Agenda Constructiilor
Marti, 25 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CONFIDEX: Cele mai optimiste sectoare sunt serviciile, IT, constructiile si comertul
CONFIDEX: Cele mai optimiste sectoare sunt serviciile, IT, constructiile si comertul
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 17 Mai 2024 10:06
Valoarea indicelui Confidex, care determina nivelul de incredere a managerilor romani in economie, a atins cea mai mare valoare masurata in ultimii patru ani, de 52,5, arata cel mai recent studiu Confidex S1 2024. Astfel, pe fondul scaderii inflatiei, al cresterii PIB-ului si al unui optimism crescut al mediului de afaceri autohton, dar si international, in legatura cu evolutia economiei, valoarea indicelui a depasit maximul anterior de 50,2, inregistrat in primul semestru al anului trecut.
Conform studiului Confidex din primul semestru al acestui an, ponderea managerilor care se declara optimisti cu privire la starea economiei romanesti a urcat pana la 34%, fata de  26%, in semestrul precedent. Totusi, 38% dintre acestia raman precauti.
Cifrele reprezinta un indicator al rezilientei, flexibilitatii si adaptabilitatii mediului de business romanesc la schimbarile abrupte ale conditiilor de piata cu care s-au confruntat in ultimii ani, incepand cu pandemia Covid-19, urmata de cresterea preturilor la energie, apoi de izbucnirea razboiului din Ucraina, de modificarile fiscale si de valul inflationist care inca nu s-a incheiat.
"De la an la an, creste rezilienta si gradul de incredere al antreprenorilor romani in capacitatea de dezvoltare atat a lor, cat si a economiei romanesti. Astfel, chiar daca in contextul crizelor multiple prin care a trecut economia, starea dominanta este precautia, se observa totusi o crestere a gradului de optimism cu privire la economia romaneasca. Aceasta se datoreaza, pe de o parte, semnalelor pozitive la nivel de indicatori macroeconomici, cum ar fi scaderea inflatiei si cresterea PIB-ului, si, pe de alta parte, mindsetului mediului de afaceri care nu si-a oprit motoarele, nu a clacat, ci a cautat solutii si noi oportunitati de a ramane relevanti pe piata”, a declarat Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.
Potrivit datelor studiului Confidex, companiile din domeniul serviciilor sunt cele mai optimiste (indice de incredere 57,1 la nivelul sectorului), urmate de IT (53,7) si constructii si comert (ambele domenii cu o valoare a indicelui de 52,6. La polul opus, cu o abordare mai precauta, se regasesc afacerile din agricultura (48,5), energie (49,8) si industrie (51,3).
 
 
Investitorii sunt apreciati pentru contributia la stabilitatea financiara a companiilor
Sursele de finantare a afacerilor reprezinta un subiect aflat in mod constant pe ordinea de zi a managerilor romani. In acest context, cel mai recent studiu Confidex releva faptul ca 80% dintre manageri au o parere buna sau foarte buna despre investitori, opinia foarte buna crescand de la 31% dintre antreprenori, in S2 2023, la 39%, in prezent.
"Aceasta crestere a perceptiei pozitive poate fi influentata, pe de o parte, de faptul ca managerii au observat mai multe listari la bursa si exemple concrete de exituri reusite. Pe de alta parte, schimbarea de mindset poate contribui si ea: managerii isi dau seama ca, pentru a se mentine si dezvolta, este nevoie de sustinere, fie financiara, fie prin expunerea pe care un fond de investitii o poate oferi business-ului, comparativ cu un credit de la banca care aduce doar capital financiar”, a explicat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.
Managerii considera ca investitorii contribuie la stabilitatea financiara a companiilor in care investesc (62%), dar sunt si orientati doar spre obtinerea unui profit mai mare (59%). De asemenea, 57% considera ca acestia se pricep la business, dupa cum arata studiul Confidex din primul semestru al acestui an.
 
 
Aproape 90% dintre manageri se declara afectati de masurile fiscale
Optimismul este unul ancorat in realitate, managerii romani fiind atenti la riscurile care ar putea afecta economia, precum: accentuarea crizei fortei de munca, presiunea pe majorarea salariilor, scaderea vanzarilor si inflatia.
La peste 4 luni de la intrarea in vigoare a noilor masuri fiscale, antreprenorii au o imagine mai clara asupra impactului real al acestora. Majoritatea oamenilor de afaceri romani participanti la studiu declara ca resimt  impactul acestora. 87% dintre antreprenorii din domeniul serviciilor se declara afectati, mai mult sau mai putin, de schimbarea modului de taxare al microintreprinderilor. La fel de numerosi sunt managerii care resimt dificultati din cauza anularii scutirii de impozit pentru venituri peste 10.000 lei. De asemenea 82% dintre managerii intervievati sustin ca taxarea cu minimum 1% din cifra de afaceri a companiilor cu businessuri mari a afectat companiile.
In contextul actual al pietei, principalele prioritati ale managerilor autohtoni sunt cresterea vanzarilor (48% dintre acestia), retentia angajatilor (26%), imbunatatirea relatiei cu clientii (26%), accesul la finantare (22%) si digitalizarea si automatizarea (21%).
Principalele oportunitati pe care le iau in considerare oamenii de afaceri din Romania sunt accesul mai facil la pietele internationale (12% dintre participantii la studiul actual, comparativ cu 11%, in studiul din S2 2023), cresterea cererii pe piata (12%, in scadere de la 18%) si digitalizarea si tehnologizarea (12%, dublu fata de 6%, in studiul precedent). De asemenea, diversificarea produselor, accesarea unor fonduri europene sau a unor subventii si forta de munca sunt alte oportunitati importante catre care se indreapta antreprenorii romani.
Confidex este singurul studiu longitudinal din Romania care masoara increderea managerilor romani in economie si descifreaza provocarile cu care se confrunta mediul de business local. Ajuns la editia cu numarul 9, studiul a devenit un instrument reper pentru luarea deciziilor de business.
Realizat de Impetum Group, studiul ofera, de 4 ani, o imagine clara asupra perceptiilor oamenilor de afaceri din Romania. Extrapoland tendinte, compania pune la dispozitia celor interesati un instrument care ii ajuta sa inteleaga mai bine vremurile in care traim si sa ia decizii corecte si bine argumentate, cu impact pozitiv asupra mediului de business si societatii in general.
Peste 3000 de antreprenori si C-Level executives au contribuit, in 9 editii Confidex, la stabilirea unor repere extrem de importante pentru economia romaneasca, atat de valoroase in vremuri incerte, cum sunt cele pe care le traversam in prezent.
Impetum Group este grupul romanesc care aduce impreuna capital, management si servicii, format din reunirea sub aceeasi umbrela a CITR, liderul pietei de insolventa din Romania, ROCA Investments, solutie de private equity care urmareste consolidarea si scalarea IMM-urilor romanesti cu potential, ROCA X, Venture Capital destinat start-up-urilor disruptive din piata de tehnologie, si Agista, fond de growth equity cu focus pe companii care au demonstrat o crestere sustinuta cu resurse limitate in nisa in care activeaza si cauta sa-si accelereze scalarea la nivel national si international.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
strabag nivel 1
theda mar
viarom
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
leviatan
BogArt
CDS
concelex
rigips
Ubitech
EDIT-Structural
siniat
konsent
quadratum
ness project
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander