Agenda Constructiilor
Marti, 31 Ianuarie 2023
Abonare reviste
Home - INDEX COMPANII - BILFINGER TEBODIN ROMANIA
PAGINA PERSONALIZATA


BILFINGER TEBODIN ROMANIA

BILFINGER TEBODIN ROMANIA

Adresa: Str. Mihail Eminescu nr. 108-112, Bucuresti, S2
Telefon: 0372-727.440
Fax: *
E-mail: info.tebodin.ro@bilfinger.com
Web site: www.tebodin.bilfinger.com
Domenii: Proiectare si inginerie | Management de proiect | Consultanta tehnica
Descriere activitate
Servicii de consultanta, proiectare / inginerie si management al constructiei pentru investitii in industriile de petrol si gaze, chimica si petrochimica, auto, food & agro, energie & utilitati, pharma.
Prezentare companie/institutie
BILFINGER TEBODIN: Digitalizarea in constructii ia amploare, in pandemie
 
 
 
 
 
 
Florin Prunaru (32 de ani)
Functia/Firma: Process Engineering Director in Romania & Hungary, Bilfinger Tebodin;
Experienta profesionala: 9 ani pe piata de constructii si inginerie.
 
Grupul Bilfinger Tebodin este, in mod traditional, foarte puternic in ingineria si managementul proiectelor de petrol si gaze, a celor din industriile auto si chimica, dar si de biocombustibili din Romania. In prezent, compania lucreaza la implementarea mai multor proiecte din aceste domenii, la nivel national, printre care se afla dezvoltarea unei noi fabrici de anvelope pentru un mare producator din industria auto, unde asigura proiectarea si supravegherea santierului. De asemenea, Bilfinger Tebodin administreaza cel mai mare santier al sau, pentru compania elvetiana cu specific chimic Clariant din Podari. In aprilie 2021, o echipa numeroasa de peste 700 de lucratori activi pe acest santier a atins un record de un milion de ore fara nicio accidentare grava.
Bilfinger Tebodin este o companie internationala de inginerie si consultanta, cu prezenta solida in Europa si reprezentante in Cehia, Romania, Polonia, Ungaria, Serbia, Rusia, Ucraina, Belgia si Olanda. In Romania, compania este activa din 1998, avand birouri in Bucuresti si Ploiesti si 70 de angajati.
 
- Cum a evoluat activitatea Bilfinger Tebodin in 2020 si ce estimati pentru 2021?
- In pofida situatiei generate de pandemie, 2020 a fost un an de succes pentru noi. Bilfinger Tebodin a reusit sa se mentina pe un trend crescator si sa livreze proiectele clientilor. Suntem, de asemenea, optimisti si pentru 2021, chiar daca avem si clienti care si-au amanat investitiile si startul proiectelor. In ansamblu, suntem in linie cu planurile de dezvoltare stabilite la nivel de grup.
- Ce impact a avut pandemia asupra activitatii companiei, in Romania?
- Activitatile noastre pe santier nu au fost influentate de situatia pandemica. Echipele au reusit sa creeze proceduri independente personalizate pentru fiecare santier, astfel incat sa functioneze in siguranta, pastrand acelasi ritm ca inainte, cu un impact minim asupra termenelor limita ale proiectelor. Clariant, impreuna cu supervizorul sau de santier Bilfinger Tebodin, conduce coordonarea activitatii diferitilor contractori (pe constructii civile, solutii mecanice, instalatii electrice si instrumentare). Aceasta include, de asemenea, controlul calitatii lucrarilor, precum si implementarea si supravegherea regulilor de siguranta. Probabil ca nimeni nu poate fi 100% pregatit sa faca fata unei astfel de urgente pe care Covid-19 a generat-o brusc in 2020. Important este cat de repede si profesional reactionezi la acest lucru. Pe 16 martie 2020, exact in aceeasi zi in care starea de urgenta a fost instituita in Romania, Clariant a initiat dezvoltarea a doua scenarii posibile, alaturi de Bilfinger Tebodin, pentru a putea gestiona situatia si a fi pregatiti sa actionam rapid indiferent de evolutia acesteia. Din fericire, constructia nu a fost oprita deloc. Pe langa mentinerea masurilor generale de precautie, cum ar fi purtarea mastilor, disponibilitatea solutiilor dezinfectante si pastrarea distantei de 2 metri, au existat si alti pasi intreprinsi de responsabilul HSE (Health and Safety Executive) pentru a mentine santierul in siguranta. Acestia au inclus masuri in activitatea logistica, legate de manipularea marfurilor primite din tari din afara Romaniei si carantina marfurilor, politica de calatorie si accesul la santier. Lucratorii sunt impartiti in echipe si spatiile pentru luarea pauzelor de pranz au fost marite pentru a pastra distanta de siguranta. HSE gestioneaza situatia amplasamentului de la proceduri speciale de acces (cum ar fi masurarea temperaturii vizitatorilor si a lucratorilor) pana la crearea conditiilor de cazare a muncitorilor in apropierea santierului.
- Care credeti ca vor fi tendintele in constructii in urmatorii ani, ca efect al pandemiei, dar nu numai?
- In ceea ce priveste dezvoltarea lucrului pe santiere, nu vedem foarte multe schimbari in anii urmatori. In etapa de proiectare am observat o crestere a gradului de digitalizare si, in continuare, atat contractorii, cat si beneficiarul vor trebui sa integreze utilizarea tehnologiei in activitatea lor zilnica, astfel incat operatiunile lor sa nu mai fie perturbate de o alta situatie similara. Pentru a urmari schimbarile ce au loc in aceasta perioada, expertii nostri in costuri din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) analizeaza anual piata. Noua carte alba Bilfinger Tebodin referitoare la costuri - White paper for Central & Eastern Europe - a fost publicata recent, indicand, printre tendintele remarcate la nivel european, o crestere de preturi cu peste 10% pentru o gama diversa de servicii si materiale in 2020, precum si lacune de livrare a materialelor si echipamentelor din martie pana in mai 2020, cauzate de blocaje si intarzieri in productie.
- Cum influenteaza digitalizarea activitatea pe santierele din Romania?
- In toate proiectele sale, Bilfinger Tebodin a prezentat beneficiarilor, treptat, mici pasi catre digitalizare, sfatuindu-i cum sa creasca eficienta productiei. Cu toate acestea, pana acum, doar putini au acceptat digitalizarea ca o investitie viitoare. In prezent, observam un interes mai mare in randul clientilor nostri pentru adaugarea tehnologiilor digitale in domeniul de aplicare, trend care ar putea fi cauzat si de situatia pandemica. Exista mai multe domenii diferite in care digitalizarea ia amploare in prezent si avem expertiza in fiecare dintre acestea. Fara indoiala, investitiile in noile tehnologii aduc imbunatatiri semnificative proiectarii, constructiei sau productivitatii muncii. De exemplu, folosind realitatea virtuala si modelul BIM, efectuam audituri de siguranta la distanta. Tehnologiile VR ne permit sa experimentam vizitarea facilitatii in faza de proiectare, ca si cum ar fi deja construita. Specialistii isi pot vedea proiectele la scara larga, pot simti spatialitatea volumelor, iar orice neconformitate este marcata imediat in model, astfel incat solutia de proiectare poate fi reconsiderata pentru a atenua riscurile. Una dintre cele mai solicitate caracteristici VR este posibilitatea de a organiza intalniri in interiorul modelului. Participantii la astfel de intalniri se vad si se aud intre ei, pot arata obiecte din interiorul modelului si pot discuta solutii de proiectare. In cele din urma, economisim costuri pentru un client in ceea ce priveste timpul si calatoriile, si perfectionam proiectele din timp, eliminand erori care ar fi remediate in timpul sau dupa finalizarea constructiei.
Solutiile digitale devin, cu siguranta, o modalitate tot mai des intalnita pentru gestionarea santierelor de la distanta. Cu toate acestea, pana acum pasii reali de pe piata sunt inca mici in aceasta directie.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Mai 2021)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulALLBIMTERAPLASTman and machineMESENBURG
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A ap─ârut editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2022!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 171 (Noiembrie-Decembrie 2022)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
FRONTALE
hilti
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
rigips
CELCO 2020
BMI_Icopal
Ubitech
strabag nivel 1
BALTIC
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023