Agenda Constructiilor
Marti, 17 Mai 2022
GRUNDFOS
Home - INDEX COMPANII - SIEMENS SRL
PAGINA PERSONALIZATA


SIEMENS SRL

SIEMENS SRL

Adresa: B-dul Preciziei nr. 24, Complex West Gate Park, Corp H5, et. 4-5, Bucuresti, S6
Telefon: 021/629.66.68
Fax: 021/207.73.72
E-mail: george.zapan@siemens.com
Web site: new.siemens.com/ro/ro/products/tehnologii-pentru-cladiri.html
Domenii: Materiale pentru instalatii electrice
Descriere activitate
Sisteme de detectare si alarmare incendiu, echipamente si sisteme de administrare pentru instalatii de incalzire, ventilatie, climatizare si conditionare a aerului, termoficare, sisteme de stingere si management cladiri
Prezentare companie/institutie
SIEMENS: Piata automatizarilor va creste semnificativ in urmatorii 5 ani
 
 
 
 
 
George Zapan
Functia/Firma: Business Unit Head - Building Products, Siemens SRL;
Experienta profesionala: 20 de ani pe piata automatizarilor si instalatiilor de curenti slabi din Romania.
 
Pietele de automatizari si instalatii de curenti slabi au avut evolutii bune in 2020, in linie cu traiectoria favorabila pe care se inscrie sectorul constructiilor, care genereaza cea mai mare parte a cererii pentru astfel de sisteme. Perspectivele pentru urmatorii 5 ani se mentin deosebit de optimiste in opinia lui George Zapan, Business Unit Head - Building Products din cadrul Siemens SRL, avand in vedere accentul tot mai mare care se pune pe sisteme integrate si solutii de management al cladirilor ce pot livra eficienta energetica, emisii reduse de carbon, dar si confort si siguranta pentru ocupanti.
Siemens SRL, lider pe piata de tehnologii inovatoare pentru cladiri prin divizia Building Products, detine patru fabrici in Romania, localizate in Sibiu si Buzias, unde produce sisteme si componente pentru automatizari si aplicatii industriale, precum si patru centre de cercetare-dezvoltare in Bucuresti, Brasov si Cluj-Napoca. Compania are o experienta de peste 100 de ani in Romania si in anul fiscal 2019 (incheiat la 30 septembrie 2019) a inregistrat venituri de 1,1 miliarde lei.
 
- Ce evolutie a avut piata automatizarilor in 2020 si ce estimati pe termen mediu, in acest domeniu?
- In ciuda situatiei create de Covid-19, piata de automatizari si cea a instalatiilor de curenti slabi au avut o evolutie buna in decursul anului 2020 datorita faptului ca toate proiectele de constructii in care aceste sisteme sunt solicitate nu au fost blocate, inchise sau amanate. Cele mai solicitate sisteme au fost cele dedicate detectiei si alarmarii la incendiu si la efractie, de control acces, stingere cu gaze naturale si chimice a inceputului de incendiu, precum si automatizarea instalatiilor de HVAC. O crestere semnificativa a avut si pe segmentul de management al instalatiilor de HVAC si curenti slabi, Desigo CC si Cerberus DMS. Toate aceste sisteme s-au livrat catre proiectele de cladiri de birouri aflate in constructie, parcuri logistice, retele de supermarket-uri si catre zona industriala. Pentru urmatorii 5 ani, perspectivele sunt foarte optimiste avand in vedere faptul ca se pune accent din ce in ce mai mult pe sisteme integrate si solutii de management al cladirilor ce pot livra eficienta energetica, emisii reduse de carbon, dar, in acelasi timp, confort si siguranta pentru ocupantii acestora. Siemens este compania care seteaza tendintele de eficienta energetica, confort si siguranta in domeniul cladirilor.
- Ce impact a avut pandemia de Covid-19 asupra activitatii companiei?
- Sanatatea si siguranta angajatilor nostri reprezinta, intotdeauna, cea mai mare prioritate. De asemenea, consideram ca este de datoria noastra sa actionam in mod responsabil si sa contribuim la protejarea societatii. Consecintele economice grave generate de Covid-19 vor avea impact asupra companiei Siemens. La 18 martie, Siemens Investor Relations a lansat o actualizare a afacerii cu privire la acest impact. Cu toate acestea, inca nu putem cuantifica suficient consecintele. Siemens face tot posibilul pentru a mentine operatiunile functionale, pentru a continua sa ne sprijinim clientii si partenerii cat mai mult posibil. Chiar si in contextul pandemiei, piata de automatizari si cea a instalatiilor de curenti slabi din Romania a avut o evolutie buna in decursul anului 2020 datorita faptului ca toate proiectele de constructii in care aceste sisteme sunt solicitate au fost continuate, fara amanari notabile.
- In ce proiecte de anvergura va implicati in aceasta perioada si care sunt cele mai noi tehnologii implementate?
- Suntem implicati in proiecte industriale, unde oferim solutii integrate pentru sistemele HVAC si de curenti slabi, proiecte aferente segmentului de ospitalitate si aici ma refer la hoteluri, unde livram sisteme de detectie si alarmare la incendiu, sisteme de alarmare publica si sisteme de management al accesului in camere cu controlul instalatiilor de iluminat, al instalatiilor de incalzire/ racire si de ventilare. Avem proiecte unde implementam sisteme de detectie si alarmare la incendiu ce sunt monitorizate prin aplicatia de cloud, Cerberus Portal. Aceasta aplicatie ofera o foarte mare flexibilitate firmelor de mentenanta prin monitorizarea online, asigurand eficienta si costuri reduse de exploatare a acestor instalatii, cu avantaje economice majore pentru clientul final.
- Ce obiective aveti pe termen scurt si mediu? Aveti in vedere extinderea activitatii sau promovarea de solutii noi in perioada urmatoare?
- In timp ce gestioneaza provocarile Covid-19, Siemens accelereaza transformarea digitala a companiei, dar si a portofoliului sau. Lider in electrificare, automatizare si digitalizare, Siemens lanseaza constant produse si solutii noi care sa vina in intampinarea nevoilor clientilor sai si a mega-tendintelor precum globalizarea, urbanizarea, cresterea populatiei si schimbarile climatice.
- Care este impactul digitalizarii si al acestor noi tehnologii in companie? Cum credeti ca vor influenta acestea evolutia intregului sector de constructii/ instalatii?
- Digitalizarea aduce deja importante beneficii sectorului de instalatii, si aici ma refer la instalatiile HVAC si la cele dedicate sigurantei si confortului. Prin digitalizare avem posibilitatea de a monitoriza si intretine instalatiile mentionate de la distanta si, mai mult decat atat, de a efectua setari online si mentenanta preventiva, beneficiind de informatiile furnizate de interfetele de comunicare ale principalelor componente ale instalatiilor dintr-o cladire. De exemplu, avem vana inteligenta la care setul de parametri poate fi descarcat direct pe vana din platforma de punere in functiune Desigo ABT Site sau folosind aplicatia mobila ABT Go. Conectarea vanei direct in cloud este o metoda mult mai convenabila, permitand setarea parametrilor ulterior si de la distanta. Valorile pot fi optimizate oricand, chiar si in timpul functionarii. Suplimentar fata de conectarea wireless la reteaua LAN si conectarea in cloud, vana inteligenta ofera si interfata de comunicare BACnet/IP. In aplicatia de cloud Siemens Building Operator, vana inteligenta are posibilitatea de a livra rapoarte cu setarile vanei si date despre consumul de energie termica. Rapoartele pot fi vizionate in orice moment, pot fi folosite la analiza functionarii sistemelor si la observarea consumului de energie termica. De asemenea, pot fi observate abaterile de la modul optim de functionare, astfel incat sa se poata preveni interventii urgente de moment. La fel pentru sistemele de siguranta si confort, avem disponibile aplicatii cloud, Cerberus Portal si Building Operator, care asigura avantaje pentru firmele de instalatii si pentru beneficiarii acestora.
- Tot in directia digitalizarii, Siemens a anuntat si o alianta globala, cu Atos. Despre ce este vorba?
- Acordul are ca scop accelerarea obiectivelor digitale ale Siemens privind modernizarea serviciilor si digitalizarea, respectiv transformarea digitala bazata pe date, cloud si securitate cibernetica. Cu o colaborare de peste 5 ani si o valoare totala de 3 miliarde euro, acordurile semnate separat cu Siemens AG, Siemens Energy AG si Siemens Healthineers AG includ atat servicii existente, precum, cat si oportunitati noi de business. Ca parte a acordului, Atos va investi, de asemenea, in inovatie si modernizare digitala, pentru a promova subiecte importante privind inovatia pentru Siemens. Cele doua companii isi extind, totodata, prin acordul semnat recent, alianta globala dincolo de cooperarea tehnologica, pentru a lansa pe piata solutii digitale dezvoltate in comun. Aceasta noua initiativa va valorifica investitiile digitale comune existente, de 330 milioane de euro, si va sprijini in mod semnificativ ambitiile de crestere digitala stabilite de fiecare companie. In urmatorii cinci ani este asteptata o cantitate semnificativa de vanzari comune suplimentare.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie/Decembrie 2020)
 

 
SIEMENS: Numerosi clienti investesc in automatizarea cladirilor
Siemens Romania, una dintre cele mai importante companii din domeniul tehnologiei si prezenta de peste un secol la nivel local, a realizat o cifra de afaceri de 393 milioane de euro in 2013, in cadrul tuturor celor patru sectoare, denumite generic Energie, Sanatate, Industrie si Infrastructura si Orase. Divizia de tehnologii pentru cladiri (Building Technologies), parte a sectorului de Infrastructura si Orase, a inregistrat o cifra de afaceri de 5,6 milioane de euro anul trecut, suma rezultata din vanzarea de produse, proiecte si din activitatile de facility management. Pentru anul 2014, noua strategie de afaceri si de pozitionare pe piata nationala a diviziei Building Technologies consta in furnizarea solutiilor prin intermediul partenerilor, vanzarea si distributia produselor urmand a se realiza prin intermediul departamentului Control Products and Systems. Implementarea noii strategii de business a generat, in primele trei luni din 2014, o crestere cu aproximativ 26% a vanzarilor de produse, in comparatie cu nivelul mediu al acelorasi perioade din anii anteriori.

George Zapan, Director Divizie Siemens Building Technologies Romania:
„Exista o tendinta de crestere a numarului de investitii in sisteme de management al cladirii (BMS), datorita numeroaselor avantaje venite odata cu automatizarea cladirilor, de la costurile reduse ale consumului de energie la cheltuielile mai mici aferente operatiunilor de mentenanta. Aceste investitii vin atat din sectorul privat, cat si din cel public si se adreseaza tuturor tipurilor de cladiri. O alta referinta recenta, din portofoliul partenerului Siemens - Probitas International, este Hotelul International Iasi, in cazul caruia intregul sistem de building management implementat poate determina un cost al energiei consumate de trei ori mai mic decat in cazul unui hotel de aceeasi dimensiune si cu sistemele de operare traditionale”.

Proiectele de referinta implementate de Siemens Building Technologies sunt numeroase si implica livrari de sisteme si produse atat pe segmentul de protectie la incendiu si securitate, cat si in domeniul automatizarilor, instalatiilor si echipamentelor care pot creste confortul beneficiarilor finali, adresandu-se mai multor domenii de activitate: fabrici si zone industriale, retele de hoteluri, institutii publice, complexuri de business etc. "Unul dintre cele mai recente proiecte, incheiate cu ajutorul partenerului Siemens - Probitas International, este Hotelul International Iasi, cladire complet automatizata cu echipamente furnizate de catre compania noastra. In acest caz, sistemul de management al cladirii (BMS) le integreaza pe cele de automatizare a instalatiilor HVAC, detectie incendiu Sinteso, de antiefractie SPC, pe cel de automatizare a controlului camerelor de hotel - HARS, precum si instalatiile de curenti tari (tablouri electrice, bare, analizoare de energie electrica etc). In linii mari, aceste solutii gestioneaza de la temperatura in camerele hotelului si luminile din spatiile comune, pana la accesul in cladire si preventia incendiului, cu informarea constanta a operatorului cu privire la starea imobilului. Toate sistemele sunt controlate prin intermediul pachetului software de management al cladirii Desigo™ Insight, care poate fi gestionat prin comenzi simple, chiar si de catre persoane fara cunostinte de programare", a declarat George Zapan, Head of Building Technologies Division, din cadrul Siemens Romania. Printre cladirile publice echipate cu sisteme din portofoliul Siemens Building Technologies se afla Spitalul Coltea si Aeroportul International "Henri Coanda" (echipate cu sisteme de detectie a incendiului), avand in lucru si sistemul de incendiu si automatizari pentru noua cladire a Teatrului National Bucuresti. Alte proiecte realizate de divizie au vizat complexurile de birouri Petrom City si Cascade Tower, fabricile Hella (Lugoj), Eurotire (Drobeta Turnu-Severin), Expur (Slobozia) si Renault Technologies Roumanie.
Este vizata majorarea cotei de piata in acest an
Unul dintre obiectivele de business prioritare stabilite la nivelul managementului Siemens Building Technologies Romania este reprezentat de cresterea cotei de piata, prin atragerea de parteneri noi si prin impulsionarea celor existenti, in vederea implementarii solutiilor dedicate cladirilor inteligente. De asemenea, este vizata dezvoltarea canalului de distributie a componentelor, adresat producatorilor de echipamente OEM. "Portofoliul de produse oferit de divizia Siemens Building Technologies pe piata din Romania este in continua dezvoltare si actualizare, ca urmare a activitatii continue de R&D la nivel global. Spre exemplu, dintre ultimele produse intrate recent in oferta Siemens, amintim noua gama de echipamente wireless Swing (detectoare de fum si butoane de avertizare manuale), detectorii de fum prin aspiratie care asigura o detectie timpurie a fumului si reduc la minimum sansele de declansare a alarmelor false. In plus, pentru a veni in intampinarea nevoilor clientilor, investim constant in alinierea la tendintele tehnologice de comunicare, lansand constant aplicatii pentru sistemele de operare mobile care sustin specialistii in activitatea de proiectare a instalatiilor sau programe dedicate clientilor, in vederea controlarii sistemelor de incendiu, efractie sau a echipamentelor HVAC. Toate acestea sunt anuntate prin newslettere lunare catre toti cei interesati", a mai spus George Zapan. Potrivit datelor furnizate de Mihai Tudorascu, Division Country Controller in cadrul Siemens Building Technologies Romania, grupul german aloca, la nivel global, peste 5,7% din cifra de afaceri in activitati de cercetare si dezvoltare, in anul 2013 bugetul ajungand la 4,7 miliarde euro. Pentru divizia Building Technologies Romania, activitatea este coordonata la nivel central din Germania si Elvetia, produsele fiind adaptate astfel incat sa respecte reglementarile europene, valabile si pentru Romania. "In final, rezultatele activitatii de R&D se regasesc si la nivel national prin produsele de ultima generatie aduse de Siemens pe piata locala sau prin actualizari ale sistemelor de operare dedicate", a explicat Mihai Tudorascu.
Tedinta de crestere pe piata locala de automatizari BMS
Potrivit reprezentantilor diviziei Siemens, exista o tendinta de crestere a numarului de investitii in sisteme de management al cladirii (BMS), datorita numeroaselor avantaje venite odata cu automatizarea cladirilor, de la costurile reduse ale consumului de energie la investitiile mai mici in mentenanta. Aceste investitii provin atat din sectorul privat, cat si din cel public si se adreseaza tuturor tipurilor de cladiri. In acelasi timp, piata inregistreaza o crestere constanta a cerintelor in materie de securitate si siguranta, unde Siemens Building Technologies ofera un portofoliu complex de sisteme si produse de ultima generatie, precum centrala de incendiu Cerberus Pro si cea de intruziune Sintony. Produsele oferite de Siemens in materie de tehnologii dedicate cladirilor vizeaza cresterea confortului, sigurantei si securitatii beneficiarilor si sunt dezvoltate conform celor mai noi tendinte din domeniu. Utilizarea lor permite reducerea in mod semnificativ a costurilor operationale si le incadreaza la cele mai inalte clase de eficienta energetica BACS - EN 15232. "Prin faptul ca sistemele permit automatizarea completa a proceselor de incalzire, ventilatie si aer conditionat, precum si a solutiilor de iluminat si umbrire, se poate obtine un consum al energiei cu pana la 30% mai mic. Clientii sunt tot mai deschisi la imbunatatirea performantei energetice, in special datorita oportunitatii de reducere a costurilor de administrare, insa si ca urmare a legislatiei impuse in domeniu si a trendului de aliniere la conceptul de dezvoltare a cladirilor inteligente. De exemplu, divizia Siemens Building Technologies a inceput implementarea unui program de eficientizare energetica pentru lantul hotelier Marriott din Europa. Intr-o prima faza se va aplica in 20 de hoteluri, printre care se afla si cel din Bucuresti. In functie de starea cladirii, se asteapta o economie de energie de 10%-15%, iar Marriott urmareste sa amortizeze aceasta investitie in aproximativ trei ani. Proiectul pilot al programului a fost reprezentat de Hotelul Marriott din Paris, situat langa aeroportul Charles de Gaulle, unde, comparativ cu anul precedent, costurile cu energia electrica si consumul de gaz s-au redus cu 6%, respectiv 17%, iar emisiile de CO2 s-au diminuat cu 15%. Programul implica realizarea unui audit pentru determinarea criteriilor individuale ale cladirilor vizate si, ulterior, optimizarea sistemelor de management ale imobilelor si proceselor in functie de aceste criterii. La finalizarea proceselor implicate, consumul de energie va fi monitorizat si optimizat in mod constant si de la distanta de catre expertii Siemens in domeniul eficientei energetice. Programul include, de asemenea, utilizarea de monitoare "Green Building", care pun la dispozitia angajatilor si oaspetilor hotelului informatii cu privire la consumul instantaneu de energie in zonele de trafic intens, cum ar fi ascensoarele si lobby-ul, cu scopul de a creste nivelul de constientizare cu privire la comportamentul responsabil care trebuie adoptat in vederea cresterii eficientei energetice. Siemens a dezvoltat si implementat cu succes programul in aproximativ 20 de unitati de productie proprii. Inca de la lansarea acestuia, in 2010, initiativa a permis companiei sa reduca emisiile de CO2 la nivel global cu 18.000 de tone si cheltuielile pentru energie cu 5,5 milioane de euro.
Hotel International Iasi, prima unitate din Romania complet automatizata cu produse si sisteme Siemens
Finalul anului trecut a adus in portofoliul diviziei Siemens Building Technologies Romania, prin intermediul partenerului Probitas International, un proiect de referinta pentru activitatea din tara noastra a grupului german, prin automatizarea completa a Hotelului International Iasi. "Unicitatea proiectului consta in faptul ca sistemul de management al hotelului integreaza majoritatea solutiilor oferite de Building Technologies, incadrand imobilul in categoria cladirilor viitorului, concept promovat de Siemens la nivel global. Proiectul a fost initiat in urma cu doi ani, cand beneficiarul acestuia - care implementa atunci solutia Hotel Automation Room System (HARS) in Hotelul International din Sinaia - a decis sa apeleze la intregul portofoliu oferit de divizia dedicata cladirilor inteligente pentru hotelul inaugurat in Iasi", a precizat George Zapan. Unitatea turistica din Iasi este cotata la 4 stele, avand o suprafata utila de 17.000 mp, 169 de camere, 8 sali de conferinte si 11 etaje. Proiectul a fost coordonat in intregime de Probitas International, partener autorizat al Siemens cu un portofoliu impresionant de lucrari de amploare. La mai putin de un an de la inceperea lucrarilor (august 2012), Siemens BT a inceput programarea sistemelor, astfel incat, in mai putin de sase luni, hotelul era complet operational, fiind deschis oficial in ianuarie 2014. Sistemul de management al cladirii (BMS) implementat integreaza automatizarile instalatiilor HVAC, sistemul de incendiu Sinteso, pe cele antiefractie SPC si de automatizare a controlului camerelor de hotel - HARS, precum si instalatiile de curenti tari (tablouri electrice, bare, analizoare de energie electrica etc.).
Vanzari de 17,3 miliarde euro, la nivel de grup
Siemens a inceput in forta anul fiscal 2013 - 2014, chiar daca fluctuatiile inregistrate pe piata valutara au exercitat efecte adverse, potrivit celui mai recent raport financiar al grupului german. Astfel, comenzile au consemnat un salt de 9%, ajungand la 20,83 miliarde euro, in vreme ce vanzarile s-au majorat cu 3%, pana la 17,32 miliarde euro. Divizia de produse industriale din cadrul concernului a raportat o scadere de 2% a incasarilor, insa nivelul solicitarilor de produse specifice a sporit cu 8%, ca urmare a cresterii substantiale a cererii pentru produse avand cicluri lungi de fabricatie. Din punct de vedere geografic, a fost comunicata o sporire importanta a vanzarilor in Europa, insa aceasta a fost compensata de declinul din America de Nord si de Sud. Tendinta a fost insa opusa, daca se analizeaza evolutia comenzilor. Pe termen scurt, expertii Siemens se asteapta la o mentinere a starii de instabilitate, pe segmentul activitatilor cu un ciclu scurt de productie nefiind previzibila o revigorare inainte de finele anului in curs. Cu toate acestea, daca se mentine ritmul actual de crestere organica, este posibil ca anul fiscal curent sa se incheie cu o majorare de 15% a veniturilor nete.
SIEMENS: Many customers are investing in building automation
Siemens Romania, one of the leading technology companies and present on the Romanian market for over a century, achieved a turnover of 393 million EUR in 2013, in all four divisions, collectively named Energy, Health, Industry and Infrastructure / Cities. The department of Building Technologies, part of the Infrastructure and Cities Sector, recorded revenues of 5.6 million EUR last year, an amount resulting from the sale of products, projects and facility management activities. For 2014, the new business strategy and positioning on the national market of the Building Technologies division is to provide the optimal solutions solely through partners, while the sale and distribution will be made through the Control Products and Systems department. The implementing of the new business strategies generated an increase of approximately 26% in sales in the first three months of 2014, compared to the average level of the same period in previous years. The reference projects implemented by Siemens Building Technologies are numerous and involve both deliveries of systems and products in the segment of fire protection and security, as well as in the automation, installations and equipment domain that may increase the comfort of beneficiaries by addressing several areas of activity: factories and industrial areas, networks of hotels, public institutions, business complexes etc. "One of the most recent projects completed with the help of Siemens - Probitas partner is the International Hotel Iasi, a building fully automated by our company. In this case, the building management system (BMS) integrates the automation of installations such as HVAC, Sinteso fire, burglary SPC, the ones of the control rooms of the hotel - HARS and strong currents installations (electrical panels, roof, power analyzers etc.). Broadly, these solutions manage everything, from the temperature in hotel rooms and the lights in the common areas to the access inside the building and fire prevention, the operator being constantly informed about the state of the building", said George Zapan, Head of Building Technologies Division of Siemens Romania.
(articol aparut in TOP-Agenda Constructiilor, editia Mai 2014 )

Stiri & Comunicate

ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulALLBIMAUTODESKTERAPLAST
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
hilti
leviatan
Acvatot 2019
leviatan
MAKITA
Ubitech
CELCO 2020
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
PPTT
FRONTALE
rigips
cv water 2021
viarom
hidroplasto
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere