Agenda Constructiilor
Sambata, 04 Februarie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - FORTIM: Capitala ramane principalul hub de birouri, urmata de Iasi si Cluj-Napoca
FORTIM: Capitala ramane principalul hub de birouri, urmata de Iasi si Cluj-Napoca
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 03 Nov 2022 12:52
La nivelul intregii tari, in ultimele trei luni, companiile au inchiriat birouri moderne cu o suprafata totala de 108.747 mp, atat birouri noi, cat si prelungiri de contracte, in crestere cu 9% fata de trimestrul similar din 2021, conform unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors, membra a Aliantei BNP Paribas Real Estate. Meritul acestei cresteri la nivelul Romaniei nu ii revine insa Bucurestiului, unde a scazut cererea de birouri noi, ci marilor orase precum Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara.
La nivelul tarii, orasele mari au o pondere din ce in ce mai mare in totalul inchirierilor de birouri, in defavoarea Capitalei. In Bucuresti s-au inchiriat, pre-inchiriat si prelungit contracte pentru o suprafata totala de birouri de circa 75.700 mp, in timp ce in Iasi de 11.355 mp, in Cluj-Napoca de 9.293 mp si in Timisoara de 6.415 mp.
“Regionalizarea pietei de birouri va ramane o constanta a urmatorilor ani, asa cum s-a intamplat cu dezvoltarea mai multor poli de business in Bucuresti. In timp, a crescut numarul lor si zonele de business au acoperit o mai mare arie a orasului, reducand din presiunea de pe infrastructura de transport si creand o diversitate a ofertei.
In acelasi mod, segmentele de office din orase precum Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara se dezvolta, insa mai prudent. Investitorii trec de la o etapa a alta a proiectelor doar dupa ce se asigura ca exista o cerere curenta. Pana acum, pietele regionale au atras din ce in ce mai multe companii mari, multinationale, care au vazut o oportunitate in forta de munca bine pregatita in universitatile regionale si care acum se extind cu usurinta de la un oras la altul, in functie de disponibilitatea spatiilor de birouri de calitate“, declara Nicolae Ciobanu, Managing Partner - Head of Advisory Fortim Trusted Advisors, membra a Aliantei BNP Paribas Real Estate.
Cea mai mare tranzactie in afara Bucurestiului a fost realizata la Iasi, unde compania Preh Romania a pre-inchiriat o suprafata de 4.500 mp birouri, intr-o cladire aflata inca in lucru, in proiectul Palas Campus.
Printre chiriasii mari de birouri care au ales un alt oras, in afara Bucurestiului, se mai numara Accenture (in Cluj-Napoca), Linde Global Services, Hella (in Iasi), Tech Mahindra (in Timisoara), Expleo (Iasi).
Au urmat acest plan de a se extinde in mai multe orase din Romania companii precum Accenture, Hella, Expleo, Cognizant, Preh Romania.
In trimestrul trei din 2022, Accenture a inchiriat un spatiu de birouri in cladirea Hexagon Offices, din Cluj-Napoca, Linde Global Services a pre-inchiriat in cladirea UBC 0, din proiectul Iulius Town Timisoara, iar Preh Romania, Hella si Expleo au pre-inchiriat in proiectul Palas Campus.
“Cladirile noi de birouri din orasele primare si secundare Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov si Craiova au aceleasi standarde de calitate superioara A si aceleasi tipuri de facilitati pentru angajati (zone de retail, servicii, spatii comune pentru socializare, certificari verzi), precum cele din Bucuresti.
In plus, in orasele primare si secundare, sunt in dezvoltare si alte proiecte Premium de birouri, care vor asigura livrari constante de birouri noi, in urmatorii doi - trei ani.
In Bucuresti, in acest an s-a redus drastic nivelul livrarilor, ceea ce a dus si la o espectativa a companiilor. Si in urmatorii ani, ritmul livrarilor va scadea insa, daca luam in calcul proiectele anuntate de dezvoltatori si aflate in constructie de dezvoltatori perioada 2023-2025“, completeaza Bogdan Cange, Managing Partner – Business Development, al Fortim T.A., membra a Aliantei BNP Paribas Real Estate.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
MESENBURGVideoConfAC-iulTERAPLASTman and machineALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A ap─ârut editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2022!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 171 (Noiembrie-Decembrie 2022)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
FRONTALE
hilti
Acvatot 2019
MAKITA
BALTIC
strabag nivel 1
leviatan
rigips
BMI_Icopal
viarom
CONCEPT STRUCTURE
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023