Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - ALLBIM NET: Starea BIM in Romania, prezentata la aniversarea de 30 de ani
ALLBIM NET: Starea BIM in Romania, prezentata la aniversarea de 30 de ani
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Ovidiu Stefanescu 13 Dec 2022 06:20
La jumatatea lunii octombrie a.c., compania ALLBIM NET, distribuitorul din Romania al software-urilor pentru arhitectura, inginerie si constructii din grupul NEMETSCHEK - a organizat, la Bucuresti, in cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" (UAUIM), seminarul aniversar ALLBIM NET, care a marcat trei decenii de activitate a companiei pe piata locala. La eveniment au participat numerosi experti in proiectare, care au avut ocazia sa se informeze in mod comprehensibil in legatura cu cele mai noi tendinte si inovatii in materie de software specializat. Reuniunea a constituit un prilej de intalnire a unor cunoscuti experti din domeniu, subiectele abordate cu aceasta ocazie - in special cele legate de conceputul BIM si implementarea sa pe scara larga - suscitand in mod deosebit atentia. Dupa cum au subliniat organizatorii, scopul declarat al eforturilor de inovare ale companiilor de software, in general, este acela de a garanta o abordare profesionala a proiectelor moderne si de a asigura o calitate corespunzatoare constructiilor, in conformitate cu exigentele unor beneficiari orientati tot mai puternic spre eficienta, confort si sustenabilitate.
 
Educatia - un pilon de baza in demersurile de informatizare a industriei
In cuvantul sau de deschidere, Dan Moraru, CEO al ALLBIM NET a afirmat ca "inca din anul 1992 am inceput cu misiunea de a oferi partenerilor nostri din Romania programe de modelare tridimensionala, cu scopul de a asigura calitate, productivitate si precizie in proiectele acestora. In 1994 a fost infiintat primul laborator CAD, la UAUIM. De aceea, credem ca Universitatea de Arhitectura si Urbanism este cel mai bun loc unde putem marca cele trei decenii de prezenta in industria AEC (arhitectura, inginerie si constructii). Dorim sa multumim tuturor partenerilor locali pentru anii in care ne-au fost alaturi. Ceea ce am inteles de-a lungul timpului este ca firmele de proiectare au nevoie de angajati cu cunostinte solide intr-un software de proiectare, motiv pentru care investim constant in programe educationale, derulate in facultatile de profil. In acest an, am facut un pas in plus in directia respectiva, invitand la cel mai mare eveniment al nostru reprezentanti de marca ai mediului universitar". 
 
 
Program incarcat in cele doua zile ale seminarului
Agenda evenimentului a fost deosebit de bogata, in prima zi fiind abordate mai multe teme de maxim interes, cum ar fi: stimularea lucrului colaborativ prin programele educationale (Cezar Vladut - prorector UTCB, Loretta Batali - presedinte al Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii - SRGF, filiala Bucuresti); Building Information Modelling - standard de calitate pentru proiectare, executie si exploatare; BIM ca instrument de lucru in peisaj, urbanism si arhitectura - premise de cercetare; noutati in platforma Allplan si solutii tehnice (Alric Fruehauf - Allplan GmbH); folosirea BIM pentru aducerea cladirilor la cerintele noi de eficienta energetica; gestiunea datelor, transparenta si trasabilitate utilizand BIM in managementul proiectului. Studiu de caz (Daniel Nistorescu - UMEX, Adil Chbabi - Sixense Group); follow-up, Scoala de Vara ALLBIM NET 2022 - studentii de astazi ca arhitecti ai viitorului (Diana Manescu, Cosmin Filip - Universitatea Ovidius Constanta). Ziua a doua a inceput cu prezentarea Allplan Architecture - Workflow pentru intocmirea eficienta a documentatiei de urbanism, urmata de cea referitoare la instrumentele pentru generarea cantitatilor si a legendelor automate. In continuare, specialistii prezenti au avut ocazia sa vizioneze o serie de tehnici alternative de prezentare a proiectelor catre beneficiari, dezvoltate in cadrul Allplan AEC si sa se familiarizeze cu Lumion 12, reprezentand instrumente utile pentru randari de exceptie. Evenimentul a continuat cu alte teme de maxim interes precum: Allplan AEC - structura de cladire: instrument pentru simplificarea colaborarii dintre specializari; Allplan AEC & Bimplus - avantajele utilizarii BIM in proiectarea de arhitectura; AX3000 - automatizarea procesului de proiectare a instalatiilor; Scalypso - avantajele utilizarii norilor de puncte din statii fixe si drone; Bimplus - Schimb de date eficient si colaborarea dintre proiectanti, constructori si beneficiari; Allplan Architecture & AX3000 - Conformarea energetica a cladirilor; Allplan AEC - modelare parametrica si biblioteci virtuale, Visual Scrypting, Python si utilizarea asistentilor; Allplan AEC - continut dedicat utilizatorilor din Romania; Premiera - ce este nou in Allplan AEC 2023, Arhitectura; ALLBIM NET - suport tehnic, intrebari frecvente pe linia de suport si rezolvarea lor; cursuri.online - noutati si imbunatatiri ale platformei. 
 
 
Tehnologiile ultramoderne asteapta implementarea pe scara larga
In interventia sa, Loretta Batali a afirmat ca parteneriatul cu ALLBIM NET este unul de lunga durata, care a pornit inca de pe vremea cand compania a inceput organizarea de stagii de practica pentru studentii Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. "Colaborarea a continuat si la SRGF, adaptandu-se foarte bine la specificul activitatii, precum si la subiectul stimularii lucrului colaborativ, prin programe nationale. De cativa ani deja, ALLBIM NET a devenit partener educational al organizatiei noastre, iar acest lucru s-a concretizat prin punerea la dispozitie a unei platforme dedicate, prin care au fost organizate cursuri, gestionata partea legata de conferinte etc.". La randul sau, Cezar Vladut a subliniat ca "dupa fiecare criza am consemnat un salt al numarului de angajati din constructii, ceea ce demonstreaza ca domeniul respectiv este vital pentru economia nationala. Din cei 440.000 de specialisti activi in prezent, circa 5% - 7% au studii superioare (aproximativ 22.000 de persoane). O parte din acestia folosesc deja tehnologii digitale, fapt ce se materializeaza prin functionarea a 6.000 de licente active de software BIM. Dintre acestea, sub 10% se folosesc in cadrul unor companii de executie. Tehnologiile moderne sunt adoptate deja in tara noastra, chiar daca doar la nivel de prototip, iar printre ele se remarca realitatea virtuala si cea augmentata, robotii colaborativi, printarea si scanarea tridimensionala etc. Important de precizat este faptul ca din anul urmator universitatea noastra va organiza un program de master BIM, ce va include reprezentarea digitala si managementul informatiei in constructii. Aceasta este o scurta radiografie a starii de fapt in ceea ce priveste nivelul de digitalizare a unui domeniu extrem de important pentru Romania".
 
 
Legiferarea - o etapa importanta in adoptarea conceptului BIM
Dan Moraru s-a referit la BIM in contextul transformarii digitale a constructiilor, aratand ca "in general, acest concept se refera la utilizarea unei reprezentari digitale intr-o maniera colectiva a unui activ construit, pentru a facilita procesele de proiectare, construire si exploatare, in scopul crearii unui sistem de incredere, pe care sa se fundamenteze procesele de luare a deciziilor. Daca initial era vorba despre un desen CAD individual (nivelul 0), in scurt timp el a evoluat la o combinatie de principii de lucru bi- si tridimensionale fara un schimb de modele (nivelul 1), apoi la nivelul al doilea, ce presupunea generalizarea lucrului 3D, insa, de asemenea in absenta unui model comun, pentru a ajunge, in final, la cota cea mai avansata utilizata prezent (nivelul al treilea), care presupune accesarea aceluiasi model de expertii tuturor specialitatilor. In tara noastra, pe langa discutiile generale - clustere, asociatii, programe de master - nu exista o baza legislativa care sa incurajeze implementarea BIM. Din fericire, au fost elaborate si sunt in curs de adoptare doua documente importante: un ghid pentru managementul si monitorizarea informatiilor generate de BIM si o reglementare tehnica privind utilizarea instrumentelor de proiectare si gestionare a datelor digitale aferente constructiilor. Ambele preiau elemente din standardele europene, in incercarea de a impune o norma coerenta pentru utilizarea BIM". 
 
Modelare imbunatatita pentru proiectele de infrastructura
Despre BIM ca mecanism de evaluare a riscurilor in proiectele de infrastructura a vorbit Adrian Ghencea, director tehnic al companiei ALLBIM NET, care a afirmat ca "pentru lucrarile de acest tip, BIM presupune prelucrarea informatiilor obtinute din diverse surse si permite atat urmarirea in timp a proiectului, cat si monitorizarea acestuia. In modelul BIM sunt integrate toate piesele unui puzzle complex, ce includ analize, design, executie si modele 4D, 5D si 6D. Pachetul Allplan AEC reprezinta solutia de ultima generatie ce sustine intregul proces BIM pentru proiectantii de structuri si de infrastructura. El include modulul Road, cu functii puternice de modelare pentru proiectarea drumurilor, cum ar fi reprezentarea tridimensionala a terenurilor, construirea de axe parametrice ale sectiunilor transversale ce se bazeaza pe sabloane, precum si verificarea automata a modelului".
 
 
Tot la infrastructura s-a referit si Ana-Maria Guzgan, specialist in cadrul ALLBIM NET, care a facut o trecere in revista a modelarii parametrice a drumurilor si podurilor. "Allplan permite crearea de forme geometrice complexe folosind functiile din modulul Road. Cea mai recenta versiune accelereaza in mod semnificativ procesul de integrare a modelelor digitale de teren si a norilor de puncte, modulul respectiv integrand, de asemenea, functii dedicate proiectarii retelelor edilitare urbane. Procesul de modelare este imbunatatit, noua tehnologie a obiectelor Proxy facilitand o vizualizare mult mai realista a terenului, prin importul fisierelor de tip .xyz si controlul detaliat al mesh-ului, respectiv al gradului de triangulare. De asemenea, au fost integrate elemente noi, precum taluzuri, baraje sau pante de scurgere". Desigur, toate prezentarile realizate cu ocazia simpozionului au inclus elemente de noutate si au facilitat celor prezenti formarea unei imagini suficient de precise a statu-quo-ului BIM in tara noastra. In finalul conferintei, expertii prezenti si-au exprimat in scris opinia cu privire la modalitatile pe care le considera cele mai potrivite pentru a se imbunatati urmatoarele versiuni ale aplicatiilor Allplan. Evenimentul, ai carui parteneri au fost companiile Wienerberger si Xella, s-a incheiat cu o petrecere ce a marcat cele trei decenii de activitate in Romania si a prilejuit reunirea intr-un cadru festiv a expertilor companiei si partenerilor acesteia.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
CDS
MAKITA
ness project
viarom
noark
Ubitech
leviatan
quadratum
FRONTALE
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
concelex
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander