Agenda Constructiilor
Sambata, 02 Decembrie 2023
Liebher
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - MCID va adopta HG prin care simplifica achizitiile publice din domeniul IT
MCID va adopta HG prin care simplifica achizitiile publice din domeniul IT
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 08 Sep 2023 11:09
Ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Bogdan Ivan, a anuntat ca va fi adoptat un proiect de Hotarare de Guvern prin care vor fi simplificate achizitiile publice in domeniul IT.
"Maine, in sedinta de Guvern vom adopta (...) un proiect de HG prin care vom simplifica tot ceea ce inseamna achizitii publice in domeniul IT, vom elimina peste 50% din tot ceea ce inseamna birocratie in achizitii publice pentru a ne asigura ca acesti bani europeni, peste un miliard de euro in cazul Cloud-ului guvernamental, vor putea sa vina la timp in Romania. Din punct de vedere practic al nivelului de implementare al cloud-ului, astazi, pentru cele 530 de milioane pentru componenta hard, avem incepute sase achizitii publice si inca sase achizitii publice sunt in pregatire si urmeaza sa fie lansate in septembrie, maxim pana la jumatatea lui octombrie si inca una pana la finalul anului. Suntem in grafic din acest punct de vedere si mai vin cu o veste foarte buna: o finantare din POCIDIF care a fost pusa in transparenta decizionala - 524 de milioane euro, care vor fi folositi exclusiv pentru migrarea acestor baze de date (...) pentru ca avem nevoie de un sistem integrat de 360 de grade in care fiecare autoritate publica sa poata sa comunice cu cealalta, sa poata sa partajeze date pentru a nu trebui sa fie consultate de foarte multe ori de oameni", a declarat, joi, ministrul Cercetarii, intr-o conferinta de presa, in marja Forumului de Afaceri al Initiativei celor Trei Mari (I3M).
El a precizat ca, in momentul de fata, prin finantarea mentionata vor fi "30 de institutii publice in prima faza care vor migra catre Cloud-ul guvernamental".
Potrivit lui Bogdan Ivan, Romania si-a asumat ca pana la finalul anului 2024 Cloud-ul guvernamental sa fie 70% functional, iar pana la finalul lui 2026 - 100%.
De asemenea, ministrul a exprimat speranta ca in cel mai scurt timp autovehiculele sa poata fi inmatriculate online.
 
Va fi lansata dezbaterea pe strategia de AI a Romaniei
Dezbaterea pentru strategia de Inteligenta Artificiala a Romaniei va fi lansata la finalul lunii septembrie, a declarat, joi, Ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Bogdan-Gruia Ivan, in cadrul unei conferinte de presa.
El a participat la Forumul de Afaceri al Initiativei celor Trei Mari (I3M).
"In luna septembrie, la final, vom lansa o dezbatere majora pe tot ceea ce inseamna strategia de Inteligenta Artificiala a Romaniei, strategie care va pune la aceeasi masa universitati, care va pune la aceeasi masa companii, va pune la aceeasi masa stakeholderi internationali, de la Banca Mondiala, OCDE si alti actori foarte importanti, pentru a defini care sunt obiectivele Romaniei in perioada urmatoare", a afirmat ministrul.
El a vorbit de doua proiecte majore in domeniul Cercetarii si Inovarii, in valoare totala de 200 de milioane de euro si care pot transforma Romania intr-un "hub regional de tehnologie si inovare".
Este vorba de un supercomputer pe Inteligenta Artificiala care poate sa vina tehnologii pot sa fie folosite atat in zona de companii cat si in zona guvernamentala si de un supercomputer "cu o viteza de procesare uriasa, care reprezinta si un proiect de cercetare in sine un proiect-pilot care poate sa dea solutii tehnologice care astazi nu sunt prezente pe piata".
Acesta din urma, a aratat ministrul, are aplicabilitate regionala, deoarece "are tehnologie care poate sa fie impartasita si cu celelalte state membre al Summitului celor Trei Mari care, la randul lor, vor putea sa vina cu input".
"Va avea o importanta extrem de mare, pentru ca va pune Romania pe harta cercetarii, pe harta noilor tehnologii, in tot ceea ce inseamna computere de mare capacitate", a mai spus Bogdan-Gruia Ivan, completand ca acesta va fi in Romania.
Proiectele sunt eligibile pentru a putea fi finantate si din Fondul de Investitii si din Fondul de Inovare al I3M. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiVideoConfAC-iulALLBIMALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
viarom
CDS
rigips
grundfos
BALTIC
theda mar
leviatan
leviatan
Ubitech
MAKITA
FRONTALE
noark
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
econet
AICPS_30
BA 2023
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu