Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Info-Santiere - KMG: Doua turbine Siemens, integrate la noua centrala electrica de la Petromidia
KMG: Doua turbine Siemens, integrate la noua centrala electrica de la Petromidia
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 15 Nov 2022 13:07
Rompetrol Energy, parte a Fondului de Investitii in Energie Kazah-Roman (FIEKR), anunta livrarea cu succes a celor doua turbine de gaz Siemens, care urmeaza sa fie montate si pregatite pentru integrarea in noua centrala pe cogenerare, din proximitatea rafinariei Petromidia Navodari. Echipamentele reprezinta principalele piese tehnologice din ansamblul pe care Rompetrol Energy il va opera incepand cu anul viitor.
„Montarea turbinelor reprezinta unul dintre cei mai importanti pasi in continuarea proiectului, unul de mare anvergura si care ne va permite sa fim o solutie energetica viabila pentru platforma Petromidia, dar si pentru Sistemul Energetic National. Prin configuratia lor, turbinele ne vor asigura randamentele operationale optime, iar tehnologia folosita este de ultima generatie”, a declarat Boris Bucur, Director General al Rompetrol Energy.
Turbinele SGT-750 sunt produse in fabrica Siemens din Finspang, aduse pe cale maritima din Suedia, iar folosirea lor in Romania reprezinta o premiera. Fiecare echipament functioneaza pe gaz natural, are o rata de incalzire a materiei prime de 9.120 kJ/kWh si genereaza peste 37 de MWh de energie.
Eficienta sporita a turbinelor folosite de Rompetrol Energy este certificata si prin rata scazuta de interventie garantata de producator, care arata ca, intr-un ciclu de 17 ani de functionare, echipamentele vor avea nevoie de doar 17 zile de mentenanta.
Per total, noua centrala va genera aproximativ 80 MW energie electrica - din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrala a necesarului de energie electrica a platformei Petromidia si abur tehnologic de pana la 180 de tone/ora.
Totodata, cu ajutorul turbinelor, activitatea de productie a energiei va consemna scaderi semnificative in generarea emisiilor de dioxid de carbon, cu reduceri estimate de circa 290kt CO2 pentru productia de energie electrica si o economisire a resurselor energetice de aproximativ 1,2 MWh.
 
 
In acest moment, proiectul se afla in faza de executie cu un progres de 84% in partea de proiectare si aprovizionare cu echipamente, iar constructia propriu-zisa a ansamblului tehnologic depaseste 27%. Actualii indicatori sunt in graficul de executie agreat de Rompetrol Energy si contractorul general al lucrarilor, Calik Enerji, astfel ca va fi respectat termenul de finalizare – 31 iulie 2023.
Proiectul, in valoare de peste 140 de milioane de dolari, este finantat prin Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman (FIEKR) si va genera, anual, circa 11 milioane de dolari in impozite platite catre bugetul de stat. Investitia este una de tip brownfield si va integra activele Uzinei Termoelectrica Midia, dar si personalul acesteia, pentru operarea echipamentelor noii centrale.
„Constructia centralei pe cogenerare este doar una dintre directiile strategice pe care Grupul KMG International si le-a asumat, in dezvoltarea operatiunilor tehnologice, cu un puternic impact pozitiv in scaderea emisiilor, dar si cu obiective clare in securizarea resurselor enegetice de care rafinaria Petromidia Navodari, cea mai mare din Romania si una dintre cele mai importante din regiune, are mare nevoie. Prin acest proiect, vom reusi sa scadem si costurile de procesare, ceea ce va aduce beneficii clare in marjele de rafinare, implicit, in rezultatele pe care rafinaria la va obtine pe termen lung”, a completat Iskander Abdibaitov, Presedintele Comitetului Director al FIEKR.
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman a fost infiintat in 2018 de Grupul KMG International (Rompetrol), alaturi de Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), avand, ca principal obiectiv, dezvoltarea de proiecte energetice in Romania.
Pe langa centrala pe cogenerare, FIEKR are in derulare un proiect care priveste dezvoltarea lantului de distributie a carburantilor in Romania, iar alte oportunitati de dezvoltare a segmentelor de rafinare si petrochimie sunt studiate si urmeaza sa fie implementate pe termen mediu si lung.
Compania Rompetrol Energy, operatorul viitoarei centrale pe cogenerare, este detinuta majoritar de Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman (FIEKR), alaturi de Rominserv si Uzina Termoelectrica Midia.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
quadratum
EDIT-Structural
theda mar
concelex
Acvatot 2019
noark
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
CDS
leviatan
siniat
viarom
Ubitech
ness project
ERBASU CONSTRUCT
rigips

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander