Agenda Constructiilor
Marti, 22 Septembrie 2020
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - BT(Markit Economics): Industria prelucratoare a revenit pe crestere in luna iulie
BT(Markit Economics): Industria prelucratoare a revenit pe crestere in luna iulie
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 05 Aug 2020 10:44
La inceputul lunii august Markit Economics a publicat statisticile cu privire la evolutia indicatorului PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucratoare in luna iulie. Acest indicator reflecta situatia din ramurile economiei, cu mentiunea ca pragul de 50 puncte separa scaderea de crestere.
Datele indica revenirea pe crestere a industriei prelucratoare mondiale in iulie, dupa declinul pe parcursul a cinci luni consecutiv: indicatorul PMI in urcare cu un ritm lunar de 2.4 puncte la 50.3 puncte, nivel similar cu cel inregistrat in ianuarie (si cel mai ridicat de la inceputul anului 2019), dupa cum se poate observa in primul grafic din partea dreapta. Se evidentiaza majorarea componentei productie cu 4.2 puncte luna/luna la 51.5 puncte.
De asemenea, componenta comenzi noi a consemnat un avans lunar de 3.9 puncte la 50.7 puncte, evolutie care reflecta redinamizarea comertului international, pe fondul eliminarii graduale a restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si resimtirii mix-ului relaxat fara precedent de politici economice in implementare la nivel mondial.
Nu in ultimul rand, componenta perspective de evolutie a productiei pentru urmatoarele 12 luni a urcat cu 0.7 puncte luna/luna la 59.6 puncte, ceea ce exprima premise favorabile pentru dinamica industriei prelucratoare mondiale pe termen scurt.
Pe de alta parte, componenta locuri de munca s-a mentinut sub pragul de 50 puncte pentru a opta luna consecutiv in iulie. Analiza pe regiuni evidentiaza cresterea industriei prelucratoare in SUA, China, Zona Euro, Marea Britanie, Brazilia si Australia in luna iulie.
Din perspectiva ofertei agregate se observa cresterea productiei de bunuri de consum in iulie, evolutie care reflecta redinamizarea consumului privat (principala componenta a PIB-ului), pe fondul eliminarii graduale a restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si mix-ului relaxat fara precedent de politici economice in implementare (inclusiv nivelul redus al costurilor reale de finantare si masurile din sfera pietei fortei de munca). De asemenea, productia de bunuri intermediare si productia de bunuri de capital au crescut in iulie.
In SUA (prima economie a lumii, cu un PIB nominal de peste 21 trilioane USD in 2019) industria prelucratoare a crescut pentru a doua luna la rand in iulie: indicatorul ISM (calculat de Institute for Supply Management) a urcat cu 1.6 puncte luna/luna la 54.2 puncte, nivelul maxim din martie 2019.
Majorarea componentei comenzi noi (cu un ritm lunar de 5.1 puncte la 61.5 puncte) exprima premise favorabile pentru evolutia productiei pe termen scurt. De asemenea, componenta productie a urcat cu 4.8 puncte luna/luna la 62.1 puncte in iulie.
Totodata, in China (a doua economie a lumii) industria prelucratoare a crescut pentru a treia luna la rand in iulie: indicatorul PMI (calculat de Caixin) a urcat cu 1.6 puncte comparativ cu iunie la 52.8 puncte, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2011.
Majorarea comenzilor noi si productiei cu cele mai bune dinamici din 2011 exprima premise de continuare a procesului de crestere in industria prelucratoare din China pe termen scurt. Nu in ultimul rand, in Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) industria prelucratoare a crescut in iulie, dupa declinul inregistrat pe parcursul a 17 luni consecutiv: indicatorul PMI a urcat cu un ritm lunar de 4.4 puncte la 51.8 puncte, nivelul maxim din octombrie 2018.
Se evidentiaza cresterea pe segmentul bunuri de consum cu cel mai bun ritm din ultimul an si jumatate. Din perspectiva analizei pe tari se observa dinamica indicatorului PMI din Spania (cel mai ridicat nivel de mai bine de doi ani). La polul opus, in Grecia si Olanda industria prelucratoare a scazut in iulie (indicatorii PMI sub pragul de 50 puncte).
Consideram ca economia mondiala a depasit punctul critic al ajustarii induse de incidenta crizei sanitare si se pozitioneaza la inceputul ciclului post-pandemie. In scenariul macroeconomic central de vara Fondul Monetar International (FMI) previzioneaza scaderea economiei mondiale cu 4.9% an/an in 2020, urmata de crestere cu 5.4% an/an in 2021.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulallbimCOVID-19Elmas 375ALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
CELCO 2020
strabag nivel 1
hilti
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ef-de-n
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere