Agenda Constructiilor
Joi, 21 Octombrie 2021
PlanRadar
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - DIRECTIMO: Presiunea pe pret la locuintele noi duce piata catre suprafete mai mici
DIRECTIMO: Presiunea pe pret la locuintele noi duce piata catre suprafete mai mici
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 13 Oct 2021 10:40
Directimo, platforma pentru achizitii de locuinte noi, ce ofera acces gratuit la cele mai bune oferte pentru 300 de ansambluri rezidentiale si peste 50.000 de apartamente noi din Bucuresti, se lanseaza astazi pe piata in urma unei investitii de 1 milion de euro. Directimo este un motor de cautare dedicat pietei rezidentiale noi, cu o baza de date proprie si tehnologie bazata pe inteligenta artificiala (AI).
In primele trei trimestre ale anului 2021, specialistii Directimo au selectat peste 50.000 de oferte noi, pe segmentele superioare ale pietei: mediu, mediu-superior, premium si de lux din Capitala. Dupa monitorizarea pietei timp de noua luni, concluziile specialistilor Directimo pentru cele patru segmente ale pietei sunt:
- apartamentele calitative devin inaccesibile publicului larg: doar pe segmentul mediu mai sunt disponibile unitati cu doua camere, care sa se incadreze in limita plafonului de 5% TVA, respectiv 450.000 RON, fara a include insa locul de parcare. Suprafata mediana utila a acestor unitati este de 53 mp, iar pretul median per unitate este de 89.000 EUR + TVA + loc de parcare.
- pe segmentul mediu superior, apartamentele cu doua camere au o suprafata medie utila de 54 mp, pretul median ajungand la nivelul de 111.600 EUR + TVA + loc de parcare.
- in ceea ce priveste segmentul premium, suprafata medie creste la 57 mp utili, iar pretul mediu per unitate ajunge la 148.000 EUR + TVA + loc de parcare.
- in zonele exclusiviste ale Capitalei, pe segmentul de lux (zonele Primaverii, Capitale, Kiseleff si Aviatorilor), suprafetele mediane ajung la 81 mp utili pentru doua camere, in timp ce pretul unei astfel de locuinte a depasit pragul de 700.000 EUR + TVA + loc de parcare. Pe de o parte, acest fapt poate fi explicat prin cresterea semnificativa a cererii: numarul de milionari a crescut in pandemie de la 32.000 la peste 47.000, conform unui raport recent emis de Credit Suisse. Pe cealalta parte, oferta este extrem de scazuta in contextul raritatii terenurilor si al dificultatilor din procesul de autorizare.
„Piata este afectata de inflatie si de cresterea exploziva a costurilor de constructie din ultimul an. In acest context, estimam dezvoltarea unui nou segment, corelat cu piata occidentala – locuintele smart economy, eficiente din perspectiva utilizarii spatiului si optimizate din punct de vedere arhitectural, astfel incat sa satisfaca cererea solvabila din piata.”, spune Matei Malos, CEO Directimo.
In acest moment, exista un deficit semnificativ de studiouri duble cu suprafete utile de 45 mp, apartamente de doua camere plus birou, de aproximativ 65 mp, si apartamente de patru camere, cu suprafete de 80-90 mp utili, plus terase.
Pe segmentul de patru camere, suprafata mediana depaseste 100 mp utili, astfel incat apartamentele sunt inaccesibile financiar pentru o familie cu doi copii si venituri medii. Eficientizarea suprafetelor, investitia in arhitectura si calitate ar conduce la un raport mai echilibrat intre cerere si oferta si o aliniere la standardele europene.
In plus, aceste tipuri de unitati, smart economy, pot genera randamente mai bune pentru inchiriere, cat si premisele unui nivel de calitate mai ridicat, in contextul competitiei si al presiunii care exista pe costuri.
Directimo reprezinta o evolutie a proiectelor MagazinulDeCase, website de tranzactii directe intre cumparatori si vanzatori, fara intermediari, si HomeFinders, serviciul de buyer advisory prin care peste 1.200 de clienti si-au achizitionat locuinta in cele mai avantajoase conditii. Echipa de management are experienta vasta in servicii imobiliare in Romania si Marea Britanie, in tech marketing si dezvoltare de tehnologie pentru marketplace-uri, precum eMag.ro, si start-up-uri globale de IT. Pentru analiza detaliat, click aici!
 
ALLBIMAUTODESKgamma_2021jungheinrichTERAPLASTVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2021!
 
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
hidroplasto
hilti
cv water 2021
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
rigips
CELCO 2020
leviatan
Ubitech
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
bienala
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere