Agenda Constructiilor
Sambata, 08 Mai 2021
 
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Timisoara are 14.500 de cladiri istorice care sunt protejate urbanistic in Romania
Timisoara are 14.500 de cladiri istorice care sunt protejate urbanistic in Romania
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 06 Apr 2021 08:18
Este evidenta nevoia unei interventii realizate printr-un mecanism financiar foarte precis si eficient, prin care sa se atinga un obiectiv indraznet de reabilitare rapida a acelor imobile care sunt in prima grupa a cladirilor reprezentative, cel putin cateva sute de fatade care formeaza impreuna imaginea arhitecturala a Timisoarei istorice”, remarca deputatul PNL de Timis, Marilen Gabriel Pirtea.
„O solutie financiara care ar dinamiza reconstructia patrimoniului material format din aceste cladiri istorice ar aduce si un puternic imput pentru economia locala, pentru sectorul constructiilor si pentru piata structurata a fortei de munca din acest sector, un avantaj suplimentar ce s-ar obtine in urma aplicarii unui astfel de program de interventie”, adauga deputatul liberal.
”La inceputul acestui an a fost anuntata deschiderea unui program pilot de finantare, prin care timisorenii pot accesa bani pentru a-si reabilita cladirile istorice, o suma de 100 mii de lei de imobil, dintr-un buget total de 1 milion de lei, alocat de Institutul National al Patrimoniului prin programul Timbrul Monumentelor Istorice, in pregatirea anului capitalei culturale europene. Este vorba, prin urmare, de cel mult 10 imobile care pot fi reabilitate prin acest program, dintre sutele de cladiri istorice care au nevoie de interventie. Un proiect cu o valoare mai mult simbolica, ca acoperire a nevoilor de reconstructie din zona veche a Timisoarei”, completeaza Marilen Pirtea.
„Anul trecut, domnul primar Fritz promitea, in campania electorala, infiintarea unui fond de 10 milioane de Euro, destinat reabilitarii a minimum 50 de cladiri istorice, dar si alte masuri care sa ajute cofinantarea interventiei pentru imobilele de patrimoniu. Probabil ca este o solutie viabila pe termen lung, foarte corecta din punct de vedere strategic, dar demararea unui amplu proiect de reabilitare a orasului istoric nu poate astepta prea mult. Pentru ca reabilitarea sa inceapa in 2021 si sa avanseze semnificativ in 2022, astfel incat orasul sa intre in anul Capitalei Europene a Culturii cu o noua imagine, singura solutie rapida si eficienta este aceea prin care Primaria Municipiului Timisoara realizeaza lucrari de reabilitare urbana si patrimoniala pentru primele cateva zeci, poate chiar sute de cladiri istorice. Bugetul necesar reabilitarii fiecarei cladiri poate fi considerat un imprumut public pentru proprietarii din aceste cladiri (10 milioane de Euro, suma invocata de Dominic Fritz, ar asigura reabilitarea a cel putin 500 de imobile istorice), pentru care Primaria poate acorda facilitatea rambursarii in 10 sau 15 ani, cu conditia rambursarilor la zi pentru ratele anuale calculate, dar si cu sanctiunea executarii silite pentru nerealizarea rambursarilor anuale. Acest mecanism de interventie si imprumut, finantat din buget local si fonduri europene, poate asigura reabilitarea rapida a orasului istoric, un obiectiv situat printre primele prioritati ale pregatirii anului cultural 2023 in Timisoara”, conchide deputatul Marilen Pirtea.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKgamma_2021VideoConfAC-iulTERAPLASTALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
cv water 2021
rigips
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
hidroplasto
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019
hilti

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AHK 2018
econet
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere