BRISK mizeaza pe proiectele rezidentiale, comerciale si industrial-logistice |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 10 Aug 2023 06:15 |
Brisk Group, companie de consultanta si management in constructii, a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de 26,5 milioane de lei, in crestere cu peste 30% raportat la nivelul de 20 de milioane de lei realizat in 2021. Atat pentru anul in curs, cat si pentru 2024-2025, conducerea companiei estimeaza o dezvoltare optima a activitatii, avand in vedere portofoliul de proiecte contractate si calitatea serviciilor, dar si perspectivele existente de piata de constructii din Romania.
"In ciuda dificultatilor economice create pe plan global de izbucnirea razboiului din Ucraina, activitatea Brisk Group a inregistrat o evolutie indiscutabil pozitiva pe parcursul anului 2022 atat pe plan local, cat si la nivelul celorlalte piete in care activam - intrucat avem prezenta internationala in materie de consultanta in constructii, iar pe langa sediul din Bucuresti, operam si un birou in Londra, dar si unul in Chisinau. Anul trecut am reusit sa finalizam cu succes o serie de proiecte pe care le aveam in derulare, pe diferite segmente ale pietei imobiliare. Totodata, ca urmare a strategiei de dezvoltare continua a businessului, am inceput, in mod evident si noi colaborari, inclusiv in afara celor trei piete pe care suntem activi, implicandu-ne in proiecte cu care rezonam din punct de vedere al complexitatii si angajamentului fata de calitate asumat de catre investitori", a declarat Claudiu Bisnel, Managing Partner la Brisk Group.
In toamna anului trecut, compania a devenit membra a British Aviation Group (BAG), o organizatie de prestigiu pe plan international printre jucatorii din domeniile conexe aviatiei. "Este un parteneriat strategic, prin care suntem convinsi ca vom reusi sa ne consolidam experienta anterioara in ceea ce priveste dezvoltarea proiectelor de infrastructura aviatica", a precizat reprezentantul Brisk Group.
Principala componenta in strategia de dezvoltare a Brisk Group este reprezentata de incheierea unor noi parteneriate de afaceri, alaturi de finalizarea cu succes a proiectelor la care lucreaza. "Suntem permanent in cautarea unor noi clienti si oportunitati de business, iar pana in 2025 am dori sa ne extindem semnificativ portofoliul. Vizam, in mod firesc, toate sectoarele pietei imobiliare, insa acordam o atentie deosebita domeniilor aeroportuar, de retail, rezidential, infrastructurii mari, dar si celor logistic si industrial, care se bucura in prezent de un apetit crescut pentru noi investitii. Interesant este, insa, si domeniul HoReCa, care a cunoscut o revenire sustinuta dupa restrictiile impuse in perioada pandemiei si care prezinta, in continuare, un potential solid de crestere", a mai spus Claudiu Bisnel.
Proiecte rezidentiale majore, in executie
In prezent, Brisk Group are in derulare proiecte din diferite sectoare ale pietei imobiliare. Pe segmentul rezidential, care detine o cota importanta din volumul afacerilor companiei, specialistii de la Brisk lucreaza la ansamblul rezidential Amber Forest, dezvoltat de Alesonor, ce va include circa 700 de unitati locative "prietenoase cu mediul", deservite de o infrastructura completa si de facilitati de inalta calitate, inclusiv scoala, gradinita, spatiu de co-working, peste 5,3 ha pentru parcuri si spatii verzi etc. Pentru acest proiect, Brisk Group asigura servicii de Design Management, Project Management, Cost Management si Planning, iar prima faza de constructie este executata in proportie de peste 50%.
Pe acelasi segment de piata, compania furnizeaza servicii de Project Management si pentru complexul rezidential Drumul Taberei Residence, din Capitala. Realizat in procent de circa 70% in momentul de fata, acesta are in componenta patru blocuri si un centru comercial deja finalizate, in vreme ce un al cincilea bloc se afla in constructie. In perioada urmatoare vor fi demarate lucrarile la cel de-al saselea bloc, precum si la parcarea si parcul complexului.
Amplasat in zona de sud a Bucurestiului, Big Residence este un ansamblu aflat intr-un stadiu incipient de dezvoltare, pentru care Brisk Group se ocupa de componentele de Project Management, Design Management, Planning si Cost Management. Un alt proiect important din portofoliul companiei este si Greenfield Baneasa, dezvoltat de Impact Developer unde ofera servicii de Project Management, Cost Management, Construction Management, Planning & Project Controls.
"Referindu-ne strict la piata rezidentiala, am spune ca, dincolo de majorarea preturilor materialelor de constructie si dificultatile din domeniul creditarii - care afecteaza, in tandem, puterea financiara a cumparatorilor de locuinte -, am spune ca acest sector de activitate resimtim si impactul problemelor privind obtinerea autorizatiilor de constructie, care ii determina pe unii dezvoltatori sa-si amane, pe termen nedefinit, planurile de demarare a unor noi proiecte (sau, pur si simplu, noi faze de constructie). Desigur ca problema PUZ-urilor este specifica doar Capitalei, insa, dupa cum stim, aceasta este cea mai mare piata imobiliara a tarii, atragand cele mai multe investitii, in majoritatea sectoarelor de activitate (exceptie facand, probabil, cel industrial-logistic). Totusi, este foarte important ca interesul investitorilor pentru zona Bucurestiului se mentine la un nivel satisfacator, sprijinindu-se pe necesarul ridicat de locuinte noi al pietei, motiv pentru care ne asteptam ca acest sector de activitate sa-si pastreze pozitia dominanta in portofoliul de proiecte Brisk Group si in anii ce urmeaza", a comentat Claudiu Bisnel.
Design si Project Management pentru fabrici si centre comerciale
Pe segmentul industrial - logistic, inginerii de la Brisk se implica in proiectul de extindere a fabricii Policolor, prin majorarea capacitatii de productie pentru lacuri si vopsele. Pentru acest proiect, realizat in proportie de 90%, Brisk Group asigura servicii de Design si Project Management integrat. De asemenea, compania asigura Project Management si in cadrul unui proiect de modernizare a unei fabrici de sticla din Bucuresti. Lucrarile includ reabilitarea cuptorului de producere, topire si prelucrare a sticlei, fiind executate intr-un procent de peste 90%.
Pe segmentul de retail, compania se ocupa, printre altele, de dezvoltarea a doua noi magazine Kaufland, unul in Alba Iulia, iar celalalt in nordul Capitalei, in zona Fabrica de Glucoza. Pentru aceste proiecte, ambele finalizate in proportie de 70%, specialistii Brisk furnizeaza serviciile de Project Management. De asemenea, in Republica Moldova compania va continua parteneriatul de traditie cu Kaufland si se va implica in dezvoltarea unui nou magazin in Chisinau.
Nu in ultimul rand, Brisk Group asigura servicii de Project Management pentru constructia centrului comercial Prima Shopping Center, din Sibiu, proiect realizat in proportie de 60%, pentru un centru logistic al unuia dintre cei mai importanti retaileri din Romania, cu o suprafata de peste 100.000 mp, realizat tot in cota de 60%, dar si in proiectul de constructie a trei ferme de reproductie suine in judetele Prahova si Teleorman.
Noi oportunitati de investitii, generate de dezvoltarea infrastructurii
Claudiu Bisnel, managerul Brisk Group, considera ca proiectele de dezvoltare a infrastructurii de transport, ce beneficiaza de finantari fara precedent in istoria Romaniei, au potentialul de a atrage investitii importante in dezvoltarea unor noi facilitati de productie pe plan local, in urmatorii ani.
"Dezvoltarea infrastructurii mai are un rol important, si anume acela de a angrena si cataliza tot ce inseamna economie locala. Desigur ca provocarile din plan geopolitic - ce prezinta, automat, ramificatii economice - au potentialul de a afecta si domeniul infrastructurii, insa impactul ar fi, in acest caz, semnificativ mai redus, cel putin intr-un orizont de timp previzibil. Asta pentru ca, pe de o parte, vorbim de o nevoie si, teoretic, de o strategie de dezvoltare a infrastructurii pe termen lung, iar, pe de alta parte, acest gen de investitii sunt sustinute de catre stat, inclusiv cu sprijinul infuziei de fonduri europene, fapt ce le face mult mai putin sensibile la fluctuatiile in dinamica activitatii provocate nu atat de lipsa disponibilitatii de capital, cat mai degraba de factorul psihologic", a precizat Claudiu Bisnel.
Potrivit reprezentantului Brisk Group, este posibil ca, pe fondul incertitudinilor din plan geopolitic si economic, ce pot afecta intr-o mai mare masura alte segmente ale pietei constructiilor, sectorul infrastructurii sa beneficieze de o atentie sporita din partea companiilor de profil. "Aceasta ar duce, in mod evident, la o intensificare a concurentei la licitatiile publice, dar si, cel putin teoretic, la o imbunatatire a performantelor companiilor care vor fi insarcinate cu dezvoltarea noilor proiecte. Practic, insa, birocratia implicata de organizarea unor astfel de licitatii, in corelatie cu cea privind accesarea si absorbtia fondurilor europene, poate genera dificultati in livrarea la timp a acestor proiecte. Pe de alta parte, o atentie exagerata acordata factorului pret poate avea ca efect angajarea unor firme care nu au profilul si experienta necesare, fapt ce ar compromite atat respectarea termenelor de livrare, cat si calitatea constructiilor", a adaugat Claudiu Bisnel.
|