Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - CNI are in derulare 1.500 de proiecte importante, in valoare de peste 17 miliarde lei
CNI are in derulare 1.500 de proiecte importante, in valoare de peste 17 miliarde lei
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 05 Dec 2022 06:25
Compania Nationala de Investitii (CNI) dispune, in 2022, de un buget de investitii de 2,61 miliarde lei, fiind incluse aici si sumele rezultate din rectificarea bugetara, din care, pana la finalul lunii octombrie, s-a utilizat aproximativ 60%. Fondurile sunt alocate pentru finantarea celor aproximativ 1.100 de investitii contractate si aflate in diverse stadii de implementare, a caror valoare totala se ridica la peste 12,3 miliarde lei, pentru finantarea celor peste 370 de obiective care se afla in proceduri de achizitie publica si a caror valoare estimata depaseste 4,8 miliarde lei, precum si pentru finantarea obiectivelor de investitii care au fost deja receptionate si predate in acest an beneficiarilor. In primele zece luni din 2022 au fost finalizate 137 de proiecte, cu o valoare totala de peste un miliard de lei. La toate acest obiective de investitii se adauga si altele, care sunt cu indicatori tehnico-economici aprobati si urmeaza sa intre in procedura de achizitie publica, in corelare cu alocatiile bugetare disponibile.
Interviu cu Manuela Patrascoiu (52 de ani), director general la CNI, manager cu o experienta profesionala de 20 de ani in domeniul constructiilor si lucrarilor publice.
 
- Cum caracterizati evolutia activitatii CNI in primele noua luni din 2022, in actualul context geopolitic si avand in vedere scumpirile din sectorul de constructii, energie etc.? Cum evolueaza implementarea proiectelor?
- Proiectele se deruleaza in continuare, in paralel cu procedurile legale privind ajustarea valorii contractelor in concordanta cu OUG nr. 47/2022. Sunt antreprenori care au incetinit usor ritmul de lucru, dar acest lucru are legatura cu intregul context economic la nivel mondial. Desigur, masura propusa de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA) privind ajustarea contractelor, si aprobata de Guvernul Romaniei, este justa din punct de vedere economic pentru sprijinirea acestui domeniu al constructiilor. Avem parte de sustinerea MDLPA si a Guvernului Romaniei, iar investitiile realizate prin Programul National de Constructii de Interes Public sau Social (PNCIPS) se deruleaza in continuare.
Sunt constructori care sunt afectati de lipsa fortei de munca, sunt cazuri in care furnizorii nu respecta termenele de livrare, iar, drept urmare, antreprenorii nu pot derula lucrarile in ritmul dorit. Nu consideram ca ajustarea preturilor contractelor conform OUG nr. 47/2022 este principala cauza de intarziere. Principalele motive pentru care se inregistreaza intarzieri in derularea lucrarilor sunt lipsa fortei de munca si intreruperile din lantul de aprovizionare. Acesta este un fenomen tot mai comun si afecteaza multe institutii care isi desfasoara activitatea in acest sector.
 
 
- Ce buget aveti pentru 2022 si ce sume s-au decontat pana la acest moment?
- Bugetul CNI este alocat de Guvernul Romaniei, prin MDLPA, pentru derularea celor doua programe pe care CNI le implementeaza, respectiv Programul National de Constructii de Interes Public sau Social si Proiectul "Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, a statiilor de tratare a apei potabile si statiilor de epurare a apelor uzate in localitatile cu pana la 50.000 de locuitori", aprobat prin Legea nr. 224/2007 cu modificarile si completarile ulterioare. Fondurile alocate celor doua proiecte sunt utilizate in vederea continuarii lucrarilor de executie pentru obiectivele care se afla deja in diverse stadii de implementare, dar si pentru asigurarea finantarii pentru obiective noi de investitii, care se afla in procedura de avizare.
Bugetul initial alocat pentru finantarea investitiilor, de aproape 1,72 miliarde lei credite bugetare, a fost suplimentat prin OG nr. 19/2022 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, rezultand un buget final de 2,6 miliarde lei credite bugetare. Pana in prezent, acesta a fost utilizat intr-un procent de aproximativ 60%.
Fondurile sunt utilizate pentru:
 finantarea celor aproximativ 1.100 de investitii care sunt contractate la acest moment si in diverse stadii de implementare, a caror valoare totala se ridica la peste 12,3 miliarde lei;
 finantarea celor peste 370 de obiective de investitii care se afla in proceduri de achizitie publica si a caror valoare estimata se ridica la peste 4,8 miliarde lei;
 finantarea obiectivelor de investitii care au fost deja receptionate si predate in acest an beneficiarilor. Pana in acest moment, vorbim de 137 de investitii cu o valoare totala de peste un miliard de lei.
La toate acest obiective de investitii se adauga cele care sunt cu indicatori tehnico-economici aprobati si urmeaza sa intre in procedura de achizitie publica, in corelare cu alocatiile bugetare disponibile.
 
