Agenda Constructiilor
Vineri, 03 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - VERTIV: Inteligenta artificiala si sustenabilitatea, in prim-plan in pragul lui 2024
VERTIV: Inteligenta artificiala si sustenabilitatea, in prim-plan in pragul lui 2024
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 20 Nov 2023 14:23
Cererea intensa si urgenta pentru capabilitati de inteligenta artificiala (AI) - precum si presiunea pentru reducerea consumului de energie, a costurilor si emisiilor de gaze cu efect de sera – se contureaza la scara larga in industria centrelor de date, in perspectiva anului 2024. Proliferarea AI (asa cum a prezis Vertiv in urma cu doi ani) impreuna cu provocarile de infrastructura si sustenabilitate inerente procesarii capabile de inteligenta artificiala pot fi resimtite in intreaga industrie si in cadrul prognozei privind tendintele centrelor de date pentru 2024 de la Vertiv (NYSE: VRT), furnizor global de infrastructura digitala critica si solutii de continuitate.
"AI si impactul sau in lant asupra densitatii centrelor de date si a cererilor de energie au devenit subiectele dominante in industria noastra. Gasirea modalitatilor de a ajuta clientii sa sustina atat cererea de AI, cat si reducerea consumului de energie si a emisiilor de gaze cu efect de sera este o provocare semnificativa care necesita noi colaborari intre centrele de date, producatorii de cipuri si servere si furnizorii de infrastructura", a declarat Giordano (Gio) Albertazzi, CEO al Vertiv.

Tendintele asteptate sa domine ecosistemul centrelor de date in 2024
AI stabileste conditiile pentru noile constructii si modernizari: Cresterea cererii de inteligenta artificiala in toate aplicatiile preseaza organizatiile sa faca schimbari semnificative in operatiunile lor. Instalatiile vechi sunt insuficient echipate pentru a sustine implementarea pe scara larga a a sistemelor de procesare de inalta densitate necesare pentru AI, multe dintre ele neavand infrastructura necesara pentru racirea cu lichid. Anul viitor, din ce in ce mai multe organizatii isi vor da seama ca a actiona cu jumatati de masura este insuficient si vor opta in schimb pentru constructii noi – abordand din ce in ce mai multe solutii modulare prefabricate care scurteaza termenele de implementare – sau pentru modernizari substantiale care modifica fundamental infrastructura de alimentare si racire. Astfel de schimbari semnificative ofera oportunitati de implementare a tehnologiilor si practicilor mai ecologice, inclusiv racirea cu lichid pentru serverele AI, aplicata impreuna cu managementul termic al racirii cu aer pentru a sustine intreg spatiul centrului de date.
 
 
Extinderea cautarii alternativelor de stocare a energiei: Noile tehnologii si abordari de stocare a energiei au demonstrat capacitati de integrare inteligenta cu reteaua si de indeplinire a obiectivului presant - reducerea pornirilor de generator. Sistemele de stocare a energiei in baterie (BESS) sustin cerintele de functionare extinsa prin deplasarea sarcinii conform necesitatilor si pentru durate mai lungi si pot fi integrate perfect cu surse alternative de energie, cum ar fi celulele solare sau de combustibil. Acest lucru minimizeaza utilizarea unui generator si reduce impactul acestora asupra mediului. Instalatiile BESS vor fi mai frecvente in 2024, evoluand in cele din urma pentru a se potrivi modelelor „creati-va propria putere” (“bring your own power” - BYOP) si oferind capacitatea, fiabilitatea si rentabilitatea necesare pentru a sustine cererea determinata de AI.
 
Intreprinderile mari acorda prioritate flexibilitatii:  In timp ce furnizorii de cloud si de colocare urmaresc in mod agresiv noi implementari pentru a satisface cererea, organizatiile cu centre de date pentru intreprinderi mari au tendinta sa diversifice investitiile si strategiile de implementare. AI este un factor determinant, pe masura ce organizatiile se lupta pentru a gasi cel mai bun mod de a activa si aplica tehnologia, indeplinind in acelasi timp obiectivele de sustenabilitate. Companiile pot incepe sa caute capacitatea locala pentru a sustine AI proprietara, iar implementarile de aplicatii de varf pot fi stimulate de vantul prielnic creat de AI. Este de asteptat ca multe organizatii sa acorde prioritate investitiilor incrementale – bazandu-se in mare masura pe solutii modulare prefabricate – si service si intretinere pentru a prelungi durata de viata a echipamentelor vechi. Astfel de servicii pot oferi beneficii auxiliare, optimizand operatiunile pentru a elibera capacitate in medii de procesare ajunse la limita si crescand eficienta energetica a procesului. De asemenea, organizatiile pot reduce emisiile de carbon Scope 3 prin extinderea duratei de viata a serverelor existente, mai degraba decat prin inlocuirea si casarea acestora.
 
Cursa catre cloud se confrunta cu obstacole de securitate: Gartner estimeaza cresterea cheltuielilor globale pentru serviciile cloud publice cu 20,4% in 2024, iar migrarea in masa catre cloud nu arata semne de scadere. Acest lucru pune presiune pe furnizorii de cloud pentru a creste rapid capacitatea pentru a sustine cererea de AI si de procesare de inalta performanta si vor continua sa apeleze la parteneri de colocare din intreaga lume pentru a permite aceasta expansiune. Pentru clientii din cloud care muta din ce in ce mai multe date in afara propriei locatii, securitatea este esentiala si, potrivit Gartner, 80% dintre CIO intentioneaza sa creasca cheltuielile pentru securitatea cibernetica/informatica in 2024. Reglementarile nationale si regionale diferite de securitate a datelor pot crea provocari complexe de securitate, in timp ce  eforturile de a standardiza continua.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
concelex
Acvatot 2019
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
rigips
CDS
CONCEPT STRUCTURE
ness project
MAKITA
theda mar
siniat
quadratum
noark
EDIT-Structural
leviatan
strabag nivel 1

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
top 500
ROGBC 2016
top 500
econet
AICPS_30
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander