INNOCONSTRUCT: Sectorul constructiilor este motor de crestere al economiei in 2024 |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 30 Mai 2024 13:18 |
Cu o contributie de 8% la PIB, sectorul constructiilor este motorul de crestere al economiei si va continua sa reprezinte o prioritate a guvernarii, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, in deschiderea Conferintei internationale despre inovarea in constructii INNOCONSTRUCT 2024 - "Solving the digital puzzle in construction", ce a avut loc ieri la noul centru de conferinte al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti (UTCB). Evenimentul, organizat de Clusterul Technology Enabled Construction - TEC continua si astazi, fiind cea mai importanta conferinta internationala organizata in Romania privind inovarea si digitalizarea in constructii.
"Ati doborat un mit - acela ca firmele romanesti nu sunt capabile sa construiasca autostrazi, unitati sanitare, stadioane sau sali de sport la nivel european. Astazi, oriunde ne uitam in tara, vedem santiere unde constructorii romani dovedesc ca pot indeplini standarde tehnice extrem de riguroase. Stiu ca, deseori, sunt companii straine de renume care refuza sa participe la proiecte considerate prea complicate sau unde analiza financiara le arata ca profitul nu este cel asteptat. Stiu ca numai companiile romanesti au preluat anumite proiecte dupa ce au fost reziliate contractele si nicio alta companie straina nu a vrut sa se complice cu segmente din autostrazi, din drumuri expres, din cladiri care erau importante atat la nivel national, cat si local. In schimb, firmele noastre si-au asumat curajos aceste investitii si le finalizeaza impecabil. De aceea, in numele Guvernului Romaniei, vreau sa va multumesc pentru acest lucru", le-a transmis Marcel Ciolacu constructorilor.
Oficialul a subliniat ca, datorita muncii antreprenorilor romani, tara noastra a reusit in ultimii doi ani sa pastreze un ritm al investitiilor "fara precedent".
"Sunt primii doi ani in care Romania a avut o crestere economica a PIB-ului bazata pe investitii. Am trecut, dupa mai bine de 30 de ani, de la o crestere economica bazata aproape in exclusivitate pe consum, la una bazata pe investitii. Acest lucru va trebui sa continue, cu adevarat, conjugat cu consumul, in urmatorii 7 ani, cand avem numai din fonduri europene (deoarece se suprapune PNRR-ul cu exercitiul financiar actual), investitii de peste 70 de miliarde de euro. Marea majoritate sunt in infrastructura. Aici, adaugam banii de investitii din bugetul national", a declarat prim-ministrul.
Marcel Ciolacu a mai adaugat ca sectorul constructiilor contribuie cu 8% la PIB-ul anual al Romaniei, inregistrand o crestere anuala constanta.
"Sectorul constructiilor este motorul principal al economiei si va continua sa reprezinte o prioritate a guvernarii. Pentru mine, in mod special, lantul de valoare din constructii inseamna un ecosistem prioritar in economie si un pilon strategic pentru dezvoltarea tarii. Interesul meu, ca premier, este sa ajut firmele romanesti din acest domeniu sa se dezvolte, sa-si creasca afacerile si sa angajeze mai multa forta de munca. Stiu ca, astfel, ati reusit deja sa aduceti acasa o parte dintre romanii plecati la munca in diaspora, pentru ca le oferiti angajatilor calificati salarii mai bune decat in strainatate, de peste 2.000 de euro", a precizat primul ministru.
Fonduri europene nerambursabile, disponibile pentru digitalizare
In discursul sau, Marcel Ciolacu a mai subliniat importanta fondurilor europene disponibile pentru digitalizare si inovare.
"Sunt gata, alaturi de colegii mei, sa ne asezam la discutii impreuna cu ministrul Fondurilor Europene, cu ministrul Digitalizarii si sa gasim solutii pentru a construi axe pe care firmele de constructii sa le poata aplica. (…) Trebuie sa existe o colaborare foarte stransa intre constructori si ministrii de resort, astfel incat sa nu ne trezim la sfarsitul anului 2026, si aici ma refer la PNRR, ca anumite sume si granturi, fiindca, pe buna dreptate, Comisia Europeana, stiind ca o prioritate este digitalizarea si vazand explozia in domeniul inteligentei artificiale, sumele prinse pentru digitalizare nu sunt sume din imprumuturi, sunt sume din fonduri nerambursabile. Cu alte cuvinte, daca nu vom face programele, vom pierde aceste sume. Pentru a ramane competitive, firmele de constructii au nevoie sa integreze noi tehnologii si sa dezvolte, la randul lor, inovatii tehnologice care sa le creasca productivitatea. Ma bucur sa vad ca acest eveniment este rezultatul asocierii cu mediul universitar, care poate oferi o resursa umana extrem de valoroasa industriei constructiilor. Totusi, stim ca resursa umana reprezinta una dintre marile prioritati ale economiei. Iata de ce Guvernul a alocat un miliard de euro consortiilor de invatamant dual, unde sa crestem specialistii de care firmele noastre au nevoie. Daca am fi facut acest lucru acum 15 ani si Romania ar fi aratat altfel, dar, cu certitudine, nu am fi vorbit de peste 5 milioane de romani plecati in diaspora. Astept inclusiv sprijinul companiilor din constructii care sa sustina obiectivul nostru de a creste numarul de locuri in invatamantul dual la 50.000", a mai spus Marcel Ciolacu.
Primul ministru a reiterat faptul ca sectorul de constructii are un deficit de circa 100.000 de angajati, iar aceasta problema nu poate fi rezolvata cu muncitori adusi din afara spatiului comunitar.
Serviciu unic de avizare in fiecare minister si necesitatea utilizarii AI in licitatii
Marcel Ciolacu a anuntat ca, pana la 1 iunie 2024, in fiecare minister va exista un singur serviciu de avizare, un birou unic, aflat in subordinea ministrului, care va raspunde de avizarea marilor proiecte.
De asemenea, el a subliniat importanta utilizarii inteligentei artificiale pentru scurtarea procedurilor birocratice, inclusiv in licitatiile publice.
"Ne aflam in epoca in care la o licitatie sa vi se dea raspunsul "dureaza sase luni", inainte dura doi ani, pentru ca anumite comisii trebuie sa analizeze fiecare hartie din dosar. Trebuie sa duceti zeci de cutii de calcule, cand exista inteligenta artificiala, unde cei care concureaza trebuie sa duca un simplu stick. Nu trebuie sa analizeze nimeni ce inteligenta trebuie sa fie conectata cu cei care elibereaza diplome, cu ingineri, fiindca informatiile de baza trebuie luate de la dumneavoastra, de la mediul universitar, de la constructori. Iar raspunsul la o licitatie se poate da in cinci minute. Cu adevarat, pe urma cred ca o sa-i ia vreo 48 de ore pentru a se pune intr-un proces verbal. Dar asta este era in care traim acum. Daca nu vom intelege acest lucru si nu vom intra in aceasta dinamica, Romania nu se va dezvolta. Vom continua sa inventam apa calda, vom continua sa fim cei mai mandri dintre toti si sa gasim, mai ales noi, politicienii, explicatii de ce nu s-a putut face si, mai ales, normal ca adversarii politici sunt de vina, si nu noi", a conchis Marcel Ciolacu.
INNOCONSTRUCT continua pe 30 mai
Evenimentul INNOCONSTRUCT si-a deschis portile ieri, pe 29 mai. Potrivit organizatorilor prima zi a conferintei a reprezentat un real succes, discutiile si prezentarile fiind de mare impact si acoperind subiecte vitale precum:
"Suntem mandri de organizarea impecabila si de calitatea exceptionala a speakerilor, care au adus un plus de valoare si inspiratie pentru toti participantii. In a doua zi a conferintei continua explorarea inovatiilor din domeniul constructiilor", au transmis organizatorii.
Cea de-a patra editie a INNOCONSTRUCT este organizata cu sprijinul Constructii Erbasu SA si Leviatan Group. Pentru informatii suplimentare, click aici
|