Agenda Constructiilor
Joi, 18 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - BOMACO se extinde pe piata de consultanta si management de proiect
BOMACO se extinde pe piata de consultanta si management de proiect
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 13 Apr 2023 06:25
Bomaco, societate de inginerie specializata in proiectarea infrastructurilor, are in derulare mai multe proiecte complexe de regenerare urbana, drumuri nationale/ judetene si strazi, cu termene de finalizare in perioada 2023-2026. Din anul 2020, compania a devenit si antreprenor general, executand deja contracte de infrastructura rutiera, amenajari exterioare si sistematizari pe verticala pentru clienti publici si privati. Totodata, anul trecut echipa de specialisti Bomaco a semnat primul contract de consultanta, oferind acest gen de servicii unuia din constructorii Autostrazii A7. Astfel, in cadrul societatii, a luat fiinta divizia de consultanta/ management de proiect. Suplimentar fata de aceste sectoare de activitate, compania ofera, in continuare, servicii din sfera de geomatica, cel mai important si cautat dintre acestea fiind cartografierea retelelor subterane de utilitati.
Interviu cu Dan Boicu (52 de ani), administratorul companiei Bomaco, manager cu o experienta profesionala de 25 de ani in domeniul constructiilor civile.
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2022 si ce estimari aveti pentru 2023 si in perspectiva?
- Incepand cu anul 2020, Bomaco si-a concentrat atentia spre dezvoltarea unor directii de business noi, implicandu-se activ in zona de executie de lucrari, dar si pe segmentul de consultanta si management de proiect in domeniul infrastructurii de transport, ceea ce a facut din 2021 cel mai bun an financiar de la infiintarea companiei. Comparativ cu 2021, anul 2022 s-a incheiat cu o scadere a cifrei de afaceri, pe fondul decalarii termenelor de predare ale unor documentatii tehnice, din motive independente de vointa noastra, respectiv intarzieri mari in obtinerea diverselor avize de la autoritati, consultari publice etc., ceea ce a condus la o scadere a ratei de profitabilitate pe activitatea noastra de baza - proiectarea. Avand in vedere ca 2022 a fost un an de concentrare pe noi segmente de activitate si cunoscand inertia mare din industria constructiilor, consideram ca rezultatul anului 2022 este unul normal in contextul celor prezentate. In 2023 ne dorim sa confirmam trendul de dezvoltare a companiei noastre, concentrandu-ne in special pe executia de lucrari si pe activitatea de consultanta/ management de proiect, mentinand constant volumul de activitate din 2022 pe segmentul de proiectare. Per total, estimam o crestere globala a cifrei de afaceri, in paralel cu imbunatatirea profitabilitatii. Pentru realizarea acestor obiective vom creste echipa de specialisti cu care colaboram, pastrand, in acelasi timp, nivelul de profesionalism cu care ne-am obisnuit clientii in cei aproape 30 de ani de activitate. 
 
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii la inceputul anului 2023?
- Cu siguranta, contextul geopolitic actual produce efecte insemnate asupra activitatilor economice si aduce un puternic sentiment de impredictibilitate a evolutiei pietei constructiilor pe termen mediu si lung. Totusi, consideram ca perspectivele pe termen scurt si mediu in domeniul constructiilor sunt imbucuratoare datorita oportunitatilor de finantare din fonduri externe, dar totul va depinde de abilitatea beneficiarilor, in mare masura din sfera administratiilor publice, de a atrage aceste finantari si de a reusi sa deruleze proiectele de investitii in conditiile si termenele agreate. Un alt factor ce va influenta decisiv bunul mers al sectorului constructiilor in viitorul apropiat este resursa umana. Asa cum bine stiti, domeniul constructiilor se confrunta cu o grava problema, si anume lipsa specialistilor, iar aceasta lipsa se transforma in cadrul investitiilor in erori, intarzieri, dar chiar si pierderi ale finantarilor. O infuzie de specialisti atat in randul beneficiarilor, cat si pe piata muncii din domeniul constructiilor ar putea transforma aceste finantari in proiecte realizate, in timp ce absenta acestora pune in pericol implementarea multor proiecte de investitii asteptate de zeci de ani in Romania.
 
 
Privind realist, drumul pana la utilizarea efectiva a acestor posibilitati de finantare fara precedent nu este unul simplu si nici usor. Cu siguranta, autoritatile publice din Romania ar putea lucra la simplificarea acestui parcurs. O mare problema a acestor mega-finantari (PNRR, POIM etc.) este ca au perioade scurte si medii de consumare a fondurilor, ceea ce conduce la situatia de astazi, in care specialistii sunt "vanati", iar cererea pentru resurse si materiale depaseste oferta. Preturile in Romania, in domeniul constructiilor, nu au crescut doar din cauza crizei energetice mondiale, ci si datorita volumului enorm de investitii mari aflate in derulare simultana, proiecte care necesita de forta de munca, specialisti si materiale.
 
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele acestor cresteri de preturi?
- Bineinteles ca efectul cresterii preturilor s-a resimtit si in cadrul companiei noastre, cu precadere in zona de executie, unde toate costurile cu materialele de constructii au explodat, dar si in zona activitatilor de proiectare si consultanta, care au fost afectate prin majorarea cheltuielilor cu manopera, a costurilor fixe si a pretului carburantului. Cererea de proiecte, insa, nu s-a redus, dar in continuare foarte multe proiecte de investitii sunt subevaluate/ subfinantate, fapt care conduce de multe ori la nerealizarea lor. Aceste situatii au fost luate, in sfarsit, in considerare, odata cu posibilitatea de a suplimenta valoarea contractuala pentru a se apropia de realitatea financiara si tehnica de la momentul realizarii efective a investitiilor. Din pacate, aceasta posibilitate de augmentare a costurilor nu se aplica si serviciilor nefinantate din fonduri nerambursabile, cu precadere activitatilor de proiectare si supervizare de lucrari, ceea ce consideram a fi o mare injustete.
 
 
- Cum estimati ca vor evolua preturile de proiectare, in 2023?
- La momentul actual, preturile de proiectare din piata sunt subevaluate, raportate fiind la volumul de timp alocat pe unitatea de proiectare. De altfel, intregul capitol 3 din devizul general al unei investitii este mult subevaluat. Consideram ca o valoare de 10% din cuantumul total al investitiei ar trebui sa revina activitatilor cuprinse in capitolul 3, respectiv cheltuielile pentru proiectare, asistenta tehnica, expertiza tehnica, consultanta, studii. In acest moment, aceste activitati primesc o finantare mult prea mica in raport cu importanta si responsabilitatea pe care o au in cadrul proiectelor de investitii. Astfel, speranta noastra este ca in 2023 decidentii isi vor indrepta atentia si catre activitatea de proiectare si vor reusi sa echilibreze balanta responsabilitate versus beneficiu in cadrul acestei activitati.
 
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, in perioada urmatoare?
- In viitorul apropiat, Bomaco isi propune sa isi continue dezvoltarea activitatii pe partea de servicii de consultanta si executie de lucrari si, in acelasi timp, sa ramana in continuare competitiva in domeniul proiectarii de infrastructura rutiera.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
rigips
Acvatot 2019
MAKITA
viarom
siniat
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
Arduro
strabag nivel 1
quadratum
CDS
SIGM
Ubitech
noark
ness project
theda mar
leviatan
concelex
EDIT-Structural
konsent

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander