Agenda Constructiilor
Joi, 23 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - PRO BCA: Sistemul de plata defalcata a TVA ar trebui sa fie optional din 2018
PRO BCA: Sistemul de plata defalcata a TVA ar trebui sa fie optional din 2018
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 18 Sep 2017 12:35
Implementarea sistemului "split TVA" va perturba grav functionarea companiilor care desfasoara activitati de productie, urmand a afecta foarte mult procesele de cumparare, vanzare, de acordare a discounturilor, de punere pe piata si de recuperare a ambalajelor reciclabile avertizeaza reprezentantii Organizatiei Patronale a Producatorilor de BCA din Romania (PRO BCA). Intr-o scrisoare adresata prim-ministrului si ministrului Finantelor Publice, asociatia propune spre analiza posibilitatea ca plata defalcata a TVA sa devina optionala incepand din 2018, pentru a se putea face o evaluare reala a functionalitatii acestuia si a posibilitatii de implementare la nivelul intregii economii.
"Nu poate functiona un sistem in care presedintele ANAF va trebui sa solutioneze zeci de mii de cereri de rambursare, analizand toate documentele care sustin aceste cereri, sa emita ordinele si sa le trimita catre banci, toate acestea in maximum trei zile. Chiar si in situatia in care se va proceda la delegarea acestor atributii de aprobare catre structurile teritoriale ale ANAF, tot nu vom avea un sistem functional, avand in vedere numarul documentelor implicate si al aprobarilor care trebuie acordate in urma analizarii acestora. De aceea consideram ca sistemul privind plata defalcata a TVA trebuie sa devina optional pentru anul 2018, pentru a se putea face o evaluare reala a functionalitatii acestuia si a posibilitatii de implementare la nivelul intregii economii", se arata in documentul semnat de Niculae Dusu (presedintele PRO BCA si al companiei Celco SA) si de Marius Marin (directorul general al PRO BCA si al societatii Macon SA).
Totodata, reprezentantii producatorilor de BCA din Romania considera mai oportuna concentrarea si utilizarea tuturor resurselor ANAF pentru a combate evaziunea fiscala.
"Dorim sa subliniem, inca o data, ca mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate pe termen mediu si lung si nu trebuie sa fie agresat cu modificari fiscale nefundamentate si a caror functionalitate nu este dovedita prin studii de impact (impozitul pe gospodarie si cel pe cifra de afaceri sunt exemple concludente). Chiar si simpla lansare in spatiul public a unor astfel de initiative bulverseaza mediul de afaceri si afecteaza capacitatea Romaniei de a atrage noi investitori", se mai arata in documentul citat.
O alta propunere inaintata Guvernului spre analiza de organizatia PRO BCA se refera la informatizarea institutiei Trezoreriei Romane. "Intr-o societate informatizata, trezoreria a ramas o institutie ancorata in trecut, continuand si astazi sa opereze plati doar pe suport de hartie, cu termene de procesare mari. Consideram o prioritate implementarea de catre Ministerul Finantelor Publice a unui plan de masuri care sa permita introducerea platilor electronice in Trezoreria Romana, cel mai tarziu de la data de 1 ianuarie 2018", mai precizeaza producatorii de BCA.
***
Organizatia PRO BCA reuneste principalele companii producatoare de BCA si alte materiale de constructii, respectiv: Celco, Macon, Elpreco, Somaco Grup Prefabricate, Xella RO, precum si producatorul de pasta de aluminiu, Alba Aluminiu.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TERAPLASTman and machineVideoConfAC-iulALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
CELCO 2020
rigips
ERBASU CONSTRUCT
hilti
BMI_Icopal
MAKITA
Ubitech
BALTIC
CONCEPT STRUCTURE
viarom
strabag nivel 1
theda mar
Acvatot 2019
CDS
FRONTALE
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023