 
- Care sunt cele mai mari proiecte (ca dimensiune, valoare, importanta) la care lucrati, in acest moment?
- Indiferent ca vorbim despre un camin cultural sau despre un stadion, fiecare dintre investitiile pe care le realizam sunt importante pentru comunitatile respective. Daca ar fi sa ne raportam la valoare, desigur, unul dintre cele mai mari obiective este proiectul care vizeaza restaurarea Palatului Universitatii din Bucuresti, proiect care a fost contractat in acest an si se afla in acest moment in etapa de proiectare.
Tot din categoria proiectelor importante amintim:
 reabilitarea sediului istoric al Academiei Romane si construirea unei noi aule pe amplasamentul de pe Calea Victoriei din Bucuresti;
 consolidarea si restaurarea Cazinoului din Constanta;
 construirea unui corp nou in incinta Spitalului Judetean de Urgenta Dr. Pompei Samarian Calarasi;
 reconversia functionala in Academia de Muzica a cladirii din municipiul Cluj-Napoca, judetul Cluj;
 reabilitarea si consolidarea corpului central al Colegiul National Carol I si Operei Romane din municipiul Craiova;
 continuarea lucrarilor la construirea spitalului Orasenesc din Sinaia, judetul Prahova;
 construirea a 15 camine studentesti, cu o valoare totala de peste 596,99 milioane de lei si 4.853 de locuri de cazare.
 
 
- Ce obiective aveti pe termen scurt, mediu si lung, la nivelul CNI?
- CNI SA urmareste derularea in conformitate a tuturor obiectivelor de investitii pe care le are in portofoliu. Ne dorim sa valorificam resursele alocate astfel incat sa putem contribui la dezvoltarea tuturor comunitatilor din Romania. Proiectele pe care le derulam urmaresc strategia de dezvoltare a MDLPA si se realizeaza numai cu sprijinul acestei institutii si, implicit, al Guvernului Romaniei.
 
- Se anunta un numar foarte mare de proiecte care vor primi finantare prin PNRR. Veti gestiona, in cadrul Companiei, proiecte derulare prin acest program? Cum este dimensionat efectivul CNI in raport cu portofoliul de proiecte? Veti mai face angajari pentru gestionarea noilor proiecte din PNRR?
- CNI SA are in derulare prin PNRR, la acest moment, parte din cresele care au primit finantare prin acest program. Acestora li se mai pot adauga noi proiecte, dat fiind faptul ca, potrivit OG nr. 25/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, CNI SA este agentie de implementare a proiectelor, respectiv structura de implementare pentru anumite obiective de investitii din cadrul componentelor Planului National de Redresare si Rezilienta al Romaniei, in numele beneficiarilor. Astfel, CNI urmeaza sa implementeze proiecte in cadrul urmatoarelor componente din PNRR:
 Componenta C11 - Turism si cultura - Investitia I2 - Modernizarea/crearea de muzee si memorial;
 Componenta C11 - Turism si cultura - Investitia I1 - Promovarea celor 12 rute turistice/culturale;
 
 
 Componenta C11 - Turism si cultura - Investitia I4 - Implementarea a 3.000 km de piste pentru biciclete;
 Componenta C14 - Buna guvernanta - Investitia I1 - Optimizarea infrastructurii judiciare pentru a garanta accesul la justitie si calitatea serviciilor;
 Componenta C15 - Educatie - Investitia I1 - Construirea, echiparea si operationalizarea a 110 crese.
Suntem in proces de angajare si cautam colegi care sa se alature echipei CNI atat in cadrul departamentelor economic, cat si tehnic, nu doar in ceea ce priveste departamentul care se ocupa cu gestionarea proiectelor prin PNRR. In principal, cautam ingineri cu experienta care sa se alature echipei si sa ne ajute sa ne ducem misiunea la indeplinire. Toti cei care doresc sa faca parte din echipa noastra pot urmari anunturile pe care le publicam pe site-ul nostru sau pot trimite un CV si o scrisoare de intentie pe adresa de email Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .
 
RAWLPLUGSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
rigips
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
siniat
CONCEPT STRUCTURE
ness project
viarom
Acvatot 2019
quadratum
Ubitech
strabag nivel 1
concelex
leviatan
EDIT-Structural
noark
MAKITA

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
econet
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander