Agenda Constructiilor
Sambata, 08 August 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - MMAP: Sprijin de 200 milioane euro din fonduri europene pentru industria lemnului
MMAP: Sprijin de 200 milioane euro din fonduri europene pentru industria lemnului
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 09 Iun 2020 12:02
Ministrul mediului, apelor si padurilor, Costel Alexe, a participat astazi la Dezbaterea privind identificarea, dezvoltarea si implementarea unor mecanisme financiare de sustinere pentru industria lemnului, in viitorul exercitiu financiar 2021-2027, care s-a desfasurat in Aula Magna a Universitatii Transilvania din Brasov.
"Ne aflam intr-un moment definitoriu pentru viitorul silviculturii romanesti. In aceasta perioada, Romania stabileste, impreuna cu partenerii europeni, structura investitiilor din fonduri europene in viitoarea perioada financiara. In perioada care tocmai se incheie, fondurile destinate sectorului silvic nu au fost suficiente. Ne-am propus sa schimbam asta", a spus ministrul Costel Alexe.
In ceea ce priveste exercitiul financiar 2021-2027, ministrul a aratat ca pe langa sprijinul acordat in cadrul PAC (Politica Agricola Comuna) prin FEADR, se doreste, suplimentar, accesarea unor fonduri europene. In acest sens, s-au purtat discutii cu Ministerul Fondurilor Europene si s-a obtinut acordul de principiu, astfel:
 • circa 200 de milioane de euro, sprijin financiar pentru firmele mici de exploatari forestiere. Sumele se vor acorda in granturi de cate 200.000 de euro. Pentru derularea cu usurinta a finantarii se va desemna Administratia Fondului pentru Mediu ca Organism de Implementare;
 • se vor cauta solutii si se vor aloca sume si pentru sectorul de prelucrare primara a lemnului, silvoturism, infrastructura forestiera.
 
Finantarea prin FEADR
Domeniul padurilor si al sectoarelor economice bazate pe resursa de lemn  au un rol  central  in strategiile  europene  privind:
 • combaterea schimbarilor  climatice -  bilantul  GES  pe  segmentul  LULUCF;
 • conservarea biodiversitatii si  asigurarea stabilitatii  ecosistemelor  forestiere;
 • dezvoltarea bioeconomiei  bazata  pe  resursa  de  lemn,  cu  potential  major  de sustinere  a dezvoltarii  pentru  zona rurala;
 • producerea de energie regenerabila pe baza de biomasa din lemn.
"In acest context, consideram  oportun ca  domeniul  padurilor  sa beneficieze   de  o  alocare  financiara  de minim 50% din fondurile alocate in cadrul Planului National Strategic (PNS) pentru masuri de mediu si clima si de cel putin 30% din fondurile de investitii alocate prin FEADR", a adaugat demnitarul. 
In urma analizarii prevederilor draft-ului Regulamentului UE, care vizeaza sprijinul acordat prin intermediul Politicii Agricole Comune in perioada 2021-2027, au fost identificate urmatoarele oportunitati privind finantarea sectorului forestier, prin intermediul fondurilor FEADR. 
 
Investitii - Masurile care pot fi finantate prin PNS sunt urmatoarele:
 • Masura de prima impadurire - (continuarea Submasurii 8.1 - sprijin pentru impadurire/ crearea de suprafete impadurite) avand ca scop realizarea de perdele forestiere si impadurirea terenurilor agricole.
 • Masura de silvomediu (continuarea Submasurii 15.1 - plati pentru angajamentele in materie de silvomediu si clima). In cadrul acestei Masuri se propune un nou Pachet - Masura de „inverzire” sau silvopastorala, astfel incat, pajistile (pasuni, fanete) sa beneficieze de sprijinul pe suprafata agricola chiar daca exista un anumit procent de vegetatie forestiera. Mentinerea platilor prin APIA, cu eventuale modificari necesare ale unor definitii/ caracteristici, astfel incat sa fie eligibila si suprafata cu vegetatie forestiera cu consistenta sub 0.4.
 • Accesibilizarea fondului forestier (continuarea Submasurii 4.3 - sprijin pentru investitii in infrastructura, legate de dezvoltarea, modernizarea si adaptarea sectoarelor agricol si forestier). O masura care a functionat foarte bine si este bine sa fie mentinuta in perioada urmatoare. 
 • Acordarea de compensatii pentru terenurile forestiere incluse in Situri Natura 2000. 
 • Sprijin pentru padurile care se confrunta cu constrangeri naturale, respectiv acordarea de plati compensatorii pentru zone forestiere care se confrunta cu constrangeri naturale semnificative (plata pe suprafata).
 • Investitii in tehnoligii de exploatare prietenoase cu mediul.
 • Refacerea arboretelor afectate de calamitati/cresterea stabilitatii arboretelor - finantarea executiei lucrarilor de ingrijire, in astfel de situatii, in contextul schimbarilor climatice.
"Asadar, vrem sa pastram si sa imbunatatim masurile de succes pe care le-am avut pana acum, dar si sa dezvoltam masuri noi", a incheiat ministrul mediului, apelor si padurilor, Costel Alexe.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19AUTODESKVideoConfAC-iulallbim
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
rigips
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala
hilti

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
ef-de-n
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere