Agenda Constructiilor
Miercuri, 06 Decembrie 2023
Liebher
Home - Stiri - Actualitatea interna - Oprea, ME: Romania importa pana la 90% din otelul-beton utilizat in constructii
Oprea, ME: Romania importa pana la 90% din otelul-beton utilizat in constructii
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 22 Sep 2023 10:47
Romania are o Strategie Nationala pentru Economie Circulara din 2022, iar unul dintre domeniile ce ar putea investi in produse "verzi" este industria siderurgica, in conditiile in care, la ora actuala, importam probabil 80-90% din fierul-beton pe care il folosim in constructii, a declarat, joi, la conferinta "PRIA Competition and Circular Economy", ministrul Economiei Antreprenoriatului si Turismului, Stefan-Radu Oprea.
"La nivel national, noi avem adoptata o Strategie Nationala pentru Economia Circulara. A fost adoptata prin Hotarare de Guvern in 2022, cu cateva directii prioritare, care duc toate la principiile economiei circulare privitoare la reducerea consumului de materii prime prin extragere durabila a materiilor prime, unitati de reciclare, recuperare. Totul, insa, trebuie sa inceapa astazi, din punctul meu de vedere, de la proiectare, de la design, pentru ca din prima clipa cand ne gandim la un nou produs pe care il vom lansa pe piata, la modalitatea in care il vom putea recicla, recupera si folosi, astfel incat intr-adevar sa avem o economie circulara", a afirmat Oprea.
In viziunea demnitarului, unul dintre domeniile care pot deveni "verzi" este industria siderurgica.
"Sunt cateva domenii la indemana fiecaruia pentru a intelege, de exemplu, in industria siderurgica. M-am intalnit saptamana aceasta cu operatori importanti care vor sa investeasca pentru otelul "verde". Atunci, pe ceea ce astazi noi consideram ca este un deseu, fierul vechi se transforma in resursa, ceea ce din punct de vedere al schimbarii, cred ca este iarasi un lucru foarte important sa intelegem ca foarte multe dintre produsele pe care astazi le aruncam si pe care le consideram deseuri, de fapt sunt resurse, sunt resurse pentru economia circulara, pentru activitatile din viitor. Ideea de a avea o tara verde este de a investi in cuptoare electrice care vor produce otelul din energie regenerabila sau din energie verde, fie ca vorbim despre energie nucleara sau hidro si care vor folosi otelul, fierul care deja este in circuit si pe care noi, astazi, din pacate il exportam, pentru ca nu stim sa il folosim in Romania in astfel de capacitati de productie in care ar putea sa produca, spre exemplu, fier-beton. Importam astazi probabil 80%-90% din fierul beton pe care il folosim in constructii", a spus ministrul de resort.
Oprea a amintit de un program de sprijin pe segmentul economiei circulare, cu un buget de opt milioane de euro, care se adreseaza intreprinderilor mici si mijlocii.
"Avem nevoie de implicare a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului prin sprijinirea celor care doresc sa treaca la economie circulara. Astazi, spre exemplu, in cadrul ministerului, avem un program de sprijin privind economia circulara pentru operatorii economici din industria prelucratoare. E o schema de ajutor de stat de minimis, ceea ce inseamna pana la 200.000 de euro, cu un buget de opt milioane de euro. Au depus si sunt selectate 47 de proiecte, functioneaza, se fac plati pe aceste proiecte. Platile au inceput din iulie 2023. Acum suntem intr-un proces in care am identificat resurse suplimentare in cadrul bugetului ministerului si vrem sa alocam patru milioane de euro in plus catre aceasta schema, pentru ca au fost foarte multe solicitari si pentru ca noi consideram ca este o tema prioritara de a incuraja companiile din Romania, fie mici si mijlocii, fie companii mari, de a trece la economie circulara. Cred ca una dintre prioritati, pe care trebuie sa ni le propunem pentru anul viitor este sa venim cu astfel de scheme de ajutor de stat si pentru industria mare, nu numai pentru intreprinderile mici si mijlocii. Schema de minimis de 200.000 de euro limiteaza foarte mult accesul la noi tehnologii", a subliniat Stefan-Radu Oprea.
PRIAevents, Consiliul Concurentei si Coalitia pentru Economie Circulara (CERC) organizeaza, joi, o noua editie a conferintei "PRIA Competition and Circular Economy". Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
hiltiVideoConfAC-iulALLBIMALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
leviatan
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE
grundfos
BALTIC
rigips
viarom
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
noark
Ubitech
CDS
theda mar
leviatan
MAKITA

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
BA 2023
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu