentificare

 
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
Acvatot 2019
CELCO 2020
elmas 2017

Parteneri

HABITAT
hilti
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
AHK 2018
ROGBC 2016
econet
Piata de Constructii 2014


SONDAJ de OPINIE - Agenda Constructiilor & Fereastra
Impactul pandemiei Covid-19 pentru industria de constructii si domeniile conexe

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere