Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - PE: 16% din cladirile cu cele mai slabe performante energetice, renovate pana in 2030
PE: 16% din cladirile cu cele mai slabe performante energetice, renovate pana in 2030
Actualitatea interna Publicat de AG&F 13 Mar 2024 11:53
Eurodeputatii au adoptat marti planuri convenite cu Consiliul UE care vor contribui la reducerea consumului de energie si a emisiilor de gaze cu efect de sera din sectorul cladirilor, informeaza un comunicat al Parlamentului European, citat de Agerpres.
Revizuirea propusa a Directivei privind performanta energetica a cladirilor urmareste sa reduca substantial emisiile de gaze cu efect de sera si consumul de energie in sectorul cladirilor din Uniune pana in 2030. Un alt obiectiv il reprezinta neutralitatea climatica a acestui sector pana in 2050. Se doreste si ca numarul cladirilor cu performanta energetica cea mai slaba care sunt renovate sa creasca, iar schimbul de informatii privind performanta energetica sa fie imbunatatit.
Potrivit textului revizuit al directivei, toate cladirile noi ar trebui sa aiba emisii zero incepand din 2030. In plus, cladirile noi ocupate sau detinute de autoritatile publice ar trebui sa aiba emisii zero incepand din 2028. Statele membre vor putea lua in considerare potentialul de incalzire globala pe durata ciclului de viata al cladirilor, care include fabricarea si eliminarea produselor pentru constructii utilizate la ridicarea lor.
In cazul cladirilor rezidentiale, tarile Uniunii Europene vor trebui sa aplice masuri pentru a asigura o reducere a energiei primare medii utilizate cu cel putin 16% pana in 2030 si cu cel putin 20-22% pana in 2035.
Conform noii directive, statele membre vor trebui sa renoveze 16% din cladirile nerezidentiale cu cele mai slabe performante energetice pana in 2030, respectiv 26% dintre acestea pana in 2033. Pentru a identifica cladirile care intra in aceasta categorie se vor utiliza cerintele minime de performanta energetica.
Daca este posibil din punct de vedere tehnic si economic, tarile Uniunii ar trebui sa introduca treptat utilizarea panourilor solare in cladirile publice si nerezidentiale, in functie de dimensiunea lor, si in toate cladirile rezidentiale noi pana in 2030.
Statele membre trebuie sa adopte masuri pentru a decarboniza sistemele de incalzire si a elimina treptat combustibilii fosili din instalatiile de incalzire si racire, obiectivul fiind eliminarea completa a centralelor termice pe baza de combustibili fosili pana in 2040. Subventionarea centralelor individuale pe baza de combustibili fosili va fi interzisa incepand din 2025. Va fi in continuare posibil sa se acorde stimulente financiare pentru sistemele de incalzire hibride, cum ar fi cele care combina o centrala pe combustibili fosili cu o instalatie termica solara sau o pompa de caldura.
Cladirile agricole si de patrimoniu pot fi scutite de la aplicarea noilor norme. Tarile UE pot decide sa excluda si cladirile protejate pentru calitatile lor arhitectonice sau istorice speciale, cladirile utilizate temporar, precum si bisericile si lacasurile de cult.
"Directiva arata clar modul in care politicile climatice pot avea beneficii reale si imediate pentru cei cu venituri reduse. Aceasta lege va contribui la reducerea facturilor la energie si va aborda cauzele profunde ale saraciei energetice, asigurand in acelasi timp mii de locuri de munca locale de inalta calitate in intreaga UE. Abordarea a 36% din emisiile de CO2 ale Europei constituie un pilon absolut esential al Pactului Verde European", a declarat raportorul pentru Directiva privind performanta energetica a cladirilor, Ciaran Cuffe, din grupul Verzi/ALE.
Directiva a fost adoptata cu 370 voturi pentru, 199 impotriva si 46 abtineri. Pentru a deveni lege, ea trebuie acum sa fie aprobata oficial si de Consiliul UE.
Potrivit Comisiei Europene, cladirile din UE sunt responsabile pentru 40% din consumul nostru de energie si pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de sera. Pe 15 decembrie 2021, CE a adoptat o propunere legislativa de revizuire a Directivei privind performanta energetica a cladirilor, ca parte a asa-numitului pachet "Pregatiti pentru 55". O noua lege europeana a climei, din iulie 2021, a introdus obiectivele pentru 2030 si 2050 in legislatia europeana obligatorie.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
leviatan
concelex
quadratum
EDIT-Structural
rigips
MAKITA
viarom
CDS
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
siniat
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
Acvatot 2019
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
econet
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander