Agenda Constructiilor
Joi, 02 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - MDLPA: Se lucreaza la modificarea a zeci de normative pentru lucrari publice
MDLPA: Se lucreaza la modificarea a zeci de normative pentru lucrari publice
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 05 Iul 2022 13:30
Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Cseke Attila, a anuntat ca, in prezent, institutia pe care o conduce lucreaza la modificarea a zeci de normative de constructii privind obiective de interes public. Modificarile sunt facute in contextul in care normativele in vigoare sunt vechi, unele de peste doua decenii.
"Dupa foarte multi ani, Ministerul Dezvoltarii are un pachet intreg de normative de constructii, practic o sa reinnoim intregul pachet de normative de constructii, normative de constructii in vigoare astazi marea lor majoritate sunt din anii '97-2003. Anul trecut am aprobat primul normativ de constructii pe crese, care a venit dupa 24 de ani de la fostul normativ de constructii pe crese. Acum cateva saptamani a aparut in Monitorul Oficial normativul de constructii pentru scoli si licee si in total avem inca in pregatire 41 de astfel de normative de constructii pe diferite investitii. Cam jumatate dintre ele se regasesc deja pe site-ul Ministerului, in transparenta decizionala. Ele privesc investitii de tipul dispensare, ambulatorii, spitale, gradinite, parcari, lucrari de apa-canalizare, pentru toate acestea vom avea in 2022 normative de constructii actualizate, pe tehnologii si materiale de constructii de anul 2022", a declarat ministrul Dezvoltarii ieri, in cadrul unei conferinte de presa la Brasov.
 
Aproape 1.000 de contracte derulare de MDLPA au fost actualizate
Cseke Attila a mai spus ca pentru aproape 1.000 de contracte derulate prin MDLPA au fost incheiate acte aditionale dupa adoptarea OUG 15 din august 2021 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare pentru ajustarea preturilor contractelor de achizitie publica. El arata ca alte doua acte normative au fost adoptate anul acesta cu scopul de a da posibilitatea ajustarii contactelor finantate de la bugetul national sau din fonduri europene. Ministrul a admis ca una dintre problemele ridicate de primari o reprezinta cea legata de faptul ca unele firme care au contracte de lucrari cu autoritatile publice nu le pot onora ca urmare a exploziei preturilor. In acest context, Cseke Attila a spus ca exista trei acte normative care reglementeaza astfel de aspecte, doua dintre acestea fiind adoptate in anul in curs.
"Pot sa va spun ca cel putin pentru proiectele care se deruleaza prin Ministerul Dezvoltarii aproape 1.000 de contracte au fost ajustate, adica aceasta masura a salvat de la inchiderea proiectelor sau rezilierea contractelor aproape 1.000 de contracte. Anul acesta, fiind vorba nu numai despre cresterea preturilor de materiale de constructii, si de alte tipuri de cheltuieli, inclusiv legate de transport, inclusiv legate de cheltuieli de personal, in cadrul acestor contracte Guvernul a adoptat doua Ordonante de Urgenta - una promovata de Ministerul Dezvoltarii, OU nr. 47/2022 care a intervenit pentru ajustarea pretului pe contractele finantate din bugetul national, indiferent de cine finanteaza, care minister - si OUG nr. 64, care este ordonanta promovata de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene si se refera la proiecte pe fonduri europene", a precizat ministrul Dezvoltari.
El a explicat ca Ordonanta 47 din 2022, promovata de Ministerul Dezvoltarii, aduce noutati cu privire la termenele la care se poate ajunge la un act aditional de ajustare a contractelor, rolul acestei masuri fiind reducerea birocratiei.
"Sunt niste mecanisme care s-au mai clarificat, care s-au mai eficientizat si sunt sigur ca si aceste doua ordonante 47 si 64 o sa ne dea un punct de sprijin pe aceste contracte", a adaugat ministrul.
 
Lista obiectivelor de investitii prin programul Anghel Saligny a fost aprobata pentru Capitala si sase judete
Tot la Brasov, Cseke Attila a mai declarat ca, pana in prezent, la nivelul MDLPA au fost aprobate pentru finantare listele obiectivelor de investitii pentru Capitala si sase judete, iar pentru alte opt se fac verificari pentru a se stabili daca aceleasi proiecte nu au fost trimise pentru a fi finantate si din fonduri europene, prin ministerul de resort.
"S-au aprobat pana acum sapte judete la finantare, adica lista obiectivelor de investitii: Dambovita, Alba, Harghita, Sibiu, Gorj, sectoarele Bucurestiului si Braila. Suntem in evaluare in continuare. Avem opt judete care au, in momentul actual, niste posibile suprapuneri care trebuie clarificate cu investitii finantate din Programul Operational Infrastructura Mare, care este la MIPE, pe apa si canalizare, adica trebuie sa ne edificam daca nu sunt depuse si acolo si nu sunt finantate de acolo", a declarat ministrul Dezvoltarii.
Potrivit datelor MDLPA, in judetul Dambovita, din totalul celor 161 de solicitari de finantare depuse, in urma procedurii de alocare au fost propuse spre finantare 137 de obiective de investitii, in valoare de 1,3 miliarde de lei, reprezentand aproximativ 74% din cuantumul tuturor solicitarilor din judet.
Sectoarele municipiului Bucuresti au depus 38 de solicitari de finantare pentru programul „Anghel Saligny” si au fost aprobate 23 de proiecte de investitii, in valoare totala de aproape 139 de milioane de lei. Toate solicitarile de investitii in infrastructura de apa si canalizare au fost aprobate, iar reabilitarea drumurilor a primit finantarea in valoarea maxima alocata pentru acest tip de finantare.
Unitatile administrativ-teritoriale din judetul Alba au depus 177 de cereri de finantare, iar 122 dintre acestea si 51% din cuantumul tuturor solicitarilor au primit aprobare. Suma acestora se ridica la 1,17 miliarde de lei.
Din judetul Harghita, ministerul a primit 207 cereri, iar, in urma procedurii, au fost aprobate 104 obiective, in valoare de un miliard de lei, reprezentand 44% din cuantumul tuturor solicitarilor.
Conform criteriilor de selectare, in judetul Braila, vor fi finantate 50 de obiective de investitii, in valoare totala de 615,15 milioane de lei.
Din judetul Gorj, MDLPA a primit 156 de cereri, iar, in urma procedurii, au fost aprobate 114 obiective, in valoare totala de aproape 1,17 miliarde lei.
Unitatile administrativ-teritoriale din judetul Sibiu vor primi finantare pentru 93 de investitii, in valoare totala de 930,7 milioane de lei.
Prin Programul National de Investitii ”Anghel Saligny”, Guvernul Romaniei, prin Ministerul Dezvoltarii, asigura serviciile de baza in localitati (apa, retele de canalizare si de gaze) si reabiliteaza drumurile si podurile. Ministerul a publicat, la inceputul lunii mai, criteriile de prioritizare a proiectelor care vor primi finantare, din bugetul total al programului de 65,5 miliarde de lei, dar si lista sumelor repartizate pe judete, iar, pana la termenul de depunere a solicitarilor, autoritatile au depus cereri in valoare totala de 137 de miliarde de lei.
 
SISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
MAKITA
siniat
quadratum
EDIT-Structural
Acvatot 2019
viarom
CDS
Ubitech
rigips
noark
CONCEPT STRUCTURE
ness project
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
concelex
leviatan

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
top 500
econet
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander