Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - MF: Romania va avea nevoie de 7 ani pentru a reduce deficitul bugetar la nivel optim
MF: Romania va avea nevoie de 7 ani pentru a reduce deficitul bugetar la nivel optim
Actualitatea interna Publicat de AG&F 21 Feb 2024 12:13
Romania ar putea avea nevoie de sapte ani pentru a reduce deficitul bugetar pana la tinta prevazuta in regulile Uniunii Europene, in conditiile in care guvernul de la Bucuresti se confrunta cu rezistenta opiniei publice la masurile de disciplina fiscala intr-un an electoral, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a apreciat ca un regim de reduceri bugetare anuale echivalente cu 0,5% din PIB, conform noilor reguli fiscale ale UE, reprezinta o provocare "foarte dificila". Cel mai probabil Romania va avea nevoie de cei sapte ani prevazuti de cadrul fiscal pentru a reduce deficitul bugetar pana la 3% din PIB, de la un nivel de 5% din PIB prognozat pentru acest an, un ritm mai lent decat se preconiza initial.
"Pur si simplu nu stiu daca o ajustare mai importanta este posibila pentru noi. Este un an electoral, iar reducerile de cheltuieli sunt un subiect sensibil in tara noastra", a spus Marcel Bolos intr-un interviu pentru Bloomberg.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a aprobat doua majorari de pensii pentru acest an precum si salarii mai mari pentru profesori si este posibil sa se confrunte cu presiuni vizand majorarea salariilor si din partea personalului de sanatate si politie, ceea ce ar insemna noi cheltuieli. Cu toate acestea, Marcel Bolos afirma ca veniturile din taxe vor fi majorate in acest an gratie masurilor de combatere a fraudelor fiscale si imbunatatirii colectarii veniturilor prin implementarea tehnologiei digitale.
Chiar si acest orizont bugetar de sapte ani depinde daca agentiile de rating vor considera cheltuielile electorale drept sustenabile si vor amana posibile retrogradari. Desi UE a introdus o anumita flexibilitate cand vine vorba de regulile fiscale, agentiile de rating ar putea sa nu fie la fel de indulgente daca planurile de cheltuieli vor fi anuntate fara o imagine clara cu privire la venituri, a subliniat Bolos.
Romania, care este vizata de o procedura de deficit excesiv inca inainte de pandemie, are cel mai mic rating din categoria "investment grade" (recomandat pentru investitii - n.r.) cu perspectiva stabila din partea tuturor celor trei mai agentii de rating. Fitch Ratings are programata o revizuire a ratingului Romania chiar saptamana viitoare.
"Am vorbit cu agentiile de rating care ne-au avertizat cu privire la majorarile de cheltuieli publice in contextul mai larg al unui an electoral. Le-am indemnat sa ia in calcul punctele tari ale Romaniei in comparatie cu tarile care beneficiaza de un rating similar, precum nivelul ridicat al investitiilor si datoria publica scazuta", a precizat ministrul Finantelor.
Anul trecut, Romania nu a reusit sa tina sub control deficitul public, care a ajuns la 5,7% din PIB fata de tinta initiala de 4,4% din PIB, in pofida faptului ca guvernul de la Bucuresti a aprobat mai multe pachete de reduceri de cheltuieli. Asta in conditiile in care veniturile din taxe ale Romaniei, care reprezinta 27% din PIB, se numara printre cele mai mici din UE, mai scrie Bloomberg.
Romania a obtinut o mai mare flexibilitate fiscala din partea UE, din cauza nevoilor de majorare a cheltuielilor cu apararea, asistenta refugiatilor, sprijinul fermierilor si rutele de export de cereale care au legatura cu invazia ruseasca.
Cu toate acestea, deficitul bugetar a pus Romania si mai departe de ambitia sa de a adera la zona euro in anii urmatori, spune Marcel Bolos. "Atata timp cat nu intram pe o traiectorie clara de consolidare fiscala, aderarea la zona euro ramane doar un obiectiv pe termen lung", a mai spus ministrul Finantelor, Marcel Bolos.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
leviatan
CDS
strabag nivel 1
viarom
CONCEPT STRUCTURE
rigips
quadratum
theda mar
siniat
ERBASU CONSTRUCT
concelex
noark
EDIT-Structural
Ubitech
MAKITA
ness project

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
econet
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander