Agenda Constructiilor
Miercuri, 04 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - PPC si FPSC aseaza industria constructiilor in agenda evenimentelor economice BNR
PPC si FPSC aseaza industria constructiilor in agenda evenimentelor economice BNR
Actualitatea interna Publicat de Ovidiu Stefanescu 04 Apr 2024 10:27
Miercuri, 3 aprilie a.c., la sala "Mitita Constantinescu" din cadrul palatului Bancii Nationale a Romaniei, s-a derulat intrunirea "Dezvoltarea - de la planificare la stabilitate si durabilitate", organizata de Patronatul Proiectantilor in Constructii din Romania (PPC), in parteneriat cu BNR, al carei scop declarat fost acela de a aduce impreuna lideri si experti din domeniul constructiilor, proiectarii si arhitecturii, alaturi de reprezentanti guvernamentali si din sectorul financiar, pentru a discuta si a elabora o viziune strategica ce va stimula dezvoltarea sustenabila a sectorului de constructii din Romania. Evenimentul a reunit oficiali de rang inalt din guvern, precum Ministrul Finantelor, Ioan Marcel Bolos, Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Adrian-Ioan Vestea, Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu, carora li s-au alaturat Florin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor si Gabriela Horga, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara. Organizatiile patronale au fost reprezentate de Cristian Erbasu - presedinte al Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii, respectiv Alexandru Fulga, presedinte al PPC. De asemenea, manifestarea s-a bucurat de prezenta lui Adrian Tanase, director general al Bursei de Valori Bucuresti si a parlamentarilor Maricel Popa, secretar al Comisiei de Administratie Publica din Senat, respectiv Bogdan Toader, vicepresedinte al Comisiei pentru Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului din Camera Deputatilor.
 
 
In cuvantul de deschidere, sustinut de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a fost reliefat interesul  pentru elaborarea de studii si analize despre evolutiile si tendintele din domeniul constructiilor, tinand cont de rolul important al institutiei in dezbaterea economica si de contributia domeniului la dezvoltarea Romaniei. In acest sens, guvernatorul BNR a precizat ca parteneriatul cu PPC poate fi integrat in programe deja consacrate ale BNR dedicate mediului de afaceri, astfel de colaborari bazate pe dialog stand la baza progresului economic al tarii.
"Domeniul constructiilor, in ansamblul sau, reprezinta acum in Romania o componenta majora a cresterii economice. De aceea, situatia din acest sector poate fi considerata un indicator important al starii economice generale a tarii. Deschidem astazi o platforma de dialog cu reprezentantii acestui sistem. Suntem interesati de elaborarea unor studii si analize economice aprofundate despre evolutiile din acest domeniu. Parteneriatul pe care l-am incheiat cu Patronatul Proiectantilor in Constructii poate fi integrat, de altfel, in programe deja consacrate ale BNR. (…) Incurajam dezbaterile, schimbul de idei. Credem ca prin dialog putem progresa. Avem un bun exemplu despre ce inseamna cladirile solide, bine proiectate si realizate, chiar aici. Ne aflam in Palatele Bancii Nationale, cladiri emblematice ale Bucurestiului si Romaniei inca de la construirea lor, simboluri ale durabilitatii si stabilitatii", a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
 
 
Dupa alocutiunea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, in care acesta a subliniat importanta industriei de profil ce a ajuns la o cota de 8% din PIB-ul Romaniei, si interventiile celorlalti oficiali prezenti la eveniment, a luat cuvantul Alexandru Fulga, care a aratat in prezentarea sa ca "mesajul nostru este ca Romania are oportunitati uriase de dezvoltare intr-un moment istoric special, care poate si trebuie sa fie valorificat. Contributia activitatii proiectantilor la succesul constructiilor este hotaratoare, iar scopul este acela de a ne asigura ca dezvoltarea actuala este sustenabila. Parteneriatul cu BNR - una dintre cele mai respectate institutii din tara noastra - este o dovada a sarcinii pe care PPC si-a asumat-o, si anume aceea de reprezentare corecta a intereselor profesionistilor din domeniu, activi la nivel national. Colaborarea cu expertii bancii centrale a Romaniei este ocazia perfecta pentru elaborarea de politici publice in care finantarea lucrarilor si activitatea de proiectare, care sta la baza oricarui obiectiv, sa reprezinte piloni esentiali. Impreuna putem sa consolidam procesul de modernizare a tarii, inceput in urma cu 150 de ani. La fel ca atunci, societatea are nevoie de o viziune solida, sustenabila, care sa valorifice la maximum oportunitatile si sa le creeze acolo unde acestea nu exista inca. Toti parametrii legati de pret, calitate si timp sunt subordonati scopului comun, care tine de drumul parcurs de la idee, finantare, metode si pana la implementare practica. Noi, cei prezenti aici, stim ceea ce este de facut, avand parghiile necesare pentru a ne atinge obiectivele de interes comun, prin mobilizarea resurselor de care dispunem".
 
 
Referitor la oportunitatile de finantare pentru dezvoltare, interventiile avute de ministrul Finantelor, Marcel Bolos, de ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Adrian Vestea, respectiv de ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu, au evidentiat ca Romania se afla intr-un moment de rascruce, avand la dispozitie un buget imens in valoare de 70 miliarde de euro pentru dezvoltare pana in 2027 din fonduri europene, prin Politica de Coeziune, prin Planul National de Redresare si Rezilienta, dar si printr-un buget paralel alocat Programului National de Investitii Anghel Saligny, esential pentru dezvoltarea infrastructurii la nivel local.
„Nu cred ca exista astazi o localitate care sa nu aiba cel putin un proiect care sa fie in implementare din fonduri europene. Din cele 3228 de unitati administrativ teritoriale pe care le are Romania, putem spune ca peste 3100 au deja contracte in derulare. Consider ca este cea mai mare infuzie de capital pe care noi trebuie sa o gestionam la ora actuala. Sunt foarte multe oportunitati care vor duce la dezvoltarea comunitatilor din Romania.” - ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Adrian Vestea.
 
 
De asemenea, a fost amintita aprobarea recenta de catre Guvern a unei scheme de ajutor de stat pentru sustinerea cu precadere a activitatilor de productie industriala, de peste 500 milioane de euro, precum si cadrul legal aflat in pregatire privind investitiile strategice ale Romaniei de peste 100 milioane de euro, care va include si scheme de ajutor de stat personalizate. In acest sens, ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a subliniat necesitatea unei abordari inovative pentru sustinerea mediului de afaceri, care sa fie cuplata cu o politica publica de investitii in infrastructura. Acest cuplaj ar reprezenta o premisa pentru asigurarea stabilitatii si durabilitatii, elemente necesare transformarii Romaniei intr-o tara moderna, care poate atrage investitori si care sa fie competitiva la nivel european.
„Cei trei piloni supusi dezbaterii astazi si anume, planificarea, stabilitatea si durabilitatea fac din Romania o tara care va avea, la finalul implementarii celor doua bugete o alta fata - o Romanie moderna, despre care vorbim pe termen lung, cu competitivitate europeana si cu o infrastructura care permite atragerea de investitori si o dezvoltare economica pe termen lung. Am spus adeseori ca o politica publica corecta pentru sustinerea investitiilor trebuie sa fie insotita de o politica pentru sustinerea mediului de afaceri - Ministrul Finantelor, Marcel Bolos.
 
 
La randul sau, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu, a afirmat ca Romania a iesit din „paradigma saraciei” pentru a intra in cea a dezvoltarii bazate pe promovarea investitiilor. In acest sens, oficialul a precizat ca efectul de multiplicare a investitiilor este de pana la 1,5-1,7% pe an, avand ca rezultat schimbarea calitatii cresterii economice, care capata, astfel, sustenabilitate.  Totusi, ministrul Adrian Caciu a atras atentia ca, desi ne aflam in prezent intr-o „inflatie” de proiecte si finantari, lipseste capacitatea de implementare. Cu alte cuvinte, este nevoie de o resursa umana calitativa care sa implementeze proiectele, in special in sectorul constructiilor, fiind un important formator de PIB. Astfel, acesta sustine conceperea unei strategii pentru implementare bazate pe o resursa umana calificata.
„Aceasta trecere de la o paradigma la alta necesita si o schimbare de mentalitati. Mentalitatile au ramas in zona trecuta, dar fondurile avute la dispozitie, numarul de proiecte, necesitatea, au devenit atat de pregnante incat cu siguranta mentalitatile se vor schimba in prezent si in anii viitori” - Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu.
 
 
La randul sau, Cristian Erbasu a afirmat ca felicita PPC "pentru initiativa de organizare profesionala a proiectantilor din Romania, acesta fiind cel de-al saselea patronat care intra in componenta FPSC. Rezultatele discutiilor si negocierilor pe care Federatia le-a purtat in ultimii ani cu membrii Guvernului sunt vizibile, chiar daca au existat voci care au afirmat ca facilitatile oferite societatilor din constructii au fost impovaratoare pentru economie. Lucrurile au evoluat intr-o directie buna inclusiv datorita dialogului permanent si deschiderii din partea Executivului si a Parlamentului, indiferent de apartenenta politica. Dupa criza specialistilor, care afecteaza toate domeniile de activitate, lipsa finantarii este o problema acuta, de aceea parteneriatul cu BNR fiind cu atat mai important. In constructii, banii se produc greu si intra in conturile companiilor si mai greu, iar garantiile solicitate sunt foarte mari, ajungand la peste 20% din valoarea proiectelor executate, in conditiile in care profitul este cuprins intre 5% si 10%. Spre deosebire de alte domenii, productivitatea din domeniu este insa foarte apropiata de media europeana, ceea ce determina capacitatea acestui sector de a contribui la stabilitatea intregii economii nationale. Ponderea actuala a constructiilor in PIB, de 8%, nu este suficienta pentru ceea ce are de dezvoltat Romania, in perioada urmatoare aceasta cota trebuind sa depaseasca 10%. Suntem insa pe calea cea buna, dar problema majora in tara noastra este constituita de birocratia, care a ajuns sa consume foarte mult din resursele umane de care dispun companiile si sa le influenteze negativ, alaturi de dificultatile legate de forta financiara si capacitatea de lucru. In perspectiva incurajarii sustenabilitatii, firmele de constructii au multe investitii de facut in viitor, daca ar fi amintite doar cele pentru mediu, pentru forta de munca, pentru capacitatea proprie de finantare etc. In ceea ce priveste firmele de proiectare, trebuie abandonata paradigma procentului de 3% din valoarea totala a investitiei alocat pentru aceasta activitate. Peste tot in lume, aceasta cota este mai mult decat dubla, iar daca nu vor fi luate masuri rapide pentru aliniere, riscul este foarte mare ca proiectele viitoare sa nu se ridice la cerintele necesare de calitate".
 
 
In cadrul evenimentului a fost abordata si nevoia acuta de finantare resimtita de mediul de afaceri. In aceasta privinta, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu, a pus accentul pe consolidarea increderii IMM-urilor, considerate motorul economiei romanesti, in banci ca parteneri de afaceri. La randul sau, vicepresedinta Autoritatii de Supraveghere Financiara, Gabriela Horga, a apreciat rezilienta sectorului constructiilor in fata crizelor, punctand, totodata, alternativele de finantare la serviciile bancare de baza necesare promovarii si dezvoltarii unui sector considerat vital pentru cresterea economica si dezvoltarea durabila. In acest sens, a prezentat oportunitatile de finantare si avantajele oferite de piata de capital, in special , transparenta, siguranta si predictibilitate pentru investitori. Totusi, Gabriela Horga a evidentiat necesitatea de a creste increderea in piata de capital, ceea ce s-ar realiza prin educarea mediului de afaceri in privinta instrumentelor si mecanismelor de finantare oferite de aceasta.
Evenimentul a prilejuit si un dialog constructiv intre experti in domeniul constructiilor si al proiectarii cu reprezentanti ai Legislativului si ai autoritatilor de reglementare financiara sau din mediul asociativ bancar sub forma unui panel cu tema „Crearea unui mediu stabil pentru dezvoltare”. In cadrul acestuia au luat cuvantul Florin Nistor-Chinole, prim-vicepresedintele Patronatului Proiectantilor in Constructii; Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor; Ovidiu Petru, directorul general al Sectorului Instrumente Financiare si Investitii, Autoritatea de Supraveghere Financiara; Adrian Tanase, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti; Maricel Popa, secretarul Comisiei pentru Administratie Publica din Senat; si Bogdan Toader, vicepresedintele Comisiei pentru Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului din Camera Deputatilor.
 
 
Discutiile au evidentiat scopul PPC de a aduce in atentia publica rolul proiectantului si sprijinirea legislativului, al executivului si al administrativului pentru a intelege ciclul de viata al unei constructii. Cu alte cuvinte, scopul PPC este minimalizarea daca nu eliminarea hazardului moral la toate nivelurile, respectiv administrativ, fiscal, financiar.
De asemenea, a fost reliefata cererea de stabilitate si predictibilitate legislativa in urma discutiilor cu actorii din piata, fie actionari, fie societati autorizate sau care urmeaza sa se autorizeze, precum si deschiderea reprezentantilor din comisiile de resort ale Parlamentului pentru dialog si identificarea de solutii la problemele aduse in vedere de proiectanti si de constructori, asigurandu-i pe acestia ca sunt facute toate eforturile de armonizare a legislatiei in urma propunerilor si amendamentelor care sunt introduse si de asigurare a predictibilitatii pentru oamenii de afaceri.
Nu in ultimul rand, a fost subliniata dorinta Bursei de Valori Bucuresti de a veni in sprijinul investitorilor cu un acces mai mare pe bursa, mai precis prin demersuri de incercare a deblocarii mecanismelor de transmisie a resurselor catre industria de profil in conditiile unui flux consistent de bani si a listarii in prezent a doar doi dezvoltatori la Bursa.
Astfel, evenimentul a prilejuit identificarea provocarilor si oportunitatilor din domeniu, precum si formularea de recomandari pentru politicile si strategiile ce pot sprijini inovatia in constructii.
 
SISECAMTotalEnergiesALLBIMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
DRS
ness project
viarom
strabag nivel 1
noark
BogArt
Arduro
leviatan
Ubitech
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
AED
VEGO
EDIT-Structural
theda mar
CDS
SSAB
EURO BUILD
SIGM
MAKITA
concelex
konsent
rigips
ELECTROGRUP

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<