Agenda Constructiilor
Duminica, 21 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Perspective bune pentru tech, cu GenAI ca principala oportunitate de crestere in 2024
Perspective bune pentru tech, cu GenAI ca principala oportunitate de crestere in 2024
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 21 Dec 2023 10:18
Pe fondul unui an 2023 provocator pentru sectorul tech, cu perturbari macroeconomice si taieri de bugete, integrarea inteligentei artificiale generative (GenAI) in strategiile companiilor a atras dupa sine o revenire a increderii. Rezultatele studiului anual EY despre Top 10 oportunitati pentru companiile de tehnologie in 2024 arata ca inglobarea GenAI in strategiile de transformare digitala a ajuns pe prima pozitie in clasamentul oportuniatilor.
Raportul avertizeaza ca 90% dintre companii se afla inca intr-un stadiu incipient de maturizare (EY, Innovationn Realized Executive Pulse Survey, 2023 [150 de companii globale intervievate din toate sectoarele]) a IA si pledeaza pentru stabilirea unui cadru de reglementare IA care sa sustina o implementare sigura si etica, centrata pe oameni.
"In 2023, sectorul tehnologic s-a confruntat cu provocari economice la nivel mondial si conflicte geopolitice, stimuland in acelasi timp potentialul inteligentei artificiale (AI). Perspectivele pentru anul care se apropie sunt diverse. Prin pozitionarea AI in centrul strategiilor lor, companiile din domeniul tehnologiei au posibilitatea de a-si depasi competitorii aflati anterior in top. Acest lucru poate fi realizat nu numai prin accelerarea proceselor de transformare, ci si prin adaptarea operatiunilor pentru a profita de tehnologiile si structurile de business care se dezvolta rapid", sustine Catalina Dodu, Partener, Liderul departamentului de consultanta si securitate cibernetica EY Romania.
Experimentarea GenAI pentru utilizari front si back-office este o noua oportunitate intrata in Top 10, pe pozitia a doua. Studiul arata ca, in loc sa apeleze la GenAI pentru utilizari la intamplare, companiile ar trebui sa vizeze acele cazuri de utilizare si oportunitati de transformare care au impact mare si aduc valoare adaugata. Printre exemple se numara utilizarea GenAI in codificarea de software (front-office) si implementarea IA pentru a atrage si a pastra talentele (back-office).
Potrivit raportului, liderii din industrie sunt constientizeaza in mod acut potentialul IA de a ajuta la gestionarea mai eficienta a afacerilor lor, 65% dintre directorii generali declarand ca organizatia lor trebuie sa actioneze acum in adoptarea GenAI, pentru a evita sa ofere concurentilor un avantaj strategic (EY CEO Outlook Pulse Survey, 2023).

Intre achizitie si dezvoltare
In acest context, nu este surprinzator faptul ca modelarea strategiei de investitii tinand cont de IA figureaza in Top 10 oportunitati din acest an, pe pozitia a cincea. Utilizarea IA si a  tehnologiilor Large Language Model (LLM) ia avant intr-un ritm alert, iar achizitiile, acordurile si parteneriatele pot accelera dezvoltarea, ajutand companiile sa depaseasca provocarile, inclusiv cererea de hardware, formarea costisitoare a personalului si gasirea de resurse umane necesare pentru implementare.
"In ciuda provocarilor de reglementare implicate in tranzactiile cu IA, potentialul ramane semnificativ. Caracterul platformelor companiilor tehnologice moderne implica faptul ca vor exista numeroase companii atractive, cu modele de afaceri bazate pe ecosistemele de IA existente. Cea mai buna cale de expansiune va fi o combinatie de achizitii de dimensiuni mici si mijlocii, investitii corporative si parteneriate. Aceasta abordare va permite companiilor sa obtina acces la proprietatea intelectuala si la competentele necesare pentru a dezvolta rapid noi oferte", a declarat Catalina Dodu, Partener, Liderul departamentului de consultanta si securitate cibernetica EY Romania.
 
Diversificarea lanturilor de aprovizionare
Pe locul patru in clasamentul oportunitatilor din acest an se afla stabilirea unor lanturi de aprovizionare suplimentare in pietele emergente. Riscul de intrerupere a lanturilor de aprovizionare continua sa planeze, in special pentru companiile de hardware, iar in subsectoare precum cel al semiconductorilor se desfasoara o cursa pentru realinierea lanturilor de aprovizionare intr-un mod care sa atenueze perturbarile geopolitice. Raportul evidentiaza o tendinta emergenta de a crea operatiuni pe pietele emergente, inclusiv in India si in tarile ASEAN (Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est, inclusiv Singapore, Vietnam, Malaezia si Filipine), ajutand la extinderea operatiunilor departe de regiunile expuse la conflicte comerciale.
 
Inteligenta artificiala necesita actiuni in domeniul energiei
Prioritizarea eficientei energetice a centrelor de date se afla, de asemenea, in Top 10 oportunitati din acest an - pe pozitia a opta. Consumul de energie al centrelor de date este iminent sa se accelereze rapid, declansat de puterea uriasa de calcul necesara pentru a pregati LLM-uri sau pentru a rula sisteme inteligente. Raportul subliniaza ca, pana in 2027, IA ar putea consuma la fel de multa energie electrica ca o tara de marimea Olandei (de Vries, The growing energy footprint of artificial intelligence, Joule, 2023). Raportul sugereaza incheierea de parteneriate cu furnizorii de echipamente energetice, pentru a dezvolta modalitati inovatoare de alimentare a centrelor de date - ducand la reducerea costurilor atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Lista celor mai importante 10 oportunitati tech pentru 2024 identificate de studiul EY:
  1. Inglobarea GenAI in strategiile de transformare digitala si stabilirea unui „cadru de control"
  2. Explorarea GenAI in cazuri de utilizare directionate pentru front-office si back-office
  3. Investitii in noi forme de infrastructura digitala in „economia de frontiera" in plina expansiune
  4. Stabilirea unor lanturi de aprovizionare suplimentare in pietele emergente
  5. Conturarea strategiei de investitii corporative in jurul agendei privind IA
  6. Valorificarea modelelor de business tip platforma, pentru a industrializa si a extinde tehnologiile avansate
  7. Stabilirea unor raspunsuri proactive si holistice la noile si viitoarele sarcini fiscale
  8. Prioritizarea eficientei energetice a centrului de date in cadrul eforturilor cu privire la mediu
  9. Investitia in instrumente avansate de risc si revizuirea compromisurilor dintre costuri, riscuri, rezilienta si agilitate
  10. Implementarea de tehnologii avansate pentru a reduce riscurile cibernetice actuale si viitoare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
Ubitech
leviatan
siniat
viarom
rigips
CDS
ness project
ERBASU CONSTRUCT
noark
theda mar
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
EDIT-Structural
strabag nivel 1
quadratum

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ef-de-n
top 500
econet
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander