Agenda Constructiilor
Luni, 13 Iulie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - INS: Estimari de stabilizare a activitatii si scadere moderata a numarului de salariati
INS: Estimari de stabilizare a activitatii si scadere moderata a numarului de salariati
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 28 Mai 2020 13:17
Potrivit estimarilor din luna mai 2020, in activitatea de constructii se va inregistra, in urmatoarele trei luni, o scadere moderata a numarului de salariati salariati (sold conjunctural -8%) si o stabilizare la nivelul preturilor (sold conjunctural +5%). Totodata, in domeniu se estimeaza si o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural 0%; in luna aprilie sold conjunctural -57%), conform previziunilor Institutului National de Statistica (INS) pentru perioada mai - iulie 2020.
Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa, precizeaza analistii.
Documentul statistic indica o contractie accentuata in toate sectoarele economiei, cu scaderea numarului de salariati in toate domeniile, precum si o crestere a preturilor in comertul cu amanuntul.
 
Industria prelucratoare
In cadrul anchetei de conjunctura din luna mai 2020, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, scadere a volumului productiei (sold conjunctural -21%; in luna aprilie sold conjunctural -70%). Pentru activitatea de fabricare a echipamentelor electrice se va inregistra cea mai semnificativa scadere (sold conjunctural -38%), in timp ce pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului se va inregistra crestere (sold conjunctural +37%).
Activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice va inregistra scadere moderata (sold conjunctural -13%), comparativ cu perioada precedenta in care se estima stabilitate (sold conjunctural -4%).
Referitor la numarul de salariati se estimeaza scadere, soldul conjunctural fiind de -26% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%).
 
Comert cu amanuntul
In sectorul comertului cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural +3%; in luna aprilie sold conjunctural -58%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural -4%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%).
Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +22%).
 
Servicii
Conform estimarilor din luna mai 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste scadere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -29%; in luna aprilie sold conjunctural -62%). Dintre activitatile care vor inregistra cele mai insemnate scaderi mentionam: activitatile de creatie si interpretare artistica (sold conjunctural -100%), activitatile agentiilor turistice si ale tur-operatorilor (sold conjunctural -82%) si activitatile sportive, recreative si distractive (sold conjunctural -81%).
In sectorul de servicii se estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -15%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -9%).
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19VideoConfAC-iulAUTODESKTeraSteelALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
elmas 2017
Acvatot 2019
CELCO 2020
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
rigips
strabag nivel 1

Parteneri

hilti
HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ef-de-n
AHK 2018
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere