Agenda Constructiilor
Luni, 13 Iulie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERNUL a adoptat proiectul de lege cu masurile ce vor fi luate dupa 15 mai
GUVERNUL a adoptat proiectul de lege cu masurile ce vor fi luate dupa 15 mai
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 11 Mai 2020 14:59
Guvernul a adoptat astazi un proiect de lege cu masurile care ar urma sa intre in vigoare dupa 15 mai, odata cu incetarea starii de urgenta si decretarea noii stari de alerta. Potrivit proiectului, se vor putea face in continuare angajari in domeniul medical fara concurs, pe durata starii de alerta, masca de protectie va fi obligatorie in spatiile publice inchise - in magazine, la locul de munca, in transportul public, iar slujbele religioase vor putea fi desfasurate cu conditia mentinerii distantarii sociale, a anuntat Ionel Danca, seful Cancelariei premierului.
Proiectul va trebui aprobat si de Parlament.
 
Reluarea unor activitati economice
Potrivit proiectului, restaurantele vor ramane inchise, dar vor fi permise activitatile de comercializare a produselor alimentare si bauturilor care nu presupun ramanerea clientilor in spatii. Este vorba, in acest caz, de activitati de tip Drive-in, Room-service sau livrare la clienti.
Mall-urile raman inchise, dar vor fi permise, in continuare, activitatile de vanzare a produselor electronice si electrocasnice in conditiile asigurarii livrarilor la domiciliu. De asemenea, va fi permisa activitatea operatorilor economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul si este intrerupta comunicarea cu restul complexului. Si aici sunt prevazute cateva exceptii, pentru activitatile de tip curatatorie, cabinete stomatologice si optica medicala. Proiectul mai prevede ca, in cazul acestor activitati care vor fi permise, personalul angajat are obligatia de a purta in permanenta masca, ce va fi schimbata la un interval de cel mult 4 ore, iar operatorul economic va asigura masti pentru acestia, precum si solutii de dezinfectie a mainilor in zona de acces in incinta.
 
Masuri in domeniul muncii si protectiei sociale
Pe durata starii de alerta, angajatorul poate dispune unilateral desfasurarea activitatii in regim de telemunca sau munca la domiciliu.
Valabilitatea contractelor colective de munca si a acordurilor colective de munca se prelungeste pe durata starii de alerta, precum si pentru o perioada de 90 de zile de la incetarea acesteia.
Angajatorii cu peste 50 de angajati pot stabili programe individualizate de munca, fara acordul salariatului, astfel incat intre salariati sa se asigure existenta unui interval de o ora la inceperea si la terminarea programului de munca, intr-o perioada de trei ore.
 
Pentru a consulta varianta integrala a Proiectului de lege privind starea de alerta, click aici!
 
Avocatul Poporului a contestat deja starea de alerta la Curtea Constitutionala
Proiectul de lege privind starea de alerta, aprobat de Executiv, a fost deja contestat de Avocatul Poporului, Renate Weber, la Curtea Constitutionala, care urmeaza sa ia joi o decizie provind aceasta sesizare. Prim-ministrul Ludovic Orban i-a cerut ministrului de Interne, Marcel Vela, sa fie pregatit cu orice modificare va fi necesara la acest proiect de lege, in conditiile in care CCR dezbate joi, 15 mai, contestatia facuta de Renate Weber, la starea de alerta.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKCOVID-19VideoConfAC-iulALLBIMTeraSteel
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
rigips
CELCO 2020
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
elmas 2017

Parteneri

hilti
HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
AHK 2018
ROGBC 2016
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere