Agenda Constructiilor
Sambata, 25 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - Ministru: Romania trebuie sa-si fixeze ca obiectiv investitii de 10% din PIB
Ministru: Romania trebuie sa-si fixeze ca obiectiv investitii de 10% din PIB
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 17 Mar 2023 13:08
Romania este un stat care in urmatorii 4 ani trebuie sa-si fixeze ca obiectiv investitii de 10% din PIB, care sa se nu fie doar publice, ci sa aiba si masuri care sa se duca in investitiile private prin diverse stimulente date prin bugetul de stat, a declarat, joi, ministrul Finantelor, Adrian Caciu, la un eveniment de specialitate, potrivit Agerpres.
"Din punctul meu de vedere, Romania este un stat care in urmatorii 4 ani trebuie sa-si fixeze ca obiectiv de investitii 10% din PIB - si nu doar publice. Trebuie sa aiba masuri care sa se duca in investitiile private prin stimulente date prin bugetul de stat, granturi, garantii, elemente de finantare, inclusiv permiterea de obligatiuni si valorificarea lor intr-o zona de eficientizare pe bursa, deci elemente prin care, intr-o combinatie bani publici, investitii publice cu investitii private, dar pe masuri guvernamentale agreate cu mediul economic, sa poata sa aiba acea convergenta", a mentionat Adrian Caciu, la conferinta "Romanian Business & Investment Roundtable".
El a subliniat ca intotdeauna investitiile erau "cele mai sortite taierilor in cadrul rectificarilor bugetare", insa anul trecut a fost schimbata aceasta abordare.
"Am destula experienta a rectificarilor bugetare. Intotdeauna investitiile erau cele mai sortite taierilor in cadrul rectificarilor bugetare. Anul trecut am reusit sa nu mai avem acest mod de abordare. Chiar daca nu s-au realizat, cel putin nu am avut o abordare de genul: 'Nici macar a nu le da o sansa sa se realizeze'. Nu s-au realizat in totalitate. Din perspectiva datoriei publice totale a Romaniei, anul 2022, la fel, dupa foarte multi ani in care lucrurile intrasera intr-un risc, am preluat o datorie de aproape 50%, am inchis anul cu 47,2%, iar proiectia pentru acest an, daca lucrurile merg intr-o zona, in factorii pe care ii avem acum contextual, deci nu exista derapaje la nivel regional, este posibil sa se duca in 46,5% din PIB. Acest lucru consider ca este imperativ pentru orice guvern si pentru orice ministru de finante in perioada imediat urmatoare. In Europa, cel putin, dar si in lume, mai devreme sau mai tarziu, situatia datoriilor suverane va fi un subiect care va preocupa societatile, pentru ca sunt foarte ridicate. Pe de alta parte, sanatatea datoriei, daca se poate spune asa, sau structura datoriei este foarte importanta - si modul in care ea poate fi platita", a mai spus ministrul.
In opinia sa, chiar daca Romania are o datorie redusa raportat la alte state, trebuie foarte multi multiplicatori care sa permita ca aceasta datorie sa nu devina una riscanta.
"Multiplicatorii sunt, de fapt, companiile. E structura economica, care iti permite ca, prin valoarea adaugata si folosirea tuturor elementelor de PIB potential sau potentializarea unor factori din zona structurala, sa ai elemente sanatoase de rambursare a datoriei. Foarte multi spuneau - am ajuns la 50%, nu e problema, altii au 100%, au 140%. Da, dar 50% e mai dureros cand nu poti sa-l repari, pentru ca efectul de multiplicare economic e mai redus decat in Germania sau in Franta sau in Italia sau Spania", a adaugat Adrian Caciu.
Cea de-a treia editie a Conferintei "Romanian Business & Investment Roundtable" a avut loc la Bucuresti, in perioada 15 - 16 martie, si a initiat o serie de dezbateri pe teme ce au vizat perspectivele macroeconomice in Romania si in Europa.
 
ABONARE REVISTEhiltiSISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
viarom
noark
CDS
strabag nivel 1
quadratum
konsent
Ubitech
MAKITA
EDIT-Structural
leviatan
rigips
siniat
ness project
concelex
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ef-de-n
econet
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander