Agenda Constructiilor
Joi, 02 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - ANCPI continua cadastrarea cu fonduri europene pana in anul 2027
ANCPI continua cadastrarea cu fonduri europene pana in anul 2027
Arhitectura & Proiectare Publicat de AG&F 13 Nov 2023 15:37
Potrivit noilor reglementari, Proiectul major „Cresterea gradului de acoperire si incluziune a sistemului de inregistrare a proprietatilor in zonele rurale din Romania”, gestionat de ANCPI, institutie publica aflata in subordinea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), va fi etapizat. 
 Astfel, conform Legii nr. 338/2023, incepand cu 1 ianuarie 2024, proiectul va beneficia in continuare de fonduri europene, fiind inclus in Programul Operational Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare (POCIDIF) 2021-2027.
Aceasta modificare legislativa permite finalizarea, cu finantare din fonduri europene, a lucrarilor de inregistrare sistematica initiate prin Proiectul major „Cresterea gradului de acoperire si de incluziune a sistemului de inregistrare a proprietatilor in zonele rurale din Romania”, inclus in Axa prioritara 11 din POR 2014-2020, care completeaza obiectivul Programului National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF), prin realizarea lucrarilor de inregistrare sistematica pentru 5,7 milioane de hectare din 660 de unitati administrativ- teritoriale (UAT).
 Valoarea totala a acestui proiect este de 312,89 milioane de euro, din care 265,9 milioane lei reprezinta fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeana si 46,9 milioane lei - cofinantare de la bugetul de stat.
Pana in prezent, prin Proiectul major au fost cadastrate integral 83 de comune. In alte 474 de UAT-uri se desfasoara lucrari de inregistrare sistematica, iar 92 sunt in procedura de licitatie.
Aceasta modificare legislativa are ca principal beneficiu inregistrarea, gratuit pentru cetateni, a tuturor imobilelor din UAT-urile incluse in Proiectul major,  in sistemul integrat de cadastru si carte funciara, cu finantare europeana.
De asemenea, continuarea acestui proiect din fonduri europene contribuie la dezvoltarea agriculturii, infrastructurii, pietei imobiliare si ipotecare, prin certitudinea pe care o confera inregistrarea imobilelor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara. 
Totodata, etapizarea proiectului major contribuie la crearea conditiilor optime pentru realizarea strategiilor si programelor de dezvoltare regionala si nationala precum si la facilitarea implementarii proiectelor nationale de investitii in infrastructura, care impun existenta prealabila a cartilor funciare, indeplinind astfel pre-conditiile pentru accesarea finantarilor din alte programe ale Uniunii Europene in domeniul dezvoltarii infrastructurii locale (dezvoltarea retelelor de utilitati publice si a retelelor stradale, reabilitarea cladirilor de interes public etc.), dar si in domeniul mediului, social si cel al digitalizarii serviciilor oferite cetatenilor.
 
hiltiRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
strabag nivel 1
EDIT-Structural
Ubitech
rigips
ERBASU CONSTRUCT
noark
theda mar
concelex
Acvatot 2019
quadratum
siniat
ness project
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
CDS
viarom

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
econet
top 500
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander