Agenda Constructiilor
Sambata, 13 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - ELCEN vrea finantare pentru o noua unitate de cogenerare, la CET Bucuresti Sud
ELCEN vrea finantare pentru o noua unitate de cogenerare, la CET Bucuresti Sud
Info-Santiere Publicat de AG&F 10 Iul 2024 10:34
ELCEN a depus marti, 9 iulie, in sistemul MySMIS, cererea de finantare pentru proiectul: „Implementarea unei unitati de cogenerare de inalta eficienta in cadrul CTE Bucuresti Sud” in vederea obtinerii de finantare nerambursabila din cadrul Fondului pentru Modernizare, Programul Cheie 5: Cogenerare de Inalta Eficienta si Modernizarea Retelelor de Termoficare.
Investitia are o putere nominala de cca. 275 MWe si 214 MWt si o valoare estimata la circa 300 de milioane de euro. 
Demersurile initiale au vizat ca proiectul de la CET Bucuresti Sud sa fie depus pentru finantare printr-o aplicatie separata, sub forma de proiect individual si nu in cadrul unui apel de proiecte, tinand cont de faptul ca puterea nominala a unitatii noi, stabilite prin studiul de fezabilitate initial, era de aprox. 600 MWe.
In urma unei analize aprofundate, raportate la conditiile actuale de pe piata de energie termica si electrica, precum si la noile tinte energetice si climatice europene si nationale, a rezultat o solutie tehnica optima de echipare a noii surse de energie: de cca. 275 MWe. Noua configuratie stabilita in Studiul de Fezabilitate, ce a condus automat la o valoare estimata a investitiei mai mica, a condus la decizia depunerii de catre ELCEN a cererii de finantare pentru proiectul „Implementarea unei unitati de cogenerare de inalta eficienta in cadrul CTE Bucuresti Sud” in vederea obtinerii de fonduri nerambursabile din cadrul Fondului pentru Modernizare.   
Prin realizarea unei unitati de cogenerare de inalta eficienta in CET Bucuresti Sud, se va produce in cogenerare energia termica furnizata consumatorilor arondati sursei si energia electrica tranzactionata pe pietele de energie electrica din Romania. 
Principalele obiective urmarite prin implementarea instalatiei propuse: 
  • eficientizarea functionarii centralei;
  • noua centrala de cogenerare de inalta eficienta va asigura economii globale de energie primara in  comparatie cu producerea separata de energie termica si de energie electrica;
  • instalarea unei capacitati noi de cogenerare de inalta eficienta flexibila functionand cu gaz natural si fiind pregatita sa functioneze folosind o cantitate de hidrogen (hydrogen ready);
  • asigurarea cu energie termica a consumatorilor aferenti CTE Bucuresti Sud in conditii de siguranta si continuitate, pe toata durata anului;
  • reducerea costurilor de productie la nivelul centralei;
  • reducerea cantitatilor anuale de emisii de gaze cu efect de sera;
  • incadrarea in normele de protectia mediului in vigoare.
Reamintim ca ELCEN a mai depus, in data de 30 mai, doua cereri de finantare pentru alte doua proiecte de centrale noi in vederea obtinerii de finantare nerambursabila din cadrul Fondului pentru Modernizare, Programul Cheie 5: Cogenerare de Inalta Eficienta si Modernizarea Retelelor de Termoficare: 
  • Eficientizarea activitatii din CTE Grozavesti prin implementarea unei unitati de cogenerare de inalta eficienta, investitie cu o putere nominala de 32,5MWe si 41 Mwt.
  • Implementarea unor capacitati de cogenerare de inalta eficienta utilizand motoarele termice, in CTE Progresu, investitie cu o putere nominala de 74,2 MWe si 72,8 MWt. 
Lansarea de catre Ministerul Energiei a apelului aferent ghidului CHP pentru accesarea finantarilor nerambursabile disponibile prin  Fondul pentru Modernizare a avut loc in data de 30 mai. 
In domeniul incalzirii – racirii, prin toate masurile luate atat la nivel european cat si la nivel national, se urmareste reducerea poluarii, cresterea eficientei energetice la nivelul cladirilor, integrarea resurselor regenerabile de producere a energiei, utilizarea gazului natural ca si combustibil de tranzitie in solutii de cogenerare de inalta eficienta.
Ca urmare, eficientizarea incalzirii centralizate prin realizarea unor centrale noi de cogenerare de inalta eficienta reprezinta prioritatile ELCEN in anii urmatori, intrucat aceste investitii vor permite intocmai alinierea la cerintele UE si nationale privind rezilienta sistemelor energetice, cresterea eficientei energetice si reducerea emisiilor.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
rigips
EDIT-Structural
BogArt
quadratum
SIGM
konsent
MAKITA
viarom
strabag nivel 1
Ubitech
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
leviatan
SSAB
ness project
CDS
noark
Acvatot 2019
concelex
siniat

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander