Agenda Constructiilor
Vineri, 15 Noiembrie 2024
Home - INDEX COMPANII - PIPE DESIGN
PAGINA PERSONALIZATA


PIPE DESIGN

PIPE DESIGN

Adresa: Str. Daniel Danielopolu nr. 30-32, One Herastrau Office, Bucuresti, S1
Telefon: +40 21 4104610
E-mail: office@pipedesign.ro
Web site: www.pipedesign.ro
Domenii: ARHITECTURA, PROIECTARE, INGINERIE si CONSULTANTA TEHNICA
Descriere activitate
Companie independenta de inginerie, specializata in proiectarea integrata a sistemelor de instalatii in constructii. Servicii de consultanta si asistenta tehnica.
Prezentare companie/institutie
PIPE Design isi extinde activitatea pe segmentul lucrarilor publice
 
 
 
 
 
 
Ing. Eugen Mandric
Functia/Firma: fondator si CEO, Pipe Design;
Experienta profesionala: 21 de ani in domeniul proiectarii de instalatii.
 
Pipe Design, companie de inginerie specializata in proiectarea sistemelor de instalatii in constructii, are in derulare proiecte care acopera un spectru larg de tipologii, cu anvergura variata: ansambluri rezidentiale, comerciale, cladiri de birouri, medicale, tehnologice, muzee, unitati militare, gari etc. Activa inca din anul 2002, cu sediul in Bucuresti, compania se afla intr-un proces continuu de consolidare si extindere. In 2021, sediul Pipe Design s-a mutat in cladirea One Herastrau Office, imobil din nordul Capitalei pentru care a proiectat instalatiile, iar in 2022 compania si-a extins operatiunile si in afara Romaniei, in Germania si Anglia. In 2023, in contextul in care cererea de proiecte private s-a redus, inginerii proiectanti de instalatii s-au indreptat catre contractele publice, astfel incat pe "planseta" specialistilor se afla, astazi, cateva proiecte deosebite ca specific si anvergura, precum extinderea facilitatilor de cercetare la institutul ELI-NP de la Magurele si Muzeul Revolutiei Anti-Comuniste de la Timisoara. In perioada urmatoare, tinta Pipe Design este de a adauga in portofoliu proiecte atat din zona privata, cat si cea publica.
 
- La ce proiecte majore lucrati in aceasta perioada si in ce stadiu de implementare sunt acestea?
- Cand vorbim de dezvoltari rezidentiale, un proiect notabil este Up-Site, dezvoltat de compania belgiana Atenor in Bucuresti. Ansamblul este alcatuit din doua turnuri amplasate in proximitatea lacului Floreasca si pune la dispozitie 290 de apartamente in diverse configuratii. Cele doua cladiri sunt complet ridicate si anvelopate si se urmareste obtinerea receptiei cladirii la sfarsitul acestui an.
Un alt proiect la care lucram este campusul Paltim, dezvoltat de Speedwell in Timisoara, alcatuit din doua cladiri rezidentiale, una de birouri si doua monumente restaurate. Lucrarile de constructii au inceput, iar prima cladire monument este complet restaurata si lucrarile de finisare si consolidare sunt finalizate. Contractul de executie pentru prima cladire rezidentiala a fost acordat companiei Strabag, aceasta finalizand structura de rezistenta si anvelopa termica, in proiect lucrarile de executie fiind concentrate la interior. Anul acesta se urmareste obtinerea receptiei primei cladiri rezidentiale si demararea lucrarilor de executie pentru cea de-a doua. De asemenea, biroul nostru lucreaza la finalizarea documentatiei de proiectare pentru cladirea de birouri din cadrul ansamblului Paltim.
Rezidential Coralilor, investitie realizata de divizia de dezvoltare imobiliara a constructorului Kesz, in zona Straulesti a Capitalei, este in curs de proiectare, autorizatia de constructie urmand sa fie obtinuta in luna octombrie a acestui an.
Mentionam, de asemenea, finalizarea si receptionarea unei noi facilitati de productie a companiei din industria textila Moncler, proiect executat de catre compania austriaca PORR. Notabil este si proiectul Muzeului revolutiei anticomuniste ce urmeaza a fi dezvoltat in Timisoara, proiect finantat de Ministerul Culturii si aflat in curs de proiectare. Totodata, finalizam studiul de fezabilitate realizat impreuna cu echipa de proiectare structurala Popp & Asociatii si biroul de arhitectura Architect Service pentru Centrul Laser de la Magurele. De mentionat, de asemenea, ca am fost cooptati de catre Leviatan in cadrul echipei pluridisciplinare de proiectare pentru Spitalul Judetean Resita.
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul instalatiilor si constructiilor la inceputul anului 2023 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu?
- Din punct de vedere strict profesional, domeniul ingineriei de instalatii in constructii, in acest moment, se afla intr-un varf istoric din punct de vedere al notorietatii si complexitatii. Subiectele ce tin de performanta controlului microclimatului interior, solutii inovative ce reduc consumul de energie, automatizarea functionarii acestor sisteme, conduc la straturi de complexitate inginereasca a sistemelor de instalatii, asa incat este nevoie de viziune, aprofundare a principiilor fizice, inventivitate, cunostinte extinse asupra multitudinii de sisteme ce compun o instalatie. Toate aceste aspecte aseaza domeniul inginerie de instalatii intr-o pozitie cruciala in industria constructiilor. Astfel, pe termen mediu, misiunea specialistilor nostri este de reconfigurare si refacere a solutiilor clasice sau traditionale utilizate in proiectarea sistemelor de instalatii.
Perioadele similare din istoria recenta au aratat-o: cresterile de preturi vor fi absorbite si in final acceptate, asa incat in acest moment nu facem decat sa parcurgem o perioada de tranzitie. Desigur, toate proiectele europene de finantare ajuta in mod pragmatic parcurgerea acestei tranzitii.
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele cresterilor preturilor din domeniul constructiilor?
- Pentru companiile care au mai parcurs perioade de inflatie economica sau chiar de criza, simptomele sunt deja clasice. Investitorii devin mai prudenti, proiectele se lanseaza dupa o analiza mult mai riguroasa a raportului intre investitie si beneficii, iar timpii de livrare a documentatiilor tehnice tind sa se mareasca artificial. Astfel, nu vorbim neaparat de o reducere a cererii de proiecte, ci mai degraba de o crestere a termenelor in care aceste proiecte se confirma spre implementare, ceea ce, evident, afecteaza proiectiile financiare. Acesta este momentul in care parteneriatele solide si acceptarea provocarilor sub forma de oportunitati devin instrumente utile pentru orice activitate antreprenoriala. Dar, pe de alta parte, beneficiile sunt reprezentate de nivelul de calitate mai ridicat al documentatiilor tehnice si de necesitatea de inovare. Asa incat, pe termen lung, calitatea constructiilor va creste.
- Cum considerati ca sunt preturile de proiectare in raport cu realitatea pietei, inflatia si volumul de lucru?
- Indiscutabil, preturile de proiectare in domeniul constructiilor vor creste si deja acest proces a inceput. Este o situatie care se va stabiliza, cel mai probabil, in circa doi ani. Ceea ce este considerat astazi un pret de proiectare "traditional" nu numai ca nu poate genera profit, dar nu mai reuseste sa acopere cheltuielile care au fost intr-o constanta crestere.
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Pe termen scurt, tintim migrarea integrala catre un mediu de proiectare pur BIM (Building Information Modelling) si pe extinderea in continuare a biroului nostru. Pe termen mediu, suntem concentrati pe constructia de solutii tehnice care sa devina standardul urmatorilor ani in ceea ce priveste constructia de cladiri cu consum de energie aproape zero, NZEB. Pe termen lung, avem in plan extinderea portofoliului de servicii de proiectare, mulandu-ne astfel pe cererea din ce in ce mai nisata a tipurilor de servicii cerute de nivelul ridicat al pretentiilor investitorilor din domeniul imobiliar.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia August 2023)

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMTotalEnergiesSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
DRS
konsent
CDS
SIGM
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
viarom
Ubitech
BogArt
strabag nivel 1
ness project
SSAB
noark
MAKITA
EDIT-Structural
rigips
VEGO
Acvatot 2019
theda mar
leviatan
concelex
quadratum
ELECTROGRUP

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<