Agenda Constructiilor
Marti, 16 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Info-Santiere - ADR Centru a contractat proiecte de un miliard de euro in 2019
ADR Centru a contractat proiecte de un miliard de euro in 2019
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 03 Ian 2020 13:02
Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Centru si partenerii sai institutionali din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu vor implementa sute de proiecte importante pentru dezvoltarea infrastructurii regionale, prin atragerea si absorbtia fondurilor europene. Pana la finalul anului 2019, la ADR Centru sunt depuse peste 2.000 de cereri de finantare, care au o valoare totala de peste 2,5 miliarde euro si solicita spre finantare nerambursabila circa doua miliarde euro. In acest moment, potrivit datelor institutiei, sunt peste 681 proiecte contractate, despre care Simion Cretu, directorul general al acesteiam spune: "este pentru prima data in activitatea noastra in Regiunea Centru cand, prin contractele semnate vom atinge valoarea totala de un miliard euro a proiectelor contractate pentru dezvoltare".
Numarul de proiecte contractate este cu 35% mai mare decat in precedenta perioada de finantare, in timp ce valoarea fondurilor europene atrase pentru dezvoltarea regiunii este mai mare cu aproape 50% fata de valorile corespunzatoare intregii perioade precedente de gestionare a fondurilor nerambursabile din surse europene.
Investitiile vor include modernizarea a peste 420 km de drumuri judetene, prin proiecte a caror valoare totala depaseste 260 milioane de euro, de reabilitarea energetica a 58 de cladiri publice, prin proiecte cu o valoare totala de peste 73 milioane de euro, dar si de revitalizarea a 32 de obiective de patrimoniu din intreaga regiune, reprezentand cetati, muzee si locasuri de cult, cu fonduri in valoare totala de peste 47 milioane de euro. Pe langa acestea, in Regiunea Centru se vor moderniza si dota 31 de unitati medicale si 9 centre sociale de zi. Nu in ultimul rand, proiectele vizeaza si modernizarea a 46 de unitati de invatamant, dintre care mai mult de jumatate sunt destinate invatamantului prescolar si anteprescolar, iar doua sunt pentru mediul universitar. ADR Centru mai sustine si investitiile in 400 de noi structuri de afaceri, fie microintreprinderi, intreprinderi mijlocii sau incubatoare de afaceri, care pot fi mai performante, inovatoare si bine dezvoltate, utilizand fonduri in valoare totala de peste 230 milioane de euro. Pentru circa 620 de cereri de finantare depuse de mediul privat, abia acum incepe o noua sesiune de evaluare a proiectelor depuse in ultimele luni, precizeaza reprezentantii ADR Centru.
"Practic, fondurile europene REGIO asigura tot ce este nevoie pentru sistemele de infrastructura moderne in Regiunea Centru si duc la realizarea de noi locuri de munca. Exista si propuneri de redeschidere a unor apeluri de proiecte in cadrul POR 2014-2020, iar in acest moment analizam noua arhitectura a programelor de finantare de la nivel regional si national, pentru a pregati o descentralizare reala a alocarii de fonduri in perioada 2021-2027", a precizat Simion Cretu, directorul general al ADR Centru.
 
Prioritatile strategice ale Regiunii Centru pentru perioada 2021-2027 sunt stabilite tinand cont de documentele regionale de planificare si programare, iar acum se pune accentul pe dezvoltarea portofoliului regional de proiecte, respectiv pe colectarea si valorizarea ideilor care ar putea fi finantate in perioada urmatoare. Portofoliul regional de proiecte - creat si gestionat de ADR Centru - va raspunde tintelor vizate de UE pentru dezvoltare: Europa mai inteligenta si inovatoare; mai verde; mai conectata; mai sociala; mai apropiata de cetatenii ei.
 
SISECAMALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
quadratum
leviatan
theda mar
Acvatot 2019
EDIT-Structural
CDS
strabag nivel 1
rigips
noark
viarom
ness project
concelex
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
top 500
top 500
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander