Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Popp & Asociatii: Crestere a ponderii lucrarilor publice in portofoliul de proiecte
Popp & Asociatii: Crestere a ponderii lucrarilor publice in portofoliul de proiecte
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 16 Mai 2023 06:25
Comparativ cu anul anterior, in 2022 atat compania de proiectare de structuri Popp & Asociatii, cat si intregul grup Popp au inregistrat cresteri ale cifrei de afaceri, o evolutie oarecum fireasca, in trend cu progresul manifestat in intreaga industrie a constructiilor. Lucrarile publice au generat cea mai mare parte a activitatii companiei, tendinta ce se mentine si in prima parte a acestui an, perspectivele fiind ca balanta se va echilibra intre proiectele publice si cele private, spune ing. Dragos Marcu, directorul general al companiei Popp & Asociatii.
"Ne propunem sa avem un echilibru intre proiectele publice si cele private, sa crestem numarul de angajati si sa continuam in directia digitalizarii la nivelul intregului grup de companii. In acest sens, investim in oameni si in echipamente. Obiectivul nostru principal este sa mentinem proiectele la acel nivel de calitate care ne-a consacrat si pentru care suntem recunoscuti in randul clientilor nostri. In aceasta directie, acordam o atentie sporita dezvoltarii profesionale a echipei noastre si incurajam cercetarea in domeniu", a precizat ing. Dragos Marcu.
Compania Popp & Asociatii are contractate lucrari publice majore, printre care se afla extinderea si modernizarea aeroporturilor din Satu-Mare si Cluj-Napoca, doua lucrari care au termen de realizare foarte scurt, respectiv trebuie finalizate pana la finalul anului 2023. In Bucuresti, este in lucru proiectul Academiei Romane care implica proiectarea unui corp nou de cladire si reabilitarea, consolidarea, modernizarea, extinderea si dotarea sediului istoric al institutiei. De asemenea, Popp & Asociatii are in faza DTAC proiectul pentru construirea unui camin studentesc al Universitatii Politehnica Bucuresti. 
 
 
Expertizare a constructiilor cu risc seismic ridicat si noi proiecte publice, in pregatire
In plus, compania continua si in 2023 colaborarea cu AMCCRS pentru evaluarea si expertizarea constructiilor cu risc seismic ridicat din Bucuresti, un proiect amplu, pentru care asigura servicii integrate, incluzand scanarea laser 3D a imobilelor, realizarea de studii geotehnice si teste ale materialelor de constructie, modelarea si generarea releveelor 3D, necesare procesului de expertizare.
De asemenea, de curand compania a finalizat studiul de fezabilitate pentru Constructia unui Centru pentru Optica de Mare Putere in Magurele. Mai sunt cateva lucrari publice pentru care Popp & Asociatii a finalizat, recent, studiile de fezabilitate, respectiv un complex sportiv multifunctional in Craiova si a inceput etapa de proiectare pentru un alt complex sportiv, in Constanta, dar si alte proiecte pentru care a castigat licitatiile si va incepe proiectarea, in curand.
"Este o perioada aglomerata, exista foarte multe proiecte, aici avand un mare impact cele finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta, ceea ce este foarte bine. Insa, realist vorbind, trebuie sa ne gandim daca exista capacitatea, la nivelul intregii industrii a constructiilor, de a duce la final aceste lucrari in termenele propuse. Nu este un secret ca exista un deficit de forta de munca, indiferent ca vorbim de zona de proiectare sau cea de executie. Asadar, provocarea va fi de a gasi resursa umana care sa acopere cresterea volumului de proiecte care se previzioneaza", a adaugat ing. Dragos Marcu.
 
 
Noile proiecte, eficiente energetic si economic
In noile proiecte se acorda o atentie sporita eficientei energetice si exista solicitari in acest sens, atat din partea beneficiarilor publici, cat si a celor privati. "In acelasi timp, remarcam ca pozitiva si stradania autoritatilor pentru o abordare coerenta, respectiv tendinta ca lucrarile structurale sa fie promovate impreuna cu cele privind eficienta economica, in cazul reabilitarilor si consolidarilor. In plus, digitalizarea domeniului este inevitabila si toate specialitatile implicate trebuie sa se adapteze noilor tendinte, pentru o mai buna coordonare si gestionare a proiectelor. Asa cum spuneam anterior, finantarea venita prin PNRR a amplificat cresterea proiectelor publice in toate domeniile, fie ca vorbim de sanatate, sport, educatie sau cultura. Este la acest moment o efervescenta de proiecte in toata tara, ceea ce este un semn bun, sunt lucrari, constructii de care este nevoie pentru a progresa ca tara", a mai spus ing. Dragos Marcu.
O alta tendinta cu impact inclusiv asupra activitatii de proiectare de structuri este reprezentata de cresterile de preturi, care, in acest sector a generat cerinte noi legate de refacerea, readaptarea si optimizarea unora dintre proiecte, avand ca rezultat prelungirea timpului alocat unui proiect. 
"Am incercat de fiecare data sa venim cu solutii, astfel ca proiectul sa se incadreze sau macar apropie de bugetul initial, insa acest lucru ne-a costat pe noi timp si, implicit, a scazut profitabilitatea proiectului din punctul nostru de vedere. In acelasi timp, poate nu atat cresterea preturilor materialelor de constructii, a constructiilor in sine, cat mai ales inflatia, a condus la cresterea costurilor salariale, chiar in conditiile in care piata, publica sau privata, nu a acceptat actualizarea preturilor de proiectare, lucru care conduce la o alta presiune asupra rentabilitatii si profitabilitatii", a explicat managerul Popp & Asociatii.
 
 
In acest context, onorariile practicate in proiectare se mentin la un nivel scazut in raport cu responsabilitatea imensa pe care o au inginerii structuristi.
"In Romania, ponderea pe care o are proiectarea structurii in pretul total al constructiei este infima. Sunt convins ca, daca serviciile de proiectare ar fi remunerate mai bine, ar fi mult mai usor sa gasesti forta de munca interesata de acest domeniu si, implicit, ar rezulta o reglare pozitiva a calitatii sau in ceea ce priveste incadrarea in termene tot mai stranse. La nivel de companie, noi ne straduim sa acoperim inflatia, am avut cresteri salariale in 2022 in acest sens, insa e nevoie de o majorare la nivelul intregii industrii a ponderii de care vorbeam mai sus, a ceea ce inseamna proiectarea in totalul costului unei lucrari", a mai precizat ing. Dragos Marcu.
 
RAWLPLUGhiltiALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
Acvatot 2019
viarom
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
theda mar
quadratum
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
rigips
Ubitech
ness project
leviatan
FRONTALE
CDS
concelex

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander