Agenda Constructiilor
Sambata, 10 Iunie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Actualitatea interna - Nicolae Ciuca: Absorbtie de 11,3 miliarde euro din fondurile europene, in 2022
Nicolae Ciuca: Absorbtie de 11,3 miliarde euro din fondurile europene, in 2022
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 05 Ian 2023 12:58
Romania a reusit in 2022 o absorbtie a fondurilor europene de 11,3 miliarde euro, a declarat premierul Nicolae Ciuca, care a adaugat ca este cel mai inalt nivel atins de cand tara noastra are acces la aceste finantari. Primul ministru a facut, in deschiderea sedintei de Guvern, un apel la solidaritate, empatie la nivel national, la dialog cu partenerii sociali si la colaborare la nivelul tuturor institutiilor, precum si la stabilitate politica.
"Am reusit sa trecem prin toate provocarile pe care le-am avut, la provocarile pe care cetateni Romaniei le-au resimtit. (...) Avem nevoie de aceeasi energie si activitate din partea tuturor. (...) Am avut o executie bugetara buna, am reusit sa ne incadram in tintele de deficit", a afirmat Nicolae Ciuca.
Guvernul a reusit realizarea unei cresteri economice "pe care nu o previzionase nimeni la inceputul anului, indeosebi dupa declansarea razboiului in Ucraina si dupa efectele pe care le-au produs cresterea preturilor la energie si la gaze si inflatia. Au fost momente pe care care le-am gestionat impreuna, momente pentru care am gasit solutii si le-am rezolvat punctual, dar, totodata, am reusit sa proiectam si decizii care sa produca efecte in timp, motiv pentru care este important sa subliniez ca ne-am angajat sa asiguram absorbtia fondurilor europene si toate cele trei linii de finantare europeana cumuleaza aproximativ 90 miliarde euro. (...) Am reusit sa ne incadram in acea suma pe care am stabilit-o ca obiectiv si anume cel putin 10 miliarde pe an sa fie absorbite", a explicat prim-ministrul.
Nicolae Ciuca a adaugat ca perspectiva pentru 2023 este de incadrare in aceeasi suma de absorbtie a fondurilor europene, de circa 11 miliarde euro. "Probabil sa o depasim, pentru ca am reusit sa asiguram fundamentul pentru ceea ce inseamna derularea proiectelor si programelor europene. Au fost o serie intreaga de activitati care s-au coordonat si corelat intre ministerele coordonatoare de reforme si sunt convins ca, asa cum acum ne bucuram de aceasta suma absorbita, cea mai mare de altfel pana in momentul de fata de cand Romania acceseaza fonduri europene, sa poata sa fie depasita si anul acesta si in anii care urmeaza. Avem nevoie de acesti bani", a transmis seful Executivului.
Nicolae Ciuca a amintit ca anul trecut Romania s-a angajat sa asigure cea mai mare suma la investitii. "Am reusit sa asiguram aceasta suma si cheltuirea acestor bani. Desi a fost temporizata de cresterea pretului la materiale de constructii, am reusit in final sa ne incadram intr-un proces de absorbtie probabil peste 70%. Asteptam cifrele la finalul lunii si vom anunta si valoarea nominala a cheltuielilor la investitii", a completat prim-ministrul.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
vailantman and machineVideoConfAC-iulALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
MAI 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 174 (Mai 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
BALTIC
grundfos
FRONTALE
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
Acvatot 2019
leviatan
theda mar
strabag nivel 1
viarom
rigips
CDS
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023