Agenda Constructiilor
Vineri, 09 Iunie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Deloitte: Companiile din imobiliare se asteapta la restrangerea activitatii in 2023
Deloitte: Companiile din imobiliare se asteapta la restrangerea activitatii in 2023
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 09 Mar 2023 13:27
Mai mult de jumatate din companiile din piata imobiliara se asteapta la restrangerea activitatii si a investitiilor in domeniu, pe fondul incertitudinilor legate de evolutia conflictului din Ucraina, insa o proportie apropiata (46%) estimeaza o crestere a randamentelor medii pentru investitiile existente in acest an, potrivit studiului Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2023, derulat in trei tari din regiune, respectiv Polonia, Cehia si Romania. In aceasta privinta, jucatorii din Romania sunt cei mai optimisti - doar 10% se asteapta la o scadere a randamentelor in perioada mentionata, fata de 14% in Cehia si 36% in Polonia.
Activitatea economica din regiune, in ansamblu, ar urma sa se deterioreze anul acesta, sustin 61% dintre participantii la studiu. Cu toate acestea, cei mai multi investitori spun ca isi vor majora portofoliul prin noi achizitii (44%), pe cand 39% iau in calcul sistarea planurilor de investitii.
Companiile care iau in calcul restrangerea activitatii isi motiveaza intentia prin prisma accesului mai dificil la finantare (50%) sau a contextului economic incert. Totusi, daca, imediat dupa izbucnirea razboiului, mai mult de 50% dintre participanti estimau ca acesta va avea consecinte negative asupra economiei regionale pe termen lung si doar 34% estimau un impact similar pe termen mediu, la finalul anului trecut, proportia s-a inversat (58% se asteapta ca efectele sa persiste pe termen mediu si doar 31% pe termen lung).
„Studiul releva faptul ca piata din Romania este puternic conectata cu regiunea Europei Centrale si de Est, cu anumite particularitati. Spre exemplu, jucatorii din piata locala sunt mai sceptici cu privire la evolutia de ansamblu a activitatii in acest an, dar 90% se asteapta ca, pentru investitiile existente, randamentele sa se mentina la nivelul de anul trecut sau sa creasca. De asemenea, romanii sunt mai putin pesimisti decat ceilalti participanti cu privire la climatul economic national, dar sunt ingrijorati suplimentar din cauza perspectivei de majorare a taxelor in domeniu, avand in vedere masurile deja anuntate in aceasta directie, dar a caror aplicare a fost amanata. Per ansamblu, insa, in contextul dat, rezultatele studiului indica o pozitie echilibrata a jucatorilor din piata imobiliara, caracterizata de prudenta si consolidare a activitatii pe pietele in care opereaza”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte Romania, Lider al Serviciilor de Consultanta pentru sectorul Imobiliar.
Deloitte deruleaza Real Estate Confidence Survey for Central Europe incepand din 2019 pentru a afla perceptia profesionistilor din domeniu cu privire la evolutia pietei in regiune. La sondaj participa trei categorii de respondenti, respectiv dezvoltatori, investitori si consultanti specializati in domeniul imobiliar.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
vailanthiltiALLBIMman and machineVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
MAI 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 174 (Mai 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
FRONTALE
strabag nivel 1
viarom
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
CDS
MAKITA
theda mar
Ubitech
BALTIC
grundfos
Acvatot 2019
rigips
leviatan
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023