Agenda Constructiilor
Joi, 03 Iulie 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Actualitatea interna - UNSAR: 70% din populatia Romaniei locuieste in zone cu risc seismic
UNSAR: 70% din populatia Romaniei locuieste in zone cu risc seismic
Actualitatea interna Publicat de AG&F 04 Mar 2024 13:08
Au trecut 47 de ani de la cutremurul din 1977, in urma caruia si-au pierdut viata aproximativ 1.500 de oameni si alti 11.000 au fost raniti. Romania este, in continuare, una dintre tarile cele mai expuse la seisme, acestea aflandu-se in topul riscurilor de care se tem romanii.
Astfel, potrivit unei cercetari realizate de IRES la solicitarea UNSAR, peste jumatate dintre romani sunt ingrijorati ca un cutremur sau un incendiu le-ar putea afecta locuinta. Din pacate insa, la nivel national, doar una din cinci locuinte este asigurata: practic, doar 20% dintre romani ar beneficia de protectia oferita de o polita de asigurare pentru locuinta, comparativ cu o medie europeana de circa 65%.
In primele 9 luni ale anului trecut, companiile de asigurari au achitat despagubiri de peste 119,2 milioane lei in baza asigurarilor pentru locuinte, in crestere cu 61% fata de valoarea achitata in aceeasi perioada a anului 2022 (74,1 milioane lei).
“Cu aproximativ 7,6 milioane de locuinte neprotejate in fata neprevazutului, asigurarea locuintelor in caz de dezastru trebuie sa devina, fara indoiala, o prioritate nationala, dar si o responsabilitate individuala a fiecarui roman”, a declarat Alexandru Ciucan, Presedinte & Director General al UNSAR.
14 milioane de romani locuiesc in zone de hazard seismic moderat sau ridicat, ceea ce inseamna aproape 70% din populatie, arata datele Institutului National de Statistica. Iar daca s-ar produce acum un cutremur similar cu cel din 1977, acesta ar putea cauza costuri cu pagube directe de 7-11 miliarde euro, cu pierderi economice care ar depasi 25 miliarde euro[ Banca Mondiala si Comisia Europeana. 2021. Economics of Prevention and Preparedness – Financial Risk and Opportunities to Build Resilience in Europe (Risc financiar si oportunitati de consolidare a rezistentei in Europa).  ].
“In conditiile in care doar 1 din 10 romani ar fi pregatit financiar in cazul unui dezastru care i-ar afecta locuinta, este esential sa ne informam si sa apelam la solutii complete de asigurare prin care sa ne protejam locuintele”, a declarat Alina Barbulescu, Specialist Asigurari Bunuri & Proprietati in cadrul UNSAR.
 
TotalEnergiesALLBIMBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 190 (Mai 2025)
 

Autentificare

Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SSAB
concelex
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
noark
Arduro
Acvatot 2019
TECNIC
theda mar
Eco Garden Construct
GEWISS
SIGM
Ubitech
leviatan
ELECTROGRUP
MCA
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
MAKITA
CDS
KADRA
quadratum
EURO BUILD
EDIT-Structural
Daikin
AED

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
 

Tamplarie aluminiu Termopan Salamander Pereti cortină Tâmplărie din aluminiu urmarirea comportarii in timp a constructiilor