Agenda Constructiilor
Sambata, 13 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Actualitatea interna - ISO se alatura luptei impotriva coruptiei prin elaborarea de noi standarde specifice
ISO se alatura luptei impotriva coruptiei prin elaborarea de noi standarde specifice
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 09 Dec 2020 09:00
Coruptia submineaza toate domeniile societatii, inclusiv securitatea nationala, cresterea economica, drepturile omului, ocuparea fortei de munca si mediul inconjurator. Pe masura ce banii sunt deturnati de la scopul lor initial, cresc cheltuielile pentru sectoarele esentiale precum educatia si sanatatea, ceea ce duce la scaderea nivelului de trai al populatiei.
Cu ocazia Zilei Internationale Anticoruptie, care se sarbatoreste in fiecare an pe data de 9 decembrie, ISO (Organizatia Internationala de Standardizare) anunta elaborarea unor noi standarde destinate luptei cu acest flagel.
Implementarea unor sisteme de management care sa asigure o buna administrare a banilor este una dintre metodele eficiente de eradicare a coruptiei. Organizatiile de orice tip si dimensiune pot beneficia de aceste sisteme de management care vor reduce riscul potential de aparitie a coruptiei in cadrul lor.
Noul standard ISO 37000 - Ghid pentru administrarea organizatiilor ofera un cadru de lucru care va ghida managementul cu privire la responsabilitatea acestuia in prevenirea coruptiei. De asemenea, standardul ii va ajuta la promovarea unei bune culturi organizationale.
Un element cheie al unei bune guvernari este acela de a avea o modalitate sigura si confidentiala pentru angajati in raportarea unor nereguli observate. Astfel, noul standard ISO 37002 - Sisteme de gestionare a avertizorilor de integritate, ofera indrumari pentru implementarea, gestionarea, evaluarea, mentinerea si imbunatatirea unui sistem de management robust si eficient in cadrul unei organizatii pentru avertizorii de integritate. Acest standard nu este specific unui sector anume putand fi utilizat de organizatii de toate dimensiunile, inclusiv IMM-uri sau multinationale.
O organizatie care poate demonstra ca respecta toate legile, cerintele de reglementare, codurile de conduita si standardele voluntare indica ca aceasta a pus in aplicare masuri pentru prevenirea sau reducerea riscului de coruptie.
De asemenea, va fi publicat si standardul ISO 37301 - Sisteme de management al conformitatii - Cerinte care ofera indrumari pentru a elimina riscul coruptiei in cadrul unei organizatii.
Aceste noi standarde vin in completarea actualului standard ISO 37001 - Sisteme de management anti-mita. Cerinte cu ghid de utilizare, care stabileste cerinte si furnizeaza indrumari pentru un sistem de management conceput sa ajute o organizatie sa previna, sa detecteze si sa lupte impotriva mituirii si sa se conformeze legilor anti-mita si angajamentelor voluntare aplicabile activitatilor acesteia.
La inceputul anului 2021 va fi publicat sub forma unui manual un ghid practic care va contine indrumari suplimentare, intitulat ISO 37001: 2016 - Sisteme de management anti-mita.
SR ISO 37001 a fost adoptat de ASRO ca standard national si se afla in patrimoniul comitetului tehnic ASRO/CT 56.
Publicarea lui ISO 37001 in anul 2016 a fost un pas major catre furnizarea de indrumari convenite la nivel international pentru gestionarea si combaterea mitei, a precizat domnul Howard Shaw, presedintele comitetului tehnic ISO care a elaborat acest standard.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTESISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
noark
MAKITA
EDIT-Structural
viarom
ness project
CDS
CONCEPT STRUCTURE
SIGM
leviatan
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
theda mar
concelex
quadratum
konsent
BogArt
siniat
rigips
SSAB
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
top 500
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander