Agenda Constructiilor
Vineri, 04 Octombrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - OAR Iasi: Presiune urbanistica uriasa generata de cererea de constructii
OAR Iasi: Presiune urbanistica uriasa generata de cererea de constructii
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 14 Mar 2024 06:25
Filiala Teritoriala Iasi a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) s-a aliniat complet la strategia conturata de organizatia profesionala, demonstrandu-si capacitatea de a asigura o dezvoltare armonioasa a mediului construit din urbea moldoveneasca, dupa cum afirma si vicepresedintele sau, arh. Andrei Bodnar. Reusind sa gestioneze in mod optim dificultatile inerente, declansate de crizele care au marcat economia mondiala in ultimii ani, organizatia, care are in prezent 585 de membri, a marcat momente importante in peisajul urbanistic al municipiului, prin participarea la o serie de proiecte publice si private de mare anvergura. O alta latura importanta a activitatii este cea legata de promovarea tinerilor specialisti, dinamici, inovatori si dornici de cunoastere, pentru a asigura continuitatea traditiei si a contribui la implementarea optima si armonioasa a principiilor moderne in arhitectura orasului. 
Interviu cu arh. Andrei Bodnar (33 de ani), vicepresedinte OAR Iasi, coordonator al grupului de lucru "Comunicare si imagine" si specialist cu o experienta profesionala de peste 12 ani in domeniul arhitecturii.
 
- Cum a evoluat arhitectura din Romania in ultimul deceniu si ce perspective intrevedeti pe termen scurt si mediu?
- Evolutia arhitecturii din Romania in ultimul deceniu a fost influentata de cresterea economica, explozia informatica, aparitia si cresterea dramatica a investitorilor privati, schimbarile in preferintele sociale si, mai recent, necesitatea de sustenabilitate si NZEB (Nearly Zero-Energy Building). Aceste modificari au transformat in ultimii 10-20 ani orasele din Romania destul de dramatic. Daca ne referim la Iasi, spre exemplu, in ultimii 15 ani au fost realizate investitii precum complexul Palas, lansarea terminalului 3 al aeroportului si (deja) recentul inaugurat terminal 4 (al doilea ca marime din tara), dar si complexul de birouri Palas Campus. De curand au inceput licitatiile pentru lucrarile la primul Spital Regional de Urgenta (investitie de cca 550 de milioane de euro) si urmeaza o noua constructie mixed-use, realizata de UNStudio pentru un dezvoltator privat in apropierea Palatului Culturii, in urma unui concurs la care au participat Zaha Hadid, Foster&Partners si MVRDV. 

- Care sunt principalele tipuri de proiecte pentru care exista cerere si ce tendinte ati observat in ultimii ani, referitoare la cerere?
- In continuare, cele mai solicitate tipuri de proiecte raman cele din sfera rezidentiala, indiferent daca vorbim de locuinte individuale sau colective, si in ultimii ani putem observa o crestere in ceea ce priveste designul interior pentru spatiile de locuit. Referitor la designul interior, cererea pentru astfel de servicii a crescut constant dupa 2015 pentru toate tipurile de spatii (birouri, HoReCa, locuire, medical etc.) atat pentru constructiile noi, cat si pentru remodelari. Cea mai recenta tendinta de crestere este cea pentru eficienta energetica, incurajata de introducerea legislatiei si dublata de cresterea preturilor pentru energie si gaz, care ne da sentimentul ca legiuitorii, investitorii si persoanele fizice devin tot mai educate in ceea ce inseamna eficienta energetica si dezvoltarea durabila a cladirilor. Treptat, pe masura ce dezvoltarea haotica (in lipsa PUG in cazul Iasului - in prezent, orasul se ghideaza urbanistic dupa un document strategic PUG aprobat in 1999) incetineste pe motive de lipsa de spatii in locatii-cheie din municipiu, putem observa o crestere a importantei acordate constructiilor deja existente. Asadar, sunt multe proiecte de reabilitari ale monumentelor (datorita accesarii de fonduri europene), dar exista si persoane fizice sau juridice care reinvestesc in imobile deja detinute pentru transformari, extinderi, reabilitari energetice etc. Salutam si initiativele locale (Primaria Iasi, Consiliul Judetean Iasi si grupuri civice) ce vizeaza dezvoltarea transportului public, reinnoirea parcului auto si de tramvaie, incurajarea transportului alternativ (pe alocuri), salubritatea municipala - lucrari care intregesc peisajul si fac din Iasi un oras care arata si se simte european. 

- Cum integreaza arhitectii romani instrumente moderne de lucru, precum BIM? Sunt dispusi acestia sa investeasca in achizitia de aplicatii IT?
- Este cunoscut faptul ca viteza de adoptare a tehnologiilor in constructii este lenta. In Romania, cu atat mai mult. Evident, lucrurile evolueaza, apar din ce in ce mai multi oameni care inteleg nevoia de adoptare a acestor proceduri, procese de lucru si standardizari, care duc ulterior catre BIM si, in acelasi timp, tot mai multi specialisti invata sa lucreze in sistemul respectiv. Un prim pas in aceasta directie l-am facut si noi in vara anului trecut, cand, alaturi de presedintele BIMtech Romania, am organizat o discutie libera la care au participat arhitecti, ingineri structuristi si instalatori intr-un cadru restrans, urmand ca (speram noi) anul acesta sa organizam o sesiune deschisa de invatare (workshop), care va fi anuntata din timp pe canalele de comunicare ale Filialei Teritoriale Iasi a OAR.

- Nominalizati principalele dificultati pe care le intampina arhitectii din Romania, in aceasta perioada. Identificati provocari distincte in zona dvs. de activitate?
- Daca ne referim la nivel national, putem discuta de inflatie si cresterea preturilor la materiale, care pune presiune pe proiecte ducand la depasiri de buget si intarzieri, nevoia de a gasi solutii alternative si materiale mai rentabile. De asemenea, se manifesta o penurie de arhitecti tineri si cu calitati practice, precum si de ingineri sau tehnicieni cu abilitati specifice. Aceasta lipsa de personal calificat pune in dificultate completarea echipelor de proiectare. Salariile cresc semnificativ pentru a atrage si retine oamenii cu adevarat calificati.
Ne confruntam, de asemenea, cu o presiune urbanistica semnificativa, odata cu cresterea cererii de constructii noi, si este nevoie sa gasim solutii echilibrate, care sa tina cont de nevoile de dezvoltare ale orasului, precum si de conservarea patrimoniului cultural. Totodata, trebuie tratata si problema traficului, poluarii si congestiile urbane.
Birocratia ramane o problema in sfera constructiilor, procedurile de obtinere a autorizatiilor sunt adesea lente si complicate. Lipsa de claritate si predictibilitatea poate duce la intarzieri si costuri suplimentare. Aici noi, Filiala Teritoriala Iasi a OAR, am initiat o serie de mese rotunde cu diferite autoritati si institutii pentru a discuta deschis despre subiecte de interes comun, spete si feedbackul primit a fost foarte bun de ambele parti, astfel incat aceste initiative vor continua si in 2024. 

- Cati arhitecti sunt inscrisi in filiala OAR pe care o reprezentati, in acest moment? Cum a evoluat numarul acestora in ultimii 3-4 ani?
- In cadrul organizatiei noastre sunt momentan inscrisi 585 arhitecti, iar numarul membrilor a crescut constant in ultimii patru ani. Unul din motivele acestei evolutii il constituie si faptul ca filiala a intreprins o serie de campanii de informare, prin intermediul arhitectilor care fac parte din grupul de lucru "Legislatie, regulamente, educatie, stagiu si pregatire profesionala", pentru studentii din anii V si VI din cadrul Facultatii de Arhitectura "G.M. Cantacuzino" din Iasi, dar si pentru absolventi, prin care au fost transmise datele necesare inscrierii in Ordinul Arhitectilor din Romania, referitoare la exercitarea stagiului.

- In ce actiuni este implicata Filiala si ce proiecte are stabilite pentru 2024?
- Actiunile in care suntem implicati urmaresc atingerea obiectivelor asumate de conducerea OAR Iasi, respectiv transparenta, asumare si respect. In vederea transparentizarii activitatii filialei sunt incarcate, in mod constant, pe retelele de socializare ale organizatiei noastre informari cu privire la deciziile si actiunile intreprinse de conducerea OAR Iasi. De asemenea, in 2023 au fost organizate o serie de intalniri cu reprezentantii birourilor si firmelor de arhitectura cu o vechime profesionala mai mare de 15 ani, urmand ca in 2024 sa fie continuata aceasta initiativa prin invitarea la discutii a tuturor arhitectilor titulari de birouri si firme de arhitectura din Iasi. 
"Meet the Architect", organizat in 2023, a fost un eveniment care a adus impreuna arhitecti de renume din diverse generatii, care si-au expus proiectele si de referinta si experientele din cariera care i-au ajutat sa se formeze ca profesionisti in domeniul proiectarii de arhitectura.
Medierea relatiei arhitectilor din Iasi cu autoritatile locale si institutiile avizatoare reprezinta un pas important in asumarea responsabilitatilor si obiectivelor OAR Iasi. Astfel, a fost initiata o colaborare cu Primaria Municipiului Iasi in vederea promovarii concursului pentru angajarea unui numar suplimentar de inspectori urbanisti. Au fost organizate intalniri ale membrilor OAR Iasi cu reprezentanti ai institutiilor avizatoare, care au avut drept scop crearea unui cadru informal de discutare a noilor prevederi legale din domeniu si a problemelor cu care se confrunta practicienii din domeniul arhitecturii.
Prin activitatea sa culturala, OAR - Filiala Iasi urmareste incurajarea manifestarilor teoretice si aplicate in domeniul arhitecturii, prin programe adresate membrilor organizatiei si studentilor din cadrul facultatilor de arhitectura (expozitii, concursuri de creatie, publicatii specialitate, evenimente tip masa rotunda), precum si publicului general, cu scopul de a promova misiunile arhitectului, rolul acestuia in crearea coeziunii sociale si pentru a incuraja un limbaj arhitectural de calitate. In acest sens, am organizat in ultimii 15 ani o serie de evenimente care au contribuit la crearea contextului adecvat pentru diseminarea valorilor breslei arhitectilor in randul publicului larg: Bienala de Arhitectura Iasi 2009, Anuala de Arhitectura 2013, Regionala de Arhitectura Moldova - RAM (2015, 2017, 2019, 2022), MUST-ul de Arhitectura (editii anuale 2015-2019, 2022, 2023 - in curs), IASI ARCHI: Roots&Branches (2023) si evenimente in cadrul RCW 2023 (meet the ARCHITECT@OAR Iasi, Retrospectiva RAM si Iasiul isi deschide curtile).

- Ce ne puteti spune despre evenimentele pe care le veti organiza in 2024?
- Anul acesta, va fi continuata seria de evenimente cu traditie, precum Regionala de Arhitectura Moldova, editia a V-a, in cadrul careia vor fi premiate cele mai bune proiecte de arhitectura din ultimii doi ani, "MUST-ul de Arhitectura", aflat la a VIII-a sa editie, a carui tema va fi "DUAL", cu obiectivul de a transmite in societate mesajul ca arhitectura evolueaza si da forma istoriei prin faptul ca la baza conturarii obiectului construit, ce este inert, se afla arhitecti dinamici, inovatori si dornici de cunoastere.
De asemenea, va fi continuata o colaborare initiata si desfasurata cu succes in anul 2023 cu Federatia Patronatelor din Industriile Creative, care organizeaza anual in orasul nostru evenimentul "Romanian Creative Week". Anul acesta noi vom participa cu proiectul "Performance Spaces", care cuprinde un concurs de arhitectura cu premii in valoare totala de 12.000 de euro. Proiectul presupune realizarea de spatii pentru sustinerea de spectacole in aer liber, care sa invite publicul larg sa intre in contact cu diferitele arte prin intermediul obiectelor/ scenelor/ instalatiilor arhitecturale experimentale, rezultate in urma unui concurs de arhitectura. Aceste propuneri arhitecturale vor fi amplasate in doua spatii publice majore ale orasului: Piata CUB - Bd. Stefan cel Mare si Sfant - PERFORMANCE SPACE - TEATRU si DANS si Piata Natiunii - din fata UMF - PERFORMANCE SPACE MUZICA.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
ELECTROGRUP
rigips
viarom
SIGM
quadratum
strabag nivel 1
SSAB
CDS
Acvatot 2019
ness project
MAKITA
Ubitech
BogArt
concelex
noark
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
konsent
DRS
theda mar
Arduro

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